URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2014, 17:09

Colectarea selectivă a deşeurilor, obligatorie prin lege

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 235 de voturi "pentru", 69 de voturi "împotrivă" şi 9 abţineri, proiectul de lege privind salubrizarea, care stabileşte obligativitatea colectării selective a deşeurilor, proiect iniţiat în 2010 de senatorul Petru Filip.

Astfel, potrivit proiectului, citat de Mediafax, autorităţile locale au obligaţia să implementeze un sistem de colectare separată a deşeurilor cel puţin pentru hârtie, mase plastice, metale şi sticlă. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deşeurilor colectate separat se face numai de către operatori licenţiaţi care au contracte de delegare încheiate cu autorităţile sau au hotărâre de dare în administrare a acestei activităţi.

Unităţile administrativ-teritoriale au calitate de deţinător legal al deşeurilor depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială, iar preluarea lor de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi constituie furt şi se sancţionează potrivit legii.

Operatorii licenţiaţi de către ANRSC pentru prestarea activităţii de selectare separată şi transport separat al deşeurilor au obligaţia să ţină evidenţa şi să raporteze lunar autorităţilor administraţiei locale cantităţile predate operatorilor economici care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor, pe fiecare tip de deşeu.

Aceşti operatori au obligaţia să colecteze şi deşeurile abandonate şi în cazul în care producătorul acestor deşeuri este necunoscut, cheltuielile fiind suportate de autoritatea locală. Operatorii au obligaţia să pună la dispoziţia deţinătorilor de deşeuri containerele, sacii necesari activităţii de precolecatre separată, costurile fiind incluse în tarif.

Deputaţii au mai stabilit că, prin derogare de la Legea administraţiei publice locale, autorităţile sectoarelor municipiului Bucureşti au competenţe exclusive în privinţa înfiinţării, organizării, atribuirii şi derulării activităţii de salubrizarte, cu excepţia celor care sunt în competenţa Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, şi anume dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare, organizarea prelucării, tratării, neutralizării şi valorificării energetice şi materiale a deşeurilor, precum şi de coordonare, monitorizare şi control al serviciului de salubrizare, de stabilire a indicatorilor de performanţă. Autorităţile locale sunt obligate să respecte strategia de dezvoltare pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare.

Deputatul UDMR Cseke Attila a precizat că UDMR este împotriva acestui proiect, deoarece nu permite posibilitatea tarifării colective a deşeurilor pe cantitate, ci pe persoană şi că operatorii sunt obligaţi să colecteze şi deşeurile abandonate, fiind o invitaţie pentru cetăţeni pentru a abandona deşeurile.

Deputatul PDL Tinel Gheorghe a spus că PDL nu este de acord cu proiectul deoarece este vorba despre o sarcină suplimentară pasată autorităţilor locale.

Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON