URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2010, 17:10

Emil Boc a inaugurat încă zece kilometri din Autostrada Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emil Boc a tăiat sâmbătă panglica la intrarea pe autostrada A3 dinspre Câmpia Turzii alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. "Astăzi, la Câmpia Turzii, finalizăm tronsonul de 54 de kilometri din Autostrada Transilvania. Aşa cum ne-am angajat anul trecut şi anul acesta lucrările sunt finalizate la termen şi kilometri de autostradă sunt daţi în funcţiune. Anul acesta vom finaliza, pe lângă cei 12 kilometri de aici de la Cluj, din tronsonul de 54, cei 20 de kilometri de la Bucureşti, de la Chitila la Voluntari în regim de autostradă, şi cei 14 kilometri de la Sibiu, care fac parte din Coridorul IV. Anul acesta avem finalizaţi 46 de kilometri de autostradă", a spus premierul.

Boc a promis că pentru anul 2011 se vor căuta soluţii pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania şi a spus că datoria de 90 de milioane de euro către compania Bechtel va fi plătită începând de anul viitor. "Bugetul este în pregătire. În acest sens căutăm soluţii de finanţare în continuare a proiectului Bechtel şi sperăm să ajungem la o formă în care să continuăm proiectul în funcţie de resursele bugetare pe care le vom avea. Proiectul Bechtel merge mai departe. Datoriile vor fi plătite începând cu prima parte a anului viitor, pentru că întâi se execută lucrările şi apoi se plătesc", a spus Boc.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, la rândul său, că în România se mai află în prezent în execuţie circa 240 de kilometri de autostrăzi, la care se adaugă alţi 288, pregătiţi pentru sfârşitul lunii noiembrie. "Valoarea totală a proiectelor este de 2,5 miliarde, la care se adaugă cofinanţări conform înţelegerilor pe care România le are ca stat european", a spus Boagiu. Potrivit acesteia, prioritatea Guvernului este atragerea a 5,6 miliarde de euro din fonduri europene pentru lucrările de infrastructură. Boagiu a spus că sunt în pregătire tronsoanele Deva-Orăştie, Nădlac-Arad, Timişoara-Lugoj, Orăştie-Sibiu.

După inaugurare, Emil Boc s-a urcat la volanul unei maşini Dacia Duster, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, urmând astfel să testeze calitatea asfaltului.
Premierul Emil Boc va conduce maşina pe tot tronsonul 2B de 52 de kilometri al A3 până la Gilău. În urma deschiderii porţiunii, durata parcurgerii distanţei Câmpia-Turzii - Turda va fi redusă de la 45 de minute la zece minute. Pe lângă cei zece kilometri inauguraţi sâmbătă au mai fost realizaţi şi doi kilometri de bretele de legătură pentru autostradă.

În urmă cu un an, la 1 decembrie 2009, şeful Guvernului a inaugurat primii 42 de kilometri ai Autostrăzii Transilvania, pe tronsonul 2B Turda-Gilău, el parcurgând atunci traseul la volanul unei Dacii Logan. Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri. Directorul de comunicare al constructorului american Bechtel, Bogdan Sgârcitu, a declarat în octombrie pentru Mediafax că lucrările ar putea continua pe tronsonul 3C, în judeţul Bihor.

"Vom finaliza lucrările între Turda şi Câmpia Turzii, pe o lungime de zece kilometri, astfel că această porţiune din Autostrada Transilvania poate fi deschisă traficului rutier începând cu luna noiembrie. Se va putea circula, astfel, de la Gilău la Câmpia Turzii pe tronsonul 2B, pe o distanţă de 52 de kilometri. Bechtel ar putea continua, ulterior, lucrările pe A3 în judeţul Bihor, pe tronsonul 3C, între Suplacu de Barcău şi Borş", afirma Sgârcitu.

El preciza că Bechtel mai are de primit din partea statului aproximativ 90 milioane euro pentru lucrările realizate în anul 2010.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De o "autostrada a lor" este strabatuta si Comuna Timisesti
Pe raza Comunei Timisesti la portiunea din DN 15B se mai spune prin Satul Timisesti si "Autostrada 15B" din urmatoarele 4 cauze principale: ->1.) zi si noapte se circula cu viteza foarte foarte mult peste cea legala pentru ca de exemplu in loc de o cursa legala contabilizata mai fac PSD-ul & PD-L-ul & comp.0962_CIA inca 2 - 3 curse ilegale cu aceeasi factura fiscala, ->2.) zi si noapte PSD-ul & PD-L-ul & comp.0962_CIA fac marea contrabanda_evaziune_trafic de marfuri de foarte foarte multe categorii de la nisip, balast, boltari, borduri, faina, tigari, alcool, cherestea si pana la CEEA CE pleaca de exemplu din Afganistan, trece nestingherit prin Romania ciapitalista si ajunge de exemplu la tineretul din Germania si la tineretul din alte tari din Uniunea Europeana, ->3.) controale rutiere superficiale_de ochii lumii din cauza la foarte foarte mari comisioane_interese_averi_foloase necuvenite financiar-economice si ->4.) multi pereti crapati la multe case din vecinatatea Drumului National 15B Cristesti - Timisesti - Targu Neamt - Humulesti - Poiana Largului. Data initiala comentariu politic: ma02.11.2010 In data de jo11.11.2010 printre mai multe noi indicatoare rutiere amplasate a aparut dupa multi ANI si un indicator VIZIBIl de curba la stanga. EXP.: Tzucky Ioan TODIROAE, Satul Timisesti
Postat 13 Noiembrie 2010, 23:45 de Tzucky Ioan TODIROAE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON