URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2012, 12:59

Inedit: Preoţii ortodocşi dau adeverinţe beţivilor, care atestă că aceştia au jurat că nu mai beau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O adeverinţă neobişnuită face furori pe internet: Un bărbat a obţinut de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor o confirmare a faptului că jurase să nu mai consume băuturi alcoolice pe o perioadă de şase luni, pentru a o folosi la locul de muncă.

"Prin prezenta adeverim că Domnul Perju Ion din Municipiul Rădăuţi a jurat că nu va consuma băuturi alcoolice pe o perioadă de şase luni, respectiv până la Crăciun. Eliberăm această adeverinţă pentru a-i servi la locul de muncă", se arată în adeverinţa datată 6 iulie 2011 şi care poartă ştampila Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Contactat de Realitatea, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, nu a vrut să facă declaraţii privind veridicitate acestei adeverinţe, catalogând subiectul drept "derizoriu".

O documentare rapidă pe internet arată însă că juratul pe băutură este o practică des întâlnită în Bucovina. Crucile de jurământ ale beţivilor (care le amintesc celor juraţi să-şi respecte angajamentele anti-etilice în faţa Domnului) au chiar o pagină proprie pe Wikipedia, unde este prezentat, cu un umor involuntar deosebit, istoricul acestui obicei inedit: "În zona montană a Bucovinei, unde o mare parte a anului este foarte frig, locuitorii obișnuiesc să se încălzească prin consumarea de băuturi alcoolice spirtoase. Unii dintre ei au devenit astfel alcoolici, iar dependența de spirtoase i-a îndemnat spre înfăptuirea mai multor nelegiuiri. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, cum mulți oameni promiteau că se lasă de alcool dar nu se țineau de cuvânt, s-a încetățenit obiceiul ca cei bețivi să jure în fața unui preot, cu mâna pe Biblie, că o anumită perioadă (un an, doi ani, pe viață) nu vor mai pune în gură nici o picătură de alcool. Preotul citea cu acest prilej Moliftele Sf. Vasile cel Mare, iar clopotele bisericii băteau pentru a anunța comunitatea că un om a renunțat la acest viciu". Două astfel de cruci de jurăminte ale beţivilor pot fi întâlnite în satele Vama şi Sadova din judeţul Suceava.

Mai mult, într-un articol apărut în 2005 în Evenimentul Zilei, intitulat "Beţivii cu dezlegare de la Dumnezeu", este prezentat pe larg obiceiul juratului pe băutură. "In satele sucevene, stampila Bisericii pe un petic de hartie valoreaza cat un tratament la dezalcoolizare, iar semnatura preotului garanteaza o viata fara vicii. Unii jura ca se lasa de alcool, altii de jocurile de noroc sau de femei. Pentru toate li se elibereaza o adeverinta de la Biserica, fie cea Ortodoxa, fie cea Catolica. Preotii afirma ca 90 la suta din cei care „se jura" isi tin promisiunea de frica sa nu li se intample vreo nenorocire", a scris atunci jurnalistul Liviu Iolu.

Sursa: Realitatea TV

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON