URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2015, 16:11

Cum opera "Academia infractorilor români": Membrii erau recrutaţi din casele de copii şi familii sărace

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi detalii ies la iveală în cazul "Academiei infractorilor români", destructurată joi de DIICOT. Elevii erau recrutaţi din centrele de plasament sau din rândul familiilor sărace, se antrenau la Marea Neagră şi în oraşe din străinătate, iar unii dintre ei acţionau îmbrăcaţi în femei.

Informaţiile au fost făcute publice vineri de agenţia de ştiri Mediafax, citând surse din rândul anchetei.

"Academia infractorilor români" era condusă de Adrian Marin Botez, zis "Ţâţă" şi a antrenat persoane care au aderat la această grupare la Marea Neagră sau în oraşe din srăinătate precum Strasbourg.

Aceştia erau antrenaţi să jefuiască un magazin în mai puţin de un minut, în condiţiile în care cele mai multe dintre acestea erau asigurate cu sisteme de alarmă, iar tâlharii trebuiau să poată lua cât  mai multe obiecte de valoare şi să fugă înainte de intrevenţia firmei de pază sau a poliţiei. 

Uneori, tâlharii foloseau şi arme pentru intimidarea personalului magazinelor, însă, în urma percheziţiilor, anchetatorii au stabilit că armele erau, de fapt, de jucărie.

Înainte de a fi acceptaţi în bandă, oamenii lui Botez trebuiau să semneze un regulament, care conţinea obligaţii şi sancţiuni, şi să completeze un formular în care menţionau date legate de familie şi situaţia medicală. La acest dosar era ataşată şi o fotografie şi fire de păr, pentru ca, în caz de nevoie, să fie indentificaţi după ADN. Aceste măsuri sunt impuse, de altfel, şi cadrelor militare, menţionează sursa citată.  

Toate acţiunile erau foarte bine stabilite. Spargerile se făceau după un program stabilit în detaliu. Astfel, doi membri ai bandei, îmbrăcaţi cu haine scumpe, uneori chiar şi în costume Armani, intrau în magazinul care urma să fie spart. Ei imobilizau paznicul sau paznicii magazinului, iar mai apoi, intrau alţi membri ai grupării care, folosindu-se de ciocane, baroase sau topoare spărgeau toate vitrinele. Ulterior, în incinta magazinului intrau alte persoane care aveau ghiozdane poziţionate în faţă, în care puneau toate bijuteriile luate din vitrine, menţionează sursa citată.

Anterior spargerilor, infractorii săpau gropi, în care ascundeau, ulterior, bunurile furate. Mai apoi, venea un alt membru care lua "prada" şi astupa groapa.

 "Academia infractorilor români", condusă de Adrian Marin Botez, zis "Ţâţă", a antrenat persoane care au aderat la această grupare la Marea Neagră sau în oraşe din srăinătate precum Strasbourg, potrivit documentelor anchetatorilor DIIOT.

"Noii membri erau instruiţi conform regulamentului grupării cum trebuie să se comporte şi ce să declare pe parcursul unei anchete penale ori în timpul interogatoriilor, în cazul celor prinşi de poliţie după comiterea jafurilor, să nu folosească mijloace de comunicare (telefoane, internet) în casele de antrenament şi nici atunci când comit faptele pentru a nu putea fi localizaţi ori interceptaţi, să îşi dea date de identificare false şi să declare că sunt cetăţeni din Republica Moldova pentru a îngreuna stabilirea identităţii de către autorităţile judiciare, să nu dea declaraţii în caz de depistare, să poarte două rânduri de haine la fapte şi să îşi modifice semnalmentele pentru a nu putea fi depistaţi după comiterea jafurilor", arată sursa citată.

"În funcţie de aptitudinile fiecărui membru, acestuia i se atribuia un rol în cadrul echipei/brigăzii ce urma să comită jaful. Antrenamentul presupunea activităţi practice spre exemplu într-un interval scurt de timp noii membri trebuiau să adune/culeagă de pe jos mai multe obiecte, antrenament menit să dezvolte abilităţile membrilor 'culegători' (cei anume stabiliţi să adune din vitrinele sparte bijuteriile/ceasurile în timpul jafurilor) de a sustrage bunurile în timpul jafului", mai notează anchetatorii în actele de urmărire.

Anchetatorii detaliază modalitate în care executanţii "Academia infractorilor români" erau plasaţi în oraşele în care urmau să fie părtaşi la jafuri.

"După pregătirea de rigoare, membrii executanţi primesc mici sume de bani cu care efectuează deplasarea în ţara stabilită, stabilindu-se că deplasarea se realiza în mai multe moduri, cu autoturismele grupării, cu diverse curse de persoane, cu avionul, în grupuri mici sau separaţi, ulterior grupul reunindu-se într-un anume loc prestabilit.

De cele mai multe ori, membrii executanţi se îndreptau către periferia oraşelor de destinaţie, în locuri cu vegetaţie abundentă, păduri, parcuri, zone industriale, campând în corturi cumpărate din oraşele respective ori dormind sub cerul liber, organizându-şi aşa numitul "stup", fără a utiliza telefoane sau alte aparaturi electronice, doar şeful grupului având un telefon mobil cât mai puţin sofisticat, cu care ţinea legătura cu liderul din România, pentru a-i comunica întreaga operaţiune şi a primi acceptul acestuia cu privire la modul de comitere a faptei, potrivit actelor procurorilor DIICOT.

La locul mai multor jafuri comise de această grupare au fost găsite de către investigatori haine de damă.

"La comiterea faptei (tâlhăria comisă la data de 4 decembrie 2012, ora 17.40, în Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la magazinul de bijuterii Lasani) au participat cel puţin trei autori bărbaţi înarmaţi cu baroase dintre aceştia unul fiind deghizat în femeie, în apropierea locului faptei după comitere a jafului fiind găsite un baros, o cagulă şi haine de femeie", se arată în documentele anchetatorilor, care precizează că pentru ca deghizarea să fie completă jefuitorii foloseau inclusiv peruci de damă.

În urma percheziţiilor de joi, au fost duse la audieri 22 de persoane, suspectate de tâlhărie şi furt.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON