URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2014, 11:16

Criza din Ucraina: Armata ucraineană a distrus un convoi militar rusesc, iar camioanele umanitare sunt pe jumătate goale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Forţele ucrainene au deschis focul asupra unui convoi militar rus, "distrugând cea mai mare parte" a blindatelor venite din Rusia, a anunţat Oleksii Dmitraskivski, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP.

Se pare că 23 de transportoare de vehicule blindate, camioane cu benzină şi alte vehicule militare ruseşti au trecut graniţa în Ucraina pe la un punct de frontieră din apropierea oraşului rus Donetsk, joi, la ora locală 22. "Este o dovadă de necontestat a implicării Rusiei cu trupe militare în conflictul din Ucraina", scrie publicaţia britanică The Guardian.

Ministrul rus al Apărării susţine însă că niciun convoi militar rus nu a pătruns pe teritoriul Ucrainei. "Forţele ucrainene distrug fantome", a ironizat generalul Igor Konacenkov.

Miniştrii de Externe ai statelor UE, reuniţi la Bruxelles, somează Rusia "să înceteze imediat ostilităţile" la frontiera cu Ucraina, iar NATO a îndemnat Rusia să nu intervină în Ucraina, confirmând la rândul său intrarea unui convoi militar rus pe teritoriul acestei ţări.

Militari deghizaţi în şoferi?

În acelaşi timp, Ministerul rus de Externe denunţă tentativele părţii ucrainene de a bloca tranzitul convoiului umanitar format din peste 300 de camioane albe, care a pornit marţi din Rusia şi este destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

Poliţişti ucraineni au trecut graniţa în Rusia, pentru a inspecta camioanele cu ajutoare ruseşti. Toate sunt parcate pe un câmp, iar câţiva şoferi au fost dispuşi să-şi ridice prelatele în faţa camerelor de filmat ale jurnaliştilor internaţionali. Astfel, s-a văzut că aceste camioane sunt încărcate cu saci de făină, baxuri de apă, conserve.

Totuşi, camioanele sunt doar pe jumătate pline. Explicaţia oficialilor ruşi este că toate vehiculele sunt noi şi nu s-a dorit supraîncărcarea lor.

Adjunctul şefului Serviciului ucrainean de Securitate, Viktor Iagun, a declarat că aceste camioane pe jumătate goale ar putea fi conduse de militari ruşi deghizaţi în şoferi. Astfel, potrivit lui Iagun, peste 1.000 de militari ruşi ar încerca să pătrundă pe teritoriul ucrainean, ca şoferi ori însoţitori ai acestora. "Niciunul dintre şoferii de camion nu este reprezentant al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă", a adăugat el, într-o emisiune a postului ucrainean de televiziune Kanal 5. "Toţi şoferii şi însoţitorii lor sunt militari deghizaţi. În total, peste 1.000 de militari conduc acest convoi", a afirmat Iagun.

În opinia oficialului ucrainean, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că "ele sunt militare".

Camioanele ruseşti vopsite în alb, închiriate de Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, urmează să aducă un ajutor umanitar destinat populaţiei rusofone din estul Ucrainei, în special locuitorilor din oraşul Lugansk, afectaţi de patru luni de confruntări între forţele ucrainene şi insurgenţii separatişti proruşi.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat vineri pe omologul său american, Chuck Hagel, că niciun militar rus nu se află în convoiul umanitar trimis de Moscova spre Ucraina.

Convorbire româno-americană

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a discutat, vineri, la telefon, cu vicepreşedintele american Joe Biden, principalele subiecte abordate fiind relaţiile bilaterale, summitul NATO din septembrie în Marea Britanie şi situaţia din Ucraina, potrivit unei informări făcute de Casa Albă.

"Cei doi lideri au exprimat satisfacţie în legătură cu relaţia bilaterală dintre Statele Unite şi România şi au discutat despre contribuţiile valoroase pe care România le are în domeniul securităţii internaţionale", precizează Casa Albă.

Băsescu şi Biden au discutat şi despre criza ucraineană, "exprimând preocupare că orice încercare a Rusiei de a interveni în Ucraina sub paravannul oferirii de asistenţă umanitară va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, precum şi a suvernităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON