URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2015, 12:35

Dispută între Ponta şi Iohannis, pornind de la Codul Silvic

Dispută între Ponta şi Iohannis, pornind de la Codul Silvic foto: bzb.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dispută între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, pornind de la Codul Silvic. După ce premierul a afirmat că există date că oameni din anturajul preşedintelui ar avea legături cu procesatorii de lemn,  Iohannis a anunţat joi că a cerut o anchetă pe această temă, arătând că, dacă cele spuse de Ponta nu se confirmă în schimb, acesta din urmă va da socoteală pentru afirmaţiile lansate.

Miercuri seară, Ponta a afirmat, într-o emisiune tv, că "lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriece Holzindustrie Schweighofer (cel mai mare procesator de masă lemnoasă din ţară - nr) pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis" şi că "are informaţii concrete legate de aceste întâlniri", dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali. El a spus doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.

Catalogând ca foarte grave aceste acuzaţii, Iohannis a spus că a cerut, joi dimineaţă, directorului SRI să verifice de ce informaţii beneficia premierul Ponta despre o posibilă întâlnire a unor oameni din anturajul său cu procesatori de lemn, arătând că declaraţiile sunt foarte grave şi, dacă se dovedesc a nu fi adevărate, Victor Ponta trebuie să răspundă, relatează Mediafax.

 "Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui", a spus şeful statului, adăugând că acest lucru este "surprinzător şi fals". "Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat niciun fel de discuţii, nici cu lobby-işti sau foşti colegi din PNL", a mai spus preşedintele. "Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta", a declarat preşedintele potrivit Mediafax.

Declaraţiile lui Iohannis au fost făcute la Aeroportul Otopeni, în timp ce acesta pleca spre Milano. Întrebat dacă se gândeşte să îl dea în judecată pe premierul Ponta pentru calomnie, preşedintele a spus că a rugat Departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta şi că nu mai tolerează aşa ceva, ca în campanie.

"Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii, ca în campanie, nu este bine. Şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva", a mai spus şeful statului.

Pe de altă parte, site-ul Alianţei pentru o Românie Curată (romaniacurata.ro) a scris miercuri, citând voxpublica.ro, că apropiatul lui Iohannis care a făcut lobby pentru compania  Schweighofer Holzindustrie ar putea fi chiar şeful cancelariei sale prezidenţiale, "controversatul Dan Mihalache", care "făcea lobby pentru Schweinghofer".

"Actualul şef al cancelariei prezidenţiale a adresat, pe 06.05.2008, în calitate de deputat PSD, o interpelare ministrului de atunci al Agriculturii, Dacian Cioloş, în care făcea lobby în favoarea firmei austriece Holzindustrie Schweighofer, aflată atunci în centrul unui scandal cu localnicii din Poienii de Munte din judeţul Maramureş, iar acum în centrul unui alt scandal naţional referitor la defrişări ilegale şi votarea noului Cod Silvic. "Un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeş, este împiedicat să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale", susţinea fostul deputat PSD Dan Mihalache, în interpelarea adresată lui Cioloş. Mai mult, fostul deputat PSD cerea ministrului Agriculturii de la vremea respectivă să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi. "Considerăm (sic!) că este de datoria ROMSILVA să găsească o soluţie convenabilă ambelor părţi, deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câştigat licitaţia pentru exploatarea masei lemnoase (n.r. o firmă care lucrează pentru Holzindustrie Schweighofer), cât şi locuitorilor comunei", scrie voxpublica.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON