URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2013, 15:02

Modificările Codului Rutier, pe site-ul MAI: Cea mai mare amendă este de 9.600 de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce noul Cod Rutier a primit în sfârşit undă verde de la Guvern, cu unele modificări, documentul a fost trimis în Parlament, iar proiectul noului Cod a fost publicat pe site-ul MAI.

Amenzile prevăzute sunt mai mici decât cele din varianta originală. O prevedere controversată este cea care le tolerează şoferilor o concentraţie alcoolică redusă la volan: cine este prins cu cel mult 0,2 grame la mie îşi poate păstra permisul; cine conduce cu mai mult de 0,5 grame de alcool la mie, merge însă la închisoare. Iar cei care nu îşi achită amenzile vor avea zile grele din partea poliţiei.

Din momentul în care agentul rutier dispune sancţiunea, contravenientul are două opţiuni: fie plăteşte în 48 de ore jumătate din amenda minimă prevăzută de lege pentru acea faptă, fie achită valoarea integrală a sancţiunii în cel mult 30 de zile. Vestea bună este că va putea plăti amenda oriunde în ţară, într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului.

După această perioadă, Poliţia Rutieră verifică în evidenţele Trezoreriei dacă banii au fost încasaţi. Dacă nu, în cel mult cinci zile, agenţii de circulaţie îi vor trimite contravenientului o ultimă notificare la domiciliu. Din acel moment, şoferul mai are la dispoziţie 15 zile ca să demonstreze că şi-a achitat contravenţia. Conducătorul auto este obligat să păstreze chitanţa de plată a amenzii, pe care trebuie să o prezinte la Poliţie.

Practic, şoferul are la dispoziţie cel mult 50 de zile să se conformeze. Nu îl scapă de rigorile noii legi nici măcar o acţiune de contestare în instanţă a contravenţiei.

Noul cod este mai aspru şi pentru vitezomani. Permisul de conducere ar putea să fie suspendat şase luni dacă viteza legală va fi depăşită 60 de kilometri pe oră. Vor fi sancţionate cu amendă de până la 9.600 de lei nerespectarea regulilor de traversare a căii ferate, conducerea pe contrasens ori conducerea sub influenţa alcoolului, dacă şoferul este implicat într-un accident. Dacă accidentul este soldat cu victime, şoferul nu va putea conduce înainte de o decizie definitivă a instanţei, iar la finalul procesului, permisul i-ar putea fi suspendat chiar şi doi ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Per pedes apostroforum
Nu mai ziceti cod rutier. Cod footier. Oricum in curand vom merge apostolorum, pelerinii stiu de ce.
Postat 18 Octombrie 2013, 02:56 de Autostopistu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON