URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Decembrie 2012, 13:21

Huffington Post: Din 1989, România a fost condusă de o gaşcă incompetentă de escroci ex-communişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a fost condusă de o gaşcă incompetentă de escroci ex-comunişti din 1989 încoace, a scris editorialistul Rupert Wolfe-Murray în "The Huffington Post", într-un articol intitulat "A fost Revoluţia de Crăciun din 1989 din România un fals?".

"Nu am niciun dubiu că schimbarea de putere din România a fost o revoluţie - chiar daca înscenată, iar mulţimea a fost manipulată. Are toate ingredientele unei revoluţii clasice: o schimbare totală a sistemului politic, o mulţime furioasă, câteva zile de haos, grupuri înarmate care s-au luptat între ele şi o gaşcă de conspiratori care s-au certat cine să preia puterea. Din câte se pare, au răsturnat un regim care avea soldaţi, poliţişti sub acoperire şi informatori peste tot. Iar România are acum un sistem democratic, oricât de dezamăgitor ar fi", notează bloggerul de origine scoţiană în ediţia online a publicaţiei britanice.

"Cred că este cu adevărat ruşinos că românii nu sunt mândri de marea lor realizare din 1989. (...) A fost confuz şi dezamăgitor în sensul că oameni nepotriviţi au ajuns la conducere, dar nu asta e ideea. Au scăpat de unul dintre cei mai răi dictatori din Europa şi ar trebui să fie foarte mândri de asta. Cu siguranţă, eu sunt'', mai notează editorialistul.

Murray spune că spre deosebire de celelalte ţări aflate sub regim comunist, în România căderea dictatorului nu a avut loc în condiţii paşnice. "În România a fost un adevărat haos şi au murit mulţi", mai scrie scoţianul.

Acesta explică şi diferenţa dintre lovitură de stat - "preluarea puterii prin forţă armată în principalele instituţii de guvernământ şi instalarea unei noi guvernări" - şi revoluţie - "o schimbare violentă şi haotică a guvernării", concluzionând că în România a avut loc o "revoluţie reală", fiindcă au participat şi oamenii.

Editorialistul consideră că românii sunt dezamăgiţi de revoluţia din 1989, fiindcă au fost educaţi în comunism. "Dacă aş fi mers la şcoală într-un stat comunist, aş fi fost învăţat că o revoluţie e un nou început, momentul eliberării din capitalism şi sclavie, atunci când oamenii preiau controlul asupra propriei lor soarte (...) Pentru comunişti, "revoluţia" este marea promisiune: este punctul de cotitură, momentul în care lucrurile încep să se amelioreze, o revoltă spontană a oamenilor. Prin confiscarea controlului asupra mass-media, educaţie (şi, foarte important, predarea istoriei), cine poate proba contrariul?", se întreabă Murray.

"Ceea ce pare să se fi întâmplat în România este faptul că aşa-zişii "intelectuali" - dintre care mulţi au fost educaţi în comunism - au decis că au fost trădaţi de revoluţia din 1989, deoarece aceasta nu i-a propulsat în o eră de prosperitate şi stabilitate. România a fost condusă de un grup incompetent de ex-comunişti necinstiţi, încă din 1989. Prin urmare, ei susţin zgomotos că nu a fost o revoluţie "reală". La fel ca alţi foşti comunişti, românii iubesc teoria conspiraţiei, iar aceasta este cea mai bună: revoluţia din 1989 a fost organizată din umbră de lideri locali, care erau mână în mână cu serviciile secrete internaţionale. Această explicaţie le permite românilor totodată să dea vina pe alţii (complotişti, ruşi) pentru problemele lor actuale, cam cum fac scoţienii, care dau vina pe englezi pentru toate necazurile lor", mai scrie editorialistul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
N-a zis tot !
Nu reauseau gunoaiele din esaloanele doi si trei sa puna laba pe putere daca nu aveau de-a face cu turma de tembeli, numita ,,poporul roman" ! ,,Poporul" l-am vazut la treaba sau mai corect ,,in treaba" si mai ales acum in decembrie, ce sa maI.... a votat sa intre in parlament hotii, borfasii, turnatorii ?! Ne place, nu ne place, asa popor, asa ,,alesi" !
Postat 26 Decembrie 2012, 06:58 de pinonel
Vede bine!
Bine vede scotianul! Realitatea-i ca nici Revolutia franceza n-a avut drept rezultat(e) cele din strigatura "Liberte!,Egalite!,Fraternite!"...Iar Napoleon a exportat tensiunile din Franta insingerand Europa si jefuind inclusiv Egiptul.Ministrul de interne al lui Napoleon,Fouche,poate fi lesne acuzat de genocid;Talleyrand -cel cu finantele- de o serie de furturi si deturnari;pe vreme ce Napoleon si-a onorat neamurile cu functii,titluri,mosii etc. Revolutiile se metamorfozeaza repejor in contrarevolutii,exact ca-n cazul Romaniei post'89...Stiinta si tehnologia -in special cea informationala!-va genera conditiile acelei schimbari pentru care au murit oamenii in urma cu 23 de ani.Cu aportul Justitiei,desigur.
Postat 24 Decembrie 2012, 17:54 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON