URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2012, 00:38

Opoziţia în miting multicolor, dar disciplinat, în timp ce "meciul" suporteri-jandarmi a continuat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opoziţia şi-a încolonat suporterii, joi, în direcţia Arcul de Triumf, ca să îşi strige în aer liber revendicările, prin scandări disciplinate, dintre care cea mai în forţă şi un numitor comun a fost "Jos Băsescu!".

Opoziţie disciplinată

Potrivit organizatorilor, la mitingul opoziţiei ar fi fost 20.000 de oameni, dar după Jandarmerie, au fost doar vreo 5.000. La final, tot organizatorii s-au declarat mulţumiţi de număr, aflat, probabil, undeva la mijloc.

Partidele şi-au dorit, cu îngrijorare, un miting civilizat, care să nu fie un eveniment ce o ia razna în mod neaşteptat, din pricina frustrărilor celor care au venit să-şi spună nemulţumirea. Nemulţumire a fost şi s-a concretizat în vociferări, steaguri, cocarde, banderole tricolore, pancarte, portavoci, scandând mesaje precum "Jos Băsescu!", "Jos Dictatorul!", "Jos Guvernul!", "Anticipate, nu comasate!", "Demisia!" "USL", "Universitate!", "Unitate!", scrie Mediafax.

Mesajele pancartelor au fost în schimb, mai diversificate. Între ele, "Băsescu Traian/ Nu mai prinde niciun an!", "Băsescu şi cu ai lui Boci/ Au obraz de dobitoci!", "Boc şi Băse vor cădea/ Dacă noi vom protesta!", "Băsescu, eşti în aer/ Cine te mai crede e un fraier!", "Noi de aici nu plecăm acasă/ Până când Chioru', Blonda şi Piticu' nu demisionează!" sau "Abracadabra/ Să dispară javra!".

Şefii opoziţiei au făcut cumva figură de plan secund. Victor Ponta a vorbit doar şase minute, mesajul său fiind acela că 2012 reprezintă sfârşitul lui Traian Băsescu, iar Crin Antonescu a vorbit 15 minute, el spunând că Traian Băsescu şi Emil Boc, pe care i-a catalogat drept ultimul preşedinte şi ultimul premier comunişti, vor pleca. Numitorul comun a rămas "Jos Băsescu!". Şi dorinţa de alegeri anticipate. Din mulţime li s-a ţinut isonul. Singurul şi aşteptatul "element" de culoare, care ar fi stricat ordinea şi ar fi animat de-a binelea mulţimea, primarul Constanţei, Radu Mazăre s-a mulţumit să fie doar decor, deşi o cuvântare din partea lui ar fi fost cel mai dorit moment. "Să vorbească Mazăre!", s-a scandat cu speranţă.

În spatele scenei, doi copii de câte zece ani aveau scris pe două coli A4: "Măi Traiane, nu uita/ Nici eu nu-s de partea ta!" - "Domnu' preşedinte, te rog să-i redai copilăria lui Boc. Eliberează-l!".

Strada revoltată

Mitingul s-a terminat brusc, cu îndemnul lui Crin Antonescu ca oamenii să-şi vadă de treburi pe acasă. Mulţi dintre protestatari au luat-o însă vioi la picior, mânaţi de frig, în Piaţa Universităţii, la "concurenţa" civică, mai atrăgătoare.

Pentru a opta zi consecutiv, Capitala a fost asaltată de mii de protestatari care au scandat pe tot parcursul zilei sloganuri împotriva clasei politice şi a corupţiei. Seara, suporterii care au rămas în Piaţa Universităţii să scandeze au devenit violenţi, au ridicat un baraj din garduri şi au dat cu fumigene. În jurul orei 23, jandarmii i-au luat cu asalt, au intervenit de mai multe ori în forţă, împingându-i pe protestatari către lateralele Pieţei, iar mai multe dube au ajuns în zonă, pregătite să intervină.

Unii manifestanţi au fost loviţi, după ce o parte dintre ei au aruncat cu garduri, pietre şi sticle în jandarmi, care au făcut uz de gaze lacrimogene.

Potrivit jurnaliştilor de la Antena 3, jandarmii au intervenit în forţă pentru a-i alunga pe manifestanţii din Piaţa Universităţii. Persoane lovite şi fără vlagă au fost bruscate şi agresate de forţele de ordine. Potrivit reporterilor, un tânăr care a căzut la pământ şi a cerut o ambulanţă acuzând dureri grave a fost bătut crunt de jandarmi, care l-au târât pe caldarâm până la o dubă. "Tânărul s-a agăţat de uşa dubei, moment în care jandarmii l-au înconjurat şi au început să îl lovească cu bestialitate cu picioarele în stomac", scrie sursa citată.

În final, 48 de protestatari au fost reţinuţi în urma violenţelor de joi noapte din Piaţa Universităţii.

Joi, cel puţin 15 oraşe din toată ţara mii de oameni oamenii s-au întâlnit din nou pentru a protesta împotriva Guvernului Boc, între ele fiind Cluj Napoca, Alba Iulia, Deva, Sibiu, Craiova, Braşov, Tg. Mureş, Suceava, Piteşti Târgovişte. Peste tot, întâlnirile au decurs fără incidente. În unele oraşe, între care şi la Oradea, manifestanţii au ars portrete de-ale şefului statului. De altfel, în oraşul de pe Criş, manifestanţii chiar au adus o frânghie, spunând că ar vrea să-l spânzure.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON