URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2010, 20:09

Care criză? Senatorii şi-au mărit bugetul cu 30%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Facturi restante la întreţinere, câteva maşini noi, ceva bani puşi deoparte pentru o eventuală creştere a salariilor şi cotizaţiile la organismele internaţionale. Se adaugă organizarea Adunării parlamentare a NATO şi un soft performant care să permită participarea în timp real la dezbaterile legilor de la Bruxelles. Rezultatul: un buget pentru senatori cu 30% mai mare în anul 2011, faţă de acest an.

Nu mai puţin de 127 de milioane de lei au fost puşi la dispoziţia parlamentarilor din camera superioară, sumă votată cot la cot de reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei. Bugetul pentru anul 2011 a fost adoptat, marţi, în plenul senatului cu 86 de voturi pentru, două abţineri şi două voturi împotrivă.

Practic, mai bine de jumătate din suma totală a fost alocată cheltuielilor de personal, din care pentru fondul de salarii a fost prevăzută suma de 37 milioane lei. "S-a prins în buget şi o sumă de rezervă pentru creşterea cu 14% a salariilor, în condiţiile în care nu există încă Legea Salarizării Unitare aprobată", a explicat în plen senatorul liberal Dan Radu Ruşanu, cel care a coordonat proiectul de buget pentru anul viitor.

Defalcat, în buget sunt prevăzute aproape 36 de milioane de lei pentru bunuri şi servicii, aici intrând 400.000 de lei pentru furnituri de birou şi 2,6 milioane pentru reparaţii curente. Poşta, internetul şi abonamentele radio-TV înseamnă alţi 875.000 de lei, în timp ce benzina şi motorina saltă costurile cu încă 2,3 milioane de lei.

De altfel parcul auto al senatului mai înghite alte 11,7 milioane de lei, bani destinaţi atât întreţinerii şi reparaţiilor maşinilor, cât şi achiziţiei de noi autoturisme.

Când vine vorba de parlamentari, protocolul este de nelipsit, iar banii cheltuiţi sunt pe măsura rangului. 3,6 milioane de lei vor fi puşi la dispoziţia senatorilor, preşedintele Senatului, Mircea Geoană având rezervat un buget special de 200.000 de lei. La toate acestea se adaugă şi organizarea Adunării parlamentare a NATO, ce va avea loc la Bucureşti, în octombrie 2011, eveniment ce presupune cheltuirea altor 26 de milioane de lei.

De ce anume este nevoie de atâţia bani pentru cei 137 de parlamentari şi aparatul care îi deserveşte? "Fără această mărire nu putea funcţiona Senatul. În primul rând, avem datorii foarte mari rămase pe anul viitor pentru cheltuieli de întreţinere, iluminat, salubrizare. Apoi, avem probleme ce ţin de funcţionarea senatului. Mai sunt probleme cu maşinile vechi, depăşite fizic, care trebuie înlocuite pentru că întreţinerea lor costă mai mult decât înlocuirea lor. Nu trebuie să uităm cotizaţiile la organizaţiile internaţionale şi o marjă de 14% pentru eventuala creştere a salariilor în 2011", a precizat Ioan Chelaru, chestorul senatului.

El a adăugat că noul buget va permite şi îndeplinirea unui mai vechi vis al senatorilor: achiziţionarea unui soft care va permite aleşilor români să-şi spună punctul de vedere în privinţa legislaţiei europene dezbătută la Bruxelles. "Nouă ne lipseşte un sistem informatic integrat cu ajutorul căruia să participăm la discutarea legislaţiei europene. Acordurile internaţionale ne obligă să luăm parte la acele dezbateri. Anul viitor vom cumpăra şi softul şi sistemul şi atunci ne vom exprima punctele de vedere în timp real şi vom putea contribui efectiv la legislaţia europeană".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON