URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 11:50

Au intrat în vigoare buletinele electronice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oficial, din 1 aprilie, românii pot opta pentru o carte de identitate clasică sau pentru una biometrică. Conform legii, de marţi au intrat în vigoare buletinele electronice, iar românii pot opta tipul de document dorit.

Totuşi, buletinele electronice nu vor putea fi obţinute încă. Ministerul Afacerilor Interne abia acum va emite specimenele către Direcţiile de Evidenţă a Populaţiei, aşa că noile cărţi de identitate vor fi emise peste câteva luni.

Cărţile de identitate biometrice vor conţine mai multe informaţii decât cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete arătătoare ale posesorilor. Într-o anexă a proiectului normativ, se arată cum vor fi realizate pozele pentru noile buletine şi care va fi procedura de recoltare a amprentelor.

Imaginea de pe viitoarele cărţi de identitate trebuie să îndeplinească anumite cerinţe: solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună. Fotografia se poate face, totuşi, cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi să nu prezinte umbre de lumină. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii doar dacă lentilele nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

În ceea ce priveşte fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale, acesta trebuie să fie neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluată să reprezinte cât mai fidel trăsăturile şi fizionomia celui în cauză.

Amprentele se recoltează de la degetele arătătoare ale ambelor mâini. În cazul în care calitatea amprentelor este necorespunzătoare şi/sau degetele arătătoare prezintă răni, se preia amprenta plană, de bună calitate, a degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului.

Amprentele şi poza sunt incluse în mediul de stocare electronică (cipul) al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON