URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2014, 07:54

A doua dezbatere electorală Ponta-Iohannis: Atacuri pe temele plagiatului şi incompatibilităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Victor Ponta şi Klaus Iohannis au avut, miercuri, la B1, un schimb de replici pe temele plagiatului şi incompatibilităţii. Dezbaterea electorală a fost moderată de Mădălina Puşcalău şi, spre deosebire de prima confruntare, a avut nişte reguli clare de răspuns: temele au fost comunicate anterior candidaţilor, iar fiecare candidat a avut două minute pentru a răspunde unei întrebări, respectiv un minut pentru un drept la replică după răspunsul celuilalt.

Klaus Iohannis a părut mult mai în largul său în această dezbatere şi l-a pus în dificultate pe Victor Ponta de câteva ori, în special în momentul în care i-a cerut acestuia "ca între bărbaţi" să convoace vineri Parlamentul şi să respingă legea amnistiei şi să ridice imunitatea tuturor parlamentarilor pentru care DNA a cerut acest lucru. Ponta nu a oferit un răspuns clar.

Iohannis a declarat că nu este bine ca preşedintele României să fie Victor Ponta, menţionând că este greşit şi periculos pentru România să lase toată puterea în mâna unui singur partid, care are foarte mari pobleme, care are foarte mulţi membri marcanţi care au probleme grave cu justiţia. "Este foarte periculos pentru România să regresăm şi să punem în pericol democraţia", a spus liderul PNL.

Candidatul ACL s-a referit şi la episodul acuzaţiilor de plagiat în cazul lui Victor Ponta: "Este greşit să fie domnul Ponta preşedintele României pentru că a minţit şi speriat pensionarii că le tai pensiile, şi, în calitatea mea de profesor, cred că este o mare problemă dacă un copil plagiază. Dacă cineva care îşi scrie lucrarea de doctorat coapiază, este o problemă proporţional mai mare şi se nunmeşte «plagiat». Oriunde în lume, cineva care este prins că a plagiat, dintre politicieni, este obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României", a spus Iohannis.

Ponta a replicat, precizând că era pregătit pentru atacurile lui Klaus Iohannis, pentru că marţi seară a pierdut la Realitatea TV şi acum vine să atace la persoană. "Despre plagiat vreau să vă spun un lucru. M-am dus la ICCJ, care mi-a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Dumneavoastră aţi fugit de ICCJ, că, pentru a vă judeca, apropo de ANI. Eu nu aş fi candidat în locul dumneavoastră. E o diferenţă fundamentală între noi", a spus Ponta.

Ce nu a spus Ponta a fost că ICCJ nu s-a pronunţat cu privire la plagiatul său. Într-un articol care prezintă minciunile premierului din dezbaterea de miercuri seară, Gândul arată că Înalta Curte a respins sesizarea depusă de Mihail Neamţu, Adrian Papahagi şi Augustin Ofiţeru, care au contestat decizia de neîncepere a urmăririi penale dată de Parchetul General în cazul premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat. ICCJ nu a analizat propriu-zis lucrarea de doctorat a premierului.

În dezbaterea de miercuri seară, Ponta a mai spus că Iohannis va aduce România înapoi în 2010, pentru că are în echipă acei oameni care au tăiat pensiile: Predoiu, Blaga, Anastase. "Mai cred că vrea să dea puterea celor care au avut-o în 2010 şi 2011. A şi spus deja că îl vrea pe Predoiu prim-ministru", a spus Ponta, precizând că fostul lider PNL Călin Popescu Tăriceanu i-a dat lui Iohannis 50 de milioane de euro, pentru Sibiu.

Iohannis a replicat: "Domnule Ponta, îl cunoaşteţi pe o persoană, Gabriel Oprea, este vicepremier la dumneavoastră. Ştiţi cum a votat în materia de tăiat pensia şi salariile", iar Ponta a spus: "Nu a votat, că a salvat pensiile militarilor".

"Împreună cu UNPR a votat pentru acele reduceri. Dacă e vorba că eu am oameni care au umblat la salarii şi pensii, în aceeaşi măsură aveţi şi dumneavoastră", i-a spus Iohannis lui Pont.

Un alt moment important al dezbaterii a fost când Klaus Iohannis a râs sfidător în timpul unui discurs populist al lui Ponta, iar acesta s-a enervat şi l-a comparat pe Iohannis cu Băsescu.

Pe de altă parte, Victor Ponta l-a atacat pe Iohannis enumerând imobile retrocedate în Sibiu şi acuzându-l că el, în calitate de primar, a făcut retrocedări după bunul plac. În răspuns, Iohannis i-a spus că minte grosolan, căci retrocedările nu sunt decise de primar, ci de agenţia anume creată şi aflată în subordinea primului-ministru.

Şi în finalul emisiunii Klaus Iohannis a avut o replică de efect, după ce Ponta l-a acuzat de apropiere cu Traian Băsescu. "Oare domnul Băsescu i-a prostit pe români când v-a pus premier? Pe mine m-a refuzat, pe dvs. v-a pus", a spus candidatul ACL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON