URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2015, 00:50

Francul elveţian a "explodat". Peste 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, Banca Nationala a anuntat la ora 1 cel mai prost curs franc-leu din ultimii 25 de ani: 4 lei si 32 de bani pentru un franc elvetian. Iar la casele de schimb era si mai mult.

Vestea vine cum se poate mai prost pentru romanii care au credite in aceasta monedta si care au verificat joi dimineata cursurile afisate de banci: 5 lei pentru un franc elvetian apareau pe unele site-uri, un nivel aproape de neimaginat.

Potrivit ProTV, este cea mai mare depreciere a leului fata de franc inregistrata intr-o singura zi. In 24 de ore leul s-a depreciat cu 15% fata de franc. Altfel spus o rata de 500 de franci a crescut peste noapte cu 290 de lei, arata stirileprotv.ro.

"Pe piata noastra bancara in total credite imprumuturile in franci elvetieni nu depasesc 5%. Acest procentaj nu este de natura in niciun fel sa clatine piata bancara", a precizat Adrian Vasilescu - consilier guvernatorul BNR.

"Inseamna o situatie cumplita. Si asa aveam numaroase semnale ca nu mai pot plati oamenii nici la vechiul nivel al cursului francului. Cu aceasta depreciere este evident ca nu isi mai pot achita ratele", spune Alin Iacob - presedinte al Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Majoritatea imprumuturilor in franci s-au dat intre anii 2007 - 2009 cand francul coborase si sub 2 lei. O rata de 500 de franci era atunci 945 de lei. Iar acum din cauza cursului este mai mult decat dubla.

BNR spune ca a avertizat romanii in repetate randuri despre riscurile creditelor in valuta si le-a recomandat inca de atunci sa se imprumute in lei. "Poate fi si o lectie pe viu pentru cei care n-au ascultat de povete si au acum ocazia sa asculte de propria lor suferinta", spune Adrian Vasilescu - consilier al guvernatorului BNR.

Situatia survine din cauza bancii centrale elvetiene, care tinea un curs oarecum artificial caruia nu ii permiteau scada sub 1,2 franci pentru un euro. Desi nici un specialist nu se astepta la o asemenea miscare, joi, elvetienii au renuntat la acest plafon, astfel ca instant euro s-a depreciat cu 30% fata de franc.
Asociatia utilizatorilor de servicii financiare, care ii reprezinta pe toti clientii bancilor din Romania solicita guvernului si parlamentului sa ia masuri de urgenta pentru a-i proteja pe cei care au imprumuturi in franci.

"Solicitam adoptarea unei ordonante de urgenta prin care creditele in valuta sa poata fi convertite in moneda nationala, fara costuri si comisioane si garantii suplimentare. Solicitam deasemenea cursul la care s-a facut conversia sa nu fie mai mare de 20% decat cel la care s-a acordat creditul", a afirmat Alin Iacob, presedinte al Asociatiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

"E nevoie si de o actiune de tip ordonanta presedintiala pe care o s-o promovez sapt viitoare in care sa se inghete efectiv aceste contracte. Pur si simplu pana cand se judeca pe clauze abuzive sau pe produse defectoase sa se inghete. Exista si un precedent si exista si decizii la Curtea Europeana de justitie", sustine avocatul Gheorghe Piperea.

In parlament sunt in dezbatere de cateva luni doua initiative legislative privind conversia creditelor din franci in lei. Banca Nationala a precizat de fiecare data ca nu este de acord cu conversia din valuta in lei la alt curs decat cel din piata.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON