URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2010, 09:19

Accesul ţiganilor români, interzis într-un supermarket din Franţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Managerul unui supermarket din Franţa a interzis accesul ţiganilor, scrie publicaţia Sud Ouest, citându-l pe unul dintre romii dintr-o tabără din apropiere de La Rochelle.

Potrivit jurnaliştilor francezi, cei aproximativ 60 de ţigani din România trăiesc acolo încă din 2009 şi câteva luni bune nu au fost luaţi în seamă de autorităţi. Cu toate că nimeni nu a semnalat vreun incident legat de romii de la marginea oraşului, expulzarea lor ar putea avea loc în cursul acestei săptămâni, după ce o hotărâre judecătorească în acest sens a intrat în vigoare.

Jurnaliştii francezi prezintă condiţiile precare în care trăiesc romii: fără apă curentă sau electricitate, în rulote vechi şi înghesuite. Cu toate acestea, Petrică, unul dintre romii care locuiesc acolo, spune că este mult mai bine ca în România. "colo nu e loc de noi, nu este de muncă. Atunci când găsim de muncă, suntem plătiţi cu 200 euro pe lună. Aţi putea trăi cu 200 euro pe lună" întreabă Petrică, citat de publicaţia franceză.

El explică şi cum trăiesc ţiganii în Franţa. "Sunt asociaţii care ne ajută, cerşim. Uneori mai găsim şi de muncă la negru, dar asta nu ar trebui să spunem" povesteşte Petrică, adăugând că, de când trăieşte în Franţa, nu au fost probleme, cu excepţia managerului de la magazinul Super U, care le interzice ţiganilor să intre.

Cât priveşte declaraţiile recente făcute de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, Petrică susţine că nu auzise discursul. Pus la curent cu ordinul privind închiderea a 300 de tabere în următoarele trei luni, acesta a replicat că "este rasism". "Nu au dreptul! Suntem români, cetăţeni europeni. Pentru noi, Franţa înseamnă libertate, egalitate, fraternitate", a declarat Petrică.

Cu toate că romii din tabăra de la La Rochelle au actele în regulă, primăria a hotărât evacuarea lor, pentru că se află pe un domeniu public. Majoritatea se vor întoarce în România, cu ajutorul social oferit de autorităţile franceze: 153 euro pentru un adult şi 46 pentru un copil, însă, cel mai probabil, notează jurnaliştii francezi, vor reveni la scurtă vreme în Franţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON