URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2015, 23:36

Guvernul a decis: Bacşişurile vor fi impozitate cu 16%

Guvernul a decis: Bacşişurile vor fi impozitate cu 16% foto: wallst-street.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, impozitarea cu 16% a bacşişurilor. "16% este absolut decent. Vine o perioada speciala pentru turism si de la 1 iulie vine scaderea TVA", a spus premierul Victor Ponta. Actul normativ prevede "impozitarea tuturor veniturilor si nota de plata, ca sa nu obligam oamenii sa lucreze ilegal", a afirmat premierul, citat de Hotnews.ro. 

Potrivit Hotnews.ro, actul normativ prevede ca banii pe care clientii ii lasa bacsis vor fi inregistrati pe bon fiscal separat si vor fi impozitati cu 16%.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a explicat ca sumele sunt inregistrate pe bon fiscal separat pentru a nu se aplica TVA. "Diferenta intre serviciul prestat si dorinta clientului de a recompensa serviciile prestate, aceasta suma se va bate pe bon fiscal separat si se impoziteaza cu 16%", a spus Teodorovici.

Mai departe, ramane la dispozitia angajatorului sa aleaga modul in care va utiliza bacsisurile. Fie le va pastra pentru suportarea unor costuri pe care le are in mod curent, fie le va distribui angajatilor pentru a-i stimula, a mai spus ministrul.

Cert este ca atunci cand va ajunge la locul de munca, angajatul va fi obligat sa isi inregistreze sumele de bani pe care le are la el intr-un registru special. In caz contrar, va fi amendat.

Conform actului normativ adoptat miercuri, bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate.

Bacsisul primit se va impozita, actul normativ mentionand astfel:

- impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% in cazul microintreprinderilor);

- necuprinderea bacsisului in sfera TVA in cazul in care se distribuie angajatilor;

- impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor;

- necuprinderea in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate deci netaxarea din acest punct de vedere.

Totodata, actul normativ adoptat de Guvern introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cat si pentru sumele extrase din acestea, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii, mai scrie Hotnews.ro.

Actul normativ mai contine si masuri privind imbunatatirea activitatii de control a ANAF. "Nu se mai suspenda din prima activitatea firmelor, ci se face o lista neagra. E vorba de 300 de lei plafonul de la care se aplica masura", a precizat Victor Ponta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON