URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2015, 15:17

Parteneriatul civil, respins de deputaţii jurişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputaţii din Comisia Juridică au votat în unanimitate respingerea proiectului legislativ privind parteneriatul civil, mulţi deputaţi considerând că nimeni nu obligă parlamentarii români să accepte legislaţia europeană. Proiectul de lege privind parteneriatul civil între persoane, indiferent de orientarea lor sexuală, a fost respins şi de Senat, în contextul în care, la mijlocul lunii martie, Parlamentul European recomanda statelor membre acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex. Camera deputaţilor este camera decizională, scrie gandul.info.

Deputaţii au motivat faptul că nimeni nu îi obligă pe parlamentarii români să accepte proiectul legislativ privind parteneriatul civil, chiar dacă el nu se referă doar la acceptarea uniunilor între persoane de acelaşi sex.  

”A fost o mascaradă”, a spus la finalul şedinţei Comisiei Juridice reprezentantul Asociaţiei ”Accept”, asociaţie nonguvernamentală care apără drepturile LGBT – lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender.

”Cetăţenii îşi doresc ca şi România să se înscrie în standardele europene cu privire la respectarea drepturilor civile. Din păcate şi astăzi, în Comisia Juridică am văzut discursuri extreme de tradiţionaliste, conservatoare, care sugerează că toţi trebuie să fim la fel şi cei diferiţi nu trebuie să aibă drepturi. Eu am un sentiment inconfortabil, dar este o unanimitate toxică, nedemocratică”, i-a criticat pe deputaţi şi Remus Cernea, deputat independent care a promovat această lege.

El a spus că deputaţii au spus că există o familie tradiţională şi doar aceea are dreptul să existe în România.

”Există cupluri care trăiesc, se iubesc, care se căsătoresc şi uneori nu fac copii. Nu sunt cu mai puţin legitime aceste cupluri. În mod fals s-a spus că există reglementări care să acopere problematica pe care o conţine proiectul de lege. Nu văd de ce atâta opoziţie în stil conservator, religios împotriva proiectului. Au fost pseudo-argumente, nimic serios, valid şi orice aţi auzit în această comisie astăzi ar fi ridicol dacă ar fi pronunţat în Parlamentele ţărilor care au legiferat în acest domeniu”, a subliniat Cernea.

Potrivit lui Cernea, există 800.000 de persoane care trăiesc într-un cuplu fără să fie căsătoriţi, iar mulţi sunt heterosexuali.

”Nu ne-am ascuns după deget, da este o instituţie care vizează atât cuplurile heterosexuale cât şi cele formate din persoane de acelaşi sex în afara căsătoriei. Parlamentul se face că ignoră realitatea acestor oameni, atât cuplurile heterosexuale şi gay, ei trebuie să se bucure de tratament egal în faţa legii”, a declarat reprezentatul Asociaţiei  Accept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
parteneriat civil
nu inteleg, de ce ar vrea cineva sa faca un "parteneriat civil", dar nu sa se casatoreasca? care e diferenta? nu pentru aia te casatoresti? ..cat despre fundatia accept care zice ca toata romania isi doreste, numai parlamentarii nu, e hilara declaratia
Postat 13 Mai 2015, 17:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON