URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2015, 13:50

Ministrul Apărării anunţă reintroducerea stagiului militar: cine va fi recrutat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile române vor să reintroducă stagiul militar pe bază de voluntariat. Este acesta o etapă premergătoare reintroducerii stagiului militar obligatoriu? Un fost premier dă un răspuns sec: Da.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa a spus că este nevoie de reintroducerea stagiului militar pe bază de voluntariat. Aflat la Sibiu, acolo unde a participat la depunerea jurământului pentru 200 de soldaţi, Duşa a declarat că este necesar ca Legea privind rezervistul voluntar să fie trecută prin Parlament. "Aceasta va reglementa sigur pregătirea tinerilor, dar pe bază de voluntariat", a explicat Duşa.

În schimb, fostul premier Adrian Năstase, pe vremea căruia s-a renunţat la stagiul militar obligatoriu vorbeşte, într-o postare pe blog, despre reintroducerea lui ca despre o certitudine: „Oare nu vedem ce se întâmplă în jurul nostru, nu înţelegem că vom ajunge să cheltuim puţinii bani pe care-i mai avem în buget pentru a cumpăra câteva avioane, în perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din ţările occidentale să-şi poată continua activitatea şi zonele de influenţă să fie reîmpărţite? Oare nu înţelegem că România a căpătat un alt statut după încheierea Primului Război Rece şi că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?”.

Ministrul Apărării a anunţat că aproximativ 2.300 de tineri vor fi încadraţi în 2015, din care 1.500 sunt soldaţi profesionişti, iar restul provin din învăţământul militar. Dacă legea este votată în Parlament, rezerviştii îi vor putea pregăti voluntar pe tinerii care vor intra în Armată, în cazul în care ţara noastră intră în război, a spus un oficial al Armatei.

Cei care doresc să aibă statutul de rezervişti voluntari trebuie să participe necondiţionat la misiuni interne şi externe, să anunţe unitatea militară dacă părăsesc domiciliul pentru mai mult de 48 de ore şi să păstreze cu sfinţenie secretul militar. Pentru perioadele în care participă la misiuni, militarii vor fi plătiţi, scrie infomm.ro. Alte state NATO au trecut deja la stagiul militar obligatoriu, cum ar fi Lituania. În luna mai, şi Letonia a introdus un sistem prin care tinerii vor fi recrutaţi şi o situaţie asemănătoare este şi în Norvegia, unde armata a devenit obligatorie şi pentru femei, dar şi pentru bărbaţi.


OBLIGAŢIILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

- să fie devotaţi statului român,
- să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale,
- să respecte jurământul militar, regulamentele şi ordinele comandanţilor,
- să participe necondiţionat la instruire, în ţară şi în străinătate

DREPTURILE REZERVIŞTILOR VOLUNTARI

- drepturi salariale,
- primă de fidelitate,
- drepturi de echipare şi de hrană,
- măsuri de protecţie socială, asistenţă medicală şi medicamente

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON