URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2011, 11:53

Băsescu: "Regina" în scandalul şpăgii la vamă e la liderii de sindicat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un interviu pentru România Liberă, preşedintele Băsescu a afirmat că în cele şase luni de supraveghere nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic şi că se teme că "Regina" de pe tabla de şah se află printre liderii sindicali.

Băsescu a fost întrebat dacă documentul pe care l-a primit de la SRI în vară şi care a stat la baza operaţiunilor de la punctele de frontieră face referire şi la implicarea unor lideri politici. "Nu. Şi pot să vă dau o veste proastă: în cele şase luni de supraveghere nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic", a răspuns Băsescu.

Jurnalista de la România Liberă a spus totuşi că el însuşi a declarat recent că speră "ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice", iar Băsescu a arătat că se referea de fapt la numirile în funcţiile de la vamă contra bani. "Când spun acest lucru mă refer la numirile în funcţii, fiindcă la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii. Sper ca ancheta să ne ducă la astfel de numiri", a adăugat preşedintele. "Eu fac însă o deosebire clară între a da bani să fii numit şi a primi din ce încasează vameşii în fiecare zi", a subliniat din nou Băsescu.

În schimb, el a sugerat că mita ajungea la lideri de sindicat, aceiaşi care, potrivit lui Traian Băsescu, au acuzat implicarea politicului. "Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a continuat Băsescu.

"Dacă este vorba despre un fost şef de cadre la vamă s-ar putea să aibă multe pe conştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni. Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul de scump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah a răspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor", a insinuat el.

Întrebat dacă vrea să spună de fapt că "firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici", Băsescu a confirmat. "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte", a spus preşedintele.

Totuşi, Băsescu a minimalizat apoi schema şahistă "lansată de un lider de sindicat". Întrebat unde se ascunde regele, Băsescu a răspuns: "Complicat, n-aş intra în schema lansată de un lider sindical, care a fost şef de cadre la vameşi. Eu nu scot însă oamenii politici în afara jocului, pentru că numirile de şefi se fac cu influenţa oamenilor politici, iar acest lucru este evident, că se petrece aşa", a susţinut Băsescu.

"Ceea ce ştiu sigur şi nu de la procurori, pentru că nu discut niciodată cu procurorii, ci de la structurile de informaţii, este că banii strânşi la vămi nu ajungeau la un om politic", a conchis Traian Băsescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON