URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2010, 16:47

Băsescu vrea ca moţiunea să se discute sâmbătă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Preşedintele Traian Băsescu a solicitat joi conducerilor celor două camere legislative să devanseze data dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură social-democrate. Potrivit scrisorii prezidenţiale remise lui Mircea Geoană şi Roberta Anastase, preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, dezbaterea se face în cinci zile calendaristice şi nu lucrătoare, iar votarea acestui act abia marţi, 15 iunie, ameninţă respectarea calendarului aplicării măsurilor de austeritate convenit de guvernul Boc cu FMI pentru eliberarea unei noi tranşe de împrumut.

În scrisoarea trimisă celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, Băsescu scrie că, potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere şi că, potrivit jurisprudenţei CC, termenul se referă la zile calendaristice, nu la zile lucrătoare.

"În data de 7 iunie a.c., Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectele de lege care vizează măsuri de austeritate impuse de situaţia economică a ţării. La data de 9 iunie a.c., moţiunea a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Conform art. 113 alin. (3) din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Contrar acestei prevederi constituţionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea moţiunii în data de 15 iunie a.c., la 6 zile de la prezentare", scrie Băsescu.

El precizează că legat de modul de calcul al termenelor pe zile prevăzute de textele constituţionale, Curtea Constituţională s-a pronunţat în jurisprudenţa sa (Decizia nr. 233 din 10 decembrie 1999 sau Decizia nr. 89 din 26 ianuarie 2010) stabilind că "sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere".

"În dreptul public, termenele se calculează pe zile calendaristice, în sensul că se include în termen şi ziua în care el începe să curgă şi ziua când se împlineşte. În consecinţă, vă solicit, în temeiul atribuţiilor constituţionale pe care le am, respectarea procedurii stabilite de Constituţie şi de Deciziile Curţii Constituţionale sus-menţionate", se arată în scrisoarea lui Băsescu.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, deputatul Adrian Năstase crede că solicitarea prezidenţială nu reprezintă altceva decât "o minciună, o şmecherie", folosită pentru a fixa o zi de dezbatere pentru moţiune la care este puţin probabil să ajungă toţi parlamentarii plecaţi în teritoriu, dublată de necesitatea uşurării sarcinii parlamentarilor puterii la vot odată scăpaţi de presiunea mitingurilor sindicaliste anunţate în faţa Parlamentului pentru ziua de marţi. Năstase l-a acuzat pe şeful statului că vrea să inducă în eroare parlamentarii: în fapt fixarea datei unei moţiuni de cenzură se poate face numai după trei zile de la citirea ei fără a exista un termen limită.

"Niciunul dintre membrii Birorurilor, nefiind idiot, nu şi-a propus să fixeze o moţiune de cenzură sâmbătă. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc la după trei zile de la data depunerii sale. Exact se poate chiar şi după un an. Suntem însă, sper, nişte oameni rezonabili care nu u luat-o încă razna. Preşedintele din nou ne minte după o discuţie avută cu cei e la CCR. Ne invocă două decizii ale CC. Amândouă vorbesc despre un termen în interiorul a 20 de zile care nu poate fi depăşit" a arătat Năstase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Of, limba romana...
Fii sigur ca raman! De altfel, mi-ar fi frica sa vin in tara de teama sa te intalnesc, pentru ca daca vorbesti precum scrii, atunci limba romana, saraca, ar fi tare trista. Oricum, asta e ultimul mesaj pe care ti-l adresez, pe principiul: "Nu te certa cu prostul, pentru ca un al treilea n-ar face diferenta intre voi". Si spor la limba romana!
Postat 12 Iunie 2010, 01:19 de shadow
Telenovela: "Paine putina si mult circ ("portocaliu", in Romania)"! Ep. "Shadow, englezul!"
Ramai acolo unde ești! Fii liniștit, nu mi-am bătut gura de pomana! E mai greu cu IQ-ul, la unii care vad, mai mult "dobitoace" în jurul lor. Multe "succesuri", and bye bye. Punct.
Postat 12 Iunie 2010, 00:30 de stefan
Mai stefan...
... eu locuiesc in Anglia! Nu-ti mai bate gura de pomana, ca tot dobitoc ramai...
Postat 11 Iunie 2010, 23:14 de shadow
Telenovela: "Paine putina si mult circ ("portocaliu")"! Ep. "Shadow si U.T.C.-ul!"
I. La câți votanți (faptici): adulți, responsabili ("cu scaun la cap") si corect informați, va avea PDL-ul, la următoarele alegeri, recomand unora ca "shadow", sa propună superiorilor săi politici, infiintarea unui partid "portocaliu", under 20 (ani), cu denumirea de UTC-P (Uniunea tinerilor "ciolanagii"-"portocalii"). 1. Acest nou partid, sa aibă (firesc) și o organizație de tineret: "Biberonul și tricicleta!" 2. In cazul acestui partid, vârsta minima de participare la vot: "Cei șapte ani de acasă." II. In loc de concluzii: Unii, nici la 40 ani (biologici), nu au cei "șapte ani de acasă"!
Postat 11 Iunie 2010, 15:46 de stefan
Telenovela: "Paine putina si mult circ ("portocaliu")"! Ep. "Shadow si hotii!"
I. Legat de vinovații/hoții (cei mari) de ieri și astăzi: Cine oprește organele abilitate din "Epoca portocalie", sa își facă în mod profesionist, corect și apolitic, datoria, inclusiv în dosarul "Flota"? Eu? II. La Palatul Cotroceni câți actuali "chiriași" (cu numele de: ...escu) exista, dle/dna/dsoara "umbra"? E greu (și) cu matematica, la ...unii!
Postat 11 Iunie 2010, 14:57 de stefan
Telenovela: "Paine (putina) si (mult) circ ("portocaliu")"! Ep. "Shadow si fumigenele (portocalii)!"
I. O confirmare a celor scrise (de mine) anterior: "Mania proletara" din comentariile unora, ca "shadow"; II. Oare de ce nu ar mira faptul, ca "shadow" sa fie: elev/student/"numit politic"/funcționar public (angajat la stat)? In acest caz, am avea încă o dovada, a modului cum "lucrează/învață" unii, la serviciu/școala! III. Unii, înainte de a vorbi, unii, de dl. Năstase, mai bine ar vorbi de "trașii în teapa" ai lui Băsescu, ca actualul ministru de la apărare: Oprea Gabriel! PS. Cu simpatie!
Postat 11 Iunie 2010, 14:22 de stefan
PS...
Iar Nastase si toti rasuflatii ca el sa mearga-n p... vizita la mama lor, sa se predea la puscarii daca vor clementa si sa-si doneze averea statului roman, ca neam de neamul lor vor traii fericiti din cat au furat nemernicii. Dar, cum zici, pe ei cine sa-i judece? Ca mortii din Revolutie sigur se rasucesc in mormant s-o vada pe vita de soacra boului Geoana mare revolutionara! Sa ne fereasca Dumnezeu de-un nou 89, ca la cati "...escu" avem acuma nu se va mai pune problema "cine sa-i judece", ci "cine sa apese pe tragaci."
Postat 11 Iunie 2010, 10:33 de shadow
pentru Stefan
Unde ai fost din '90 incoaci? Cine a distrus tara asta si a furat cat n-a putut duce? (Nu ca astia de acum n-ar fura!) Pe ei, cei care acum striga "Hotii!" cine se ofera sa-i judece? Maine vor veni iar ei la putere si actualii vor striga iar "Hotii!" Chiar nu se gandeste nimeni sa infiinteze un partid "Under 20", maxim 25? Eu unul, "cutra batrana" as fi primul lor adept!
Postat 11 Iunie 2010, 10:19 de shadow
Telenovela: "Paine (putina) si (mult) circ ("portocaliu")"! Ep. Motiunea care deranjeaza!
I. Tara arde, dar baba ("portocalie") se piaptănă! 1. Cu asa conducător(i), asa preocupări urgente și asa management de țară! 2. In loc sa se preocupe cum sa ridice salariul minim garantat, la 1000 ron, sau cum sa evite decimarea salariilor, pensiilor și ajutorului de șomaj, Maria Sa, Traian de România, are grija sa ne ofere în fiecare zi, ...o noua reprezentație de "circ politic"! II. Daca nea Nelu, tot a împuscat un ...escu, pe motiv de genocid la adresa poporului roman, pe actualul "chiriaș" de la Cotroceni, cine o sa îl judece/pedepsească conform legii?
Postat 10 Iunie 2010, 17:26 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON