URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2015, 23:36

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii

Legea falimentului personal a fost adoptată. Ce trebuie să ştii foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice, care prevede ca orice cetăţean aflat în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să îşi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioadă de 5 ani.

Potrivit stirileprotv.ro, orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate cere falimentul in instanta, insa procedura nu este una simpla si presupune transformarea datornicului intr-un adevarat contabil.

Procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care omul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate, mentioneaza stirileprotv.ro.

Orice persoana fizica aflata in dificultate financiara, care are datorii mai mari de 14.000 de lei, de mai mult de 90 de zile, si care constata ca nu are bani sa le plateasca, nici acum si nici in urmatoarele 12 luni, poate depune o cerere de intrare in insolventa. Suma de 14.000 de lei a fost aleasa deoarece aceasta este valoarea-prag a datoriilor de la care poti cere insolventa, adica suma a 15 salarii minime pe economie.

Cu cel putin 30 de zile inaintea depunerii cererii, solicitantul trebuie sa anunte toti creditorii de intentie, adica bancile, companiile de telefonie mobila, de utilitati, asociatia de locatari si toate entitatile la care omul a acumulat datorii pe care acum nu le mai poate achita la timp.

"Din momentul in care isi deschide procedura insolventei persoanelor fizice nu mai sta cu grija ca poate fi executat silit si ca ramane pe drumuri", a declarat deputatul PSD Ana Birchall, care a initiat proiectul.

Odata insolventa declarata, sunt numiti un administrator si un lichidator care ajuta debitorul sa intocmeasca un plan impreuna cu bancile, in care datornicul se angajeaza sa vireze lunar anumite sume de bani. Mai mult, acesta va da socoteala pentru tot ce face, din 3 in 3 luni. In plus, daca debitorul are casa si masina scumpa, poate ramane fara ele. Conform normativului adoptat, arata stirileprotv.ro, pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere, totul ca sa fie acoperite datoriile. La fel, datornicii pot ramane fara lucruri mai scumpe de 5000 de lei, ca de pilda un televizor scump sau laptopul.

Partea pozitiva este ca in tot acest timp, datoriile nu mai cresc, deoarece orice penalitate, majorare de intarziere sau dobanda inceteaza automat.

Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an datornicul a acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca a ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit.

De retinut insa ca nu pot cere insoventa persoanele care au fost concediate in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la ANOFM. Si nici cei care s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON