URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2015, 18:35

Iohannis a promulgat noua lege privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, sâmbătă, decretul de promulgare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale, după ce în prima fază legea a fost retrimisă Parlamentului, pentru reexaminare, iar legislativul a făcut modificările cerute de şeful statului.

Noua lege a finanţării partidelor şi campaniilor electorale a trecut cu o majoritate de 296 de voturi de Camera Deputaţilor, decizională în acest caz. Reprezentaţii UDMR au fost singurii care s-au abţinut (11) sau au votat împotrivă (4).  Actul normativ nu rezolvă însă problemele de fond în domeniu, în special a  transparenţei cheltuielilor, aşa cum gândul a prezentat încă de la eleborarea legii în comisia de cod electoral.

Astfel, aşa cum arată noua lege, campaniile electorale se vor depinde în mare parte de împrumuturi, care vor fi operate prin conturi bancare, dar care pot fi converite ulterior în donaţii, cu acordul părţilor, până la concurenţa plafonului legal. problemele de transparenţă vor rămâne însă, de vreme ce partidele şi candidaţii nu sunt obligaţi să publice numele sponsorilor sau sumele pe care le împrumută înainte de data alegerilor. Acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului prin intermediul Monitorului Oficial, dar nu până la 31 martie, ca până acum, ci până la 30 aprilie, în anul următor. În plus, proiectul noii legi introduce varianta împrumuturilor ca sursă de finanţare, rămase însă confidenţiale dacă nu depăşesc 100.000 de lei.

De asemenea, cheltuielile electorale vor fi decontate de stat, în trei luni de la alegeri dacă partidul sau candidatul a obţinut 3% din voturi.

Totodată, publicitatea stradală este eliminată, lansările de candidaţi şi strângerea de semnăturirămân însă în "zona gri" de finanţare, în condiţiile în care legea nu face nicio referire la alte cheltuieli în afara celor "privitoare la realizarea materialelor de propagandă

După cum gândul a mai semnalat, publicitatea stradală, evaluată la milioane de euro şi în mare parte nefacturată având în vedere şi lipsa de reglementare în outdoor, ar urma însă să fie complet eliminată. Afişele de mari dimensiuni, cum erau cele expuse pe bilboard-uri, ca şi mesh-urile care au ocupat faţade de clăriri ori "steagurile" montate pe fiecare stâlp de iluminat public nu mai sunt încadrate în categoria promoţionalelor electorale. Din această măsură ar urma să piardă marile companii din outdoor, piaţă controlată de apropiaţi ai deputatului Sebastian Ghiţă, dar şitiparniţele de partid.

De asemenea, materialele de propagandă se reduc la afişe, machete de presă, broşuri şi clipuri electorale pentru televiziuni şi mediul online, dar mita electorală fără siglă de partid nu este exclusă.

(sursa: www.gandul.info)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON