URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2015, 09:18

Băsescu ameninţă Guvernul cu un proces pentru că nu primeşte locuinţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru, spunând că el a agreat cele două vile din Snagov propuse, dar nu a primit răspuns.

În documentul obţinut de Mediafax, "subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ştefan Mihăileanu" înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României.

În plângere, înregistrată pe 13 ianuarie la cabinetul premierului, Băsescu arată că şi-a încheiat cel de-a doilea mandat prezidenţial la 21 decembrie şi că anterior, la 30 septembrie 2014, a solicitat RA-APPS şi SGG, conform legii, folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru.

Ca urmare a acestei cereri, la 10 octombrie, RA-APPS a trimis SGG o adresă în care concluzionează că imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire a destinaţiei de reşedinţă oficială este Vila 1 A, cu terenul aferent, din Snagov. La 21 noiembrie, RA-APPS, pe baza şi a unei comunicări cu Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), stabileşte că imobilele care îndeplinesc în acest moment condiţiile pentru impuse de actele normative în vigoare pentru a avea destinaţia de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului sunt Vila 1A, cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri ptraţi curte şi Vila 11, cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte.

În document, Băsescu scrie că, împreună cu reprezentantul RA-APPS şi SPP, a fost realizată o vizionare a celor 7 imobile privind în special aspectele legate de securitatea clădirii şi a demnitarului, dar şi starea tehnică aparentă, stabilindu-se de comun acord că primele cinci imobile din anexă nu corespund criteriilor legale, dar că ultimele două imobile din listă, respectiv Vila 11 şi Vila 1A, ambele situate în Snagov, corespund acestor criterii, urmând ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală şi să decidă.

"Cu toate acestea, deşi procedura legal părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosinţa gratuită a unei reşedinţă şi a unui cabinet de lucru. În acest sens, subsemnatul a revenit la cererea iniţial din 30 septembrie, solicitând aplicarea întocmai a Legii 406/2001. Această revenire a fost înregistrată la SGG şi RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea că, în conformitate cu Legea 406/2001, aveaţi obligaţii legale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu de lucru începând cu 21 decembrie", scrie Băsescu în plângerea către Guvern, arătând că Guvernul, SGG şi RA-APPS nu au respectat legea.

În concluzie, Băsescu reiterează cererea de atribuire a unei locuinţe, în mod rezonabil, având în vedere că toate cheltuielile de întreţinere şi funcţionare vor fi suportate de el, şi avertizează: "În cazul în care această solicitare legală nu se va soluţiona la nivel administrativ-instituţional, mă văd nevoit să mă adresez instanţelor judecătoreşti competente, cu toate consecinţele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoaşterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalţi şefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de Legea 406/2001", încheie Băsescu.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discuţie, pe finalul anului trecut, între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, Ponta spunând că fostul preşedinte nu va primi dreptul de a se muta într-un astfel de spaţiu, iar Băsescu precizând că el nu a cerut o vilă anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON