URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2015, 15:57

Anunţ oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Mezelurile sunt cancerigene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat luni o evaluare conform căreia mezelurile sunt cancerigene, iar carnea roşie este "probabil" cancerigenă.

"Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii, citat de HotNews.ro.

Conform sursei citate, in categoria "carne rosie" este inclus atat porcul, dar si vita, mielul, capra si calul.

Sursele citate mentioneaza ca includerea mezelurilor si a altor produse de carne procesata in grupa agentilor care pot provoca aceasta boala, precum tutunul sau azbestul, nu inseamna ca sunt la fel de periculoase.

Conform celor mai recente estimari ale proiectului "Global Burden of Disease Project, 34.000 de decese provocate de cancer pe an in intreaga lume sunt imputabile unei alimentatii bogate in mezeluri, fata de un milion de decese provocate de cancer si imputabile tutunului si 600.000 consumului de alcool", arata HotNews.ro.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, CIRC s-a bazat pe peste 800 de studii pentru a include carnea procesata in categoria agentilor "cancerigeni pentru oameni  (Grupa 1)". Acest clasament a fost stabilit pe baza unor "indicatii suficiente potrivit carora consumul de carne procesata poate duce la cancer colorectal la oameni". 

"Acest risc creste cu cantitatea", a spus Dr Kurt Straif, de la CIRC.

Consumul de carne rosie a fost clasat drept "probabil cancerigene pentru oameni" (Grupa 2A) pe baza unor "indicatii limitate", mai arata HotNews.ro.

"Sigur, acest lucru il stim de mai multa vreme. De data aceasta, Agentia Internationala de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente si evidente. Trebuie sa facem o distinctie intre riscul prezentat de carnea procesata sau carnea rosie si faptul ca ele reprezinta un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmeaza acum sa se determine cata carne trebuie sa mananci ca sa fii la risc. Or acest lucru nu este inca suficient studiat", a afirmat seful Biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky, citat de Agerpres.

Acesta a amintit ca japonezii au atras atentia asupra acestui fapt inca din anii '50 sau '60.

"Noi stim de multa vreme. Inca de prin anii '50 - '60 japonezii au fost primii care au demonstrat relatia intre carnea afumata, pestele afumat si aparitia cancerului gastric. De aceea, ceea ce noi recomandam este acea dieta echilibrata: vegetale, fructe si carne, care nu e foarte importanta. Numai ca regimurile acestea monoalimentare bazate numai pe carne pot fi daunatoare. OMS a emis o serie de ghiduri vizavi de dieta echilibrata numai pentru anumite lucruri: cata sare, cat zahar si cate grasimi. Pentru carne, inca nu. Aceasta ar fi urmatoarea etapa de cercetare", a adaugat Olsavszky, mai noteaza HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON