URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2015, 08:07

Ei pentru ei: Legea care le permite parlamentarilor să revină oficial în afaceri a fost adoptată de Senat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorii au făcut primul pas ca să aibă liber la afaceri, adoptând un proiect de lege care modifică regimul incompatibilităţilor.

Proiectul, contestat de Agenţia Naţională de Integritate pe motiv că "poate fi o piedică pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în România şi care poate genera efecte negative asupra transparenţei şi legalităţii procesului decizional", le permite parlamentarilor să aibă afaceri, dacă acestea au o activitate desfăşurată "sistematic şi efectiv".

Iniţiat de 17 parlamentari, în frunte cu Cristiana Anghel, proiectul de lege a trecut de Senat cu 86 de voturi ”pentru”, 43 ”împotrivă” şi o abţinere. Iniţiativa legislativă va ajunge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

Iniţiatorii susţin că amendamentul se adresează deputaţilor şi senatorilor care au uitat să se retragă din conducerea firmelor inactive şi este menit uşureze "instanţele de procese birocratice care aduc deservicii statului de drept”.

În realitate însă, sintagma "sistematic şi efectiv” nu face altceva decât să creeze un cadru legal extrem de vag care îi poate scăpa pe unii deputaţi şi senatori de incompatibilităţi, dându-le liber la afaceri. Guvernul nu a emis un punct de vedere concret, lăsând decizia pe mâna parlamentarilor şi recomandând senatorilor să aibă în vedere modificări clare, care să nu afecteze raportul pe justiţie al Comisiei Europene.

Sintagma ”sistematic şi efectiv” este una extrem de vagă, atenţionează specialiştii contactaţi de gândul.info. Şi din acest motiv, lasă loc la interpretări atât pentru inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, cât şi pentru instanţele de judecată. Cum nici Codul fiscal, nici Codul de procedură fiscală nu definesc concret activitatea ”sistematică şi efectivă”, practic orice firmă care are contracte sporadice, deci nu constante, poate fi exceptată din această situaţie. De exemplu, dacă o firmă al cărei obiect de activitate îl reprezintă vânzările are un singur contract pe an, suficient de profitabil cât să-şi facă cifra de afaceri, atunci firma respectivă are o activitate efectivă, dar nu şi sistematică.

Altfel spus, prin amendamentul adoptat de comisia juridică, senatorii şi deputaţii sunt liberi să facă parte din conducerea unei societăţi comerciale cu o activitate ocazională şi, prin urmare, scapă de incompatibilitate.

(sursa: www.gandul.info)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON