URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2011, 00:27

A început războiul în Libia. Franţa, SUA şi Marea Britanie au deschis focul asupra armatei lui Gaddafi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mai puţin de 48 de ore de la adoptarea rezoluţiei ONU, a început războiul în Libia. Ministrul francez al Apărării a anunţat că Franţa a fost prima ţară care a trimis avioane de recunoaştere în spaţiul libian, după ce în cursul dimineţii s-au înregistrat noi confruntări violente în oraşul Benghazi, controlat de rebeli. Avioanele franceze au distrus patru tancuri libiene la sud-vest de Benghazi, relatează Al Jazeera.

Potrivit AFP, în apropiere de Tripoli au fost văzute mingi de foc pe cer, dar este cunoscută originea acestor explozii.

SUA au lansat primele rachete în Libia. Se crede că una dintre ele a vizat sisteme de apărare antiaeriană din zona Tripoli. Locuitorii din Misrata susţin că trupele lui Gaddafi iau oraşul cu asalt. Barack Obama a confirmat că SUA au început "o acţiune militară limitată" în Libia, declarându-se "profund conştient" de riscurile pentru forţele americane.

Un comandant american a anunţat că în total 110 rachete Tomahawk au fost la lansate asupra obiectivelor din Libia, operaţiunea coaliţiei fiind numită Odyssey Dawn.

Mobilizare în forţă

SUA au trei submarine în Mediterana. Oficiali americani au anuţat că SUA nu vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomohawk de pe submarine.

Operaţiunile franceze se concentrează pe un perimetru de 100 - 150 de kilometri în jurul oraşului libian Benghazi. "O primă ţintă a fost distrusă", a declarat Laurent Teisseire, purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării.

Ministerul francez al Apărării a anunţat că 20 de avioane au intrat în misiune în Libia. Portavionul Charles de Gaulle, ancorat la Toulon, va porni duminică spre Libia. SUA trimit miercuri spre Libia portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere.

Avioane canadiene au plecat spre o bază militară din Italia şi sunt pregătite să ia parte la operaţiunea aeriană din Libia.

Regimul de la Tripoli a bătut în retragere după rezoluţia ONU şi a anunţat încetarea imediată a focului. Cu toate acestea, forţele guvernamentale au continuat ofensiva în oraşul Benghazi.

Atac etapizat

Joi seara, Consiliul de Securitate al ONU a votat autorizarea unei zone de excludere aeriană în Libia, ceea ce presupune o acţiune militară pentru protejarea civililor. Rezoluţia lasă cale liberă aliaţilor pentru lovituri aeriene împotriva obiectivelor militare libiene.

Agenţia Reuters anunţa că un atac militar asupra Libiei este iminent şi se va desfăşura în trei etape. Iniţial, vor ataca, pe rând, Franţa, Marea Britanie şi Canada. Apoi, vor intra în luptă şi SUA. În ultima etapă intră în luptă ţările arabe. Gaddafi a avertizat că cei care ataca Libia vor regreta.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un submarin britanic a lansat rachete Tomahawk asupra unor ţinte ale apărării antiaeriene libiene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu va dura mult si Romania va cunoaste DUREREA
ff bine si Romania va resimti acest razboi, am trait prea linistiti acum sa va vad care ce face cu vilele:))) ce face cu banii in conturi sau aveti impresia ca Romania va fi ferita, nici vb acum sa ne vedem valoarea reala,nulitati politice.
Postat 20 Martie 2011, 18:37 de un cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON