URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2013, 21:54

"Marele marş al secuilor", în Covasna: 100.000 de maghiari au făcut un lanţ viu pentru autonomie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Maghiari din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Ungaria, au participat, duminică, în judeţul Covasna, la "Marele marş al secuilor", o manifestare ce s-a desfăşurat pe o distanţă de 54 de kilometri. Marşul s-a încheiat după ce cei 100.000 de maghiari au format un lanţ viu, iar preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc, revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc şi îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

"În faţa opiniei publice mondiale reafirmăm: dialogul este garantul păcii sociale, iar secuii doresc pace şi dialog. În faţa opiniei publice mondiale solicităm din nou Guvernului României să nu ignore voinţa a 700.000 de cetăţeni ai ţării, care sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene! Totodată, atragem atenţia Guvernului, că dispreţul faţă de dialog, ignorarea voinţei secuimii, lupta dusă împotriva simbolurilor secuieşti nu ne va determina să renunţăm la lupta pentru autonomie. Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.

"Este în interesul nostru, al poporului secuiesc, ca relaţia dintre Ungaria şi România să fie bună, în spiritul cooperării constructive şi paşnice şi în conformitate cu tradiţiile constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene", a mai spus Izsák Balázs.

Participanţii au avut asupra lor pancarte în limbile română şi engleză, cu inscripţii precum "Vrem autonomie, nu independenţă", "Ţinutul Secuiesc, cealaltă faţă a României", "România este şi ţara noastră", "Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă".

După citirea proclamaţiei, participanţii au intonat imnurile Ungariei şi al secuilor, după care au pornit spre case.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
o parte de adevar
aceta este un citat..nu l-am inventat eu "Secuii – “neam aparte” de unguri. Catolicizati de unguri, acceptati ca aliati, în calitate de “natiune” medievala, urmasii avarilor au continuat sa fie, etnic, altceva. Pentru ca, în afara de rune (la care romanii, învatatorii lor, renuntasera în momentul adoptarii slavonei, ca limba liturgica si a alfabetului chirilic), secuii au continuat sa aiba o limba a lor, un port si obiceiuri proprii, înca vizibile în secolul XVI, pe cale de disparitie în veacurile XVII-XIX si de care numai unii batrani îsi mai amintesc astazi, în zona Ciucului, într-atat de eficace a fost procesul de ungurizare, sustinut în primul rand de biserica, atat cea catolica, cat si, ulterior, cea reformata. Faptul ca ei însisi se numesc înca, astazi, secui atesta însa persistenta constiintei unei deosebiri fundamentale fata de populatia ungureasca, a unei etnii originare distincte.".
Postat 29 Octombrie 2013, 10:40 de europeni
zero
Degeaba vă repetaţi în sinea voastră sau în gura mare, că sînteţi cei mai grozavi, dăştepţi şi drepţi din toată Asia, fiindcă lucrurile stau exact pe dos..... Adevărul iese la suprafaţă întotdeauna, ca untdelemnu..... Nu însemnaţi nimic. Urmaşi ai hunilor, bozgorii de azi, un neam de criminali sceleraţi plus ceva tâmpiţi asimilaţi.......
Postat 29 Octombrie 2013, 09:15 de @pulimeabozgorească
PT. BLONT
MAI BINE **** DECIT SA FI LA EGAL CU TIGANII,
Postat 28 Octombrie 2013, 21:19 de JAVA
secui
se asteptau la 100000 dar au fost maxim 10000
Postat 28 Octombrie 2013, 20:55 de marius
Pe bază de reciprocitate ...
... data viitoare vor să mărşăluiască de la Solnok la Budapesta ... cu taxa de rigoare pe care o percepe statul ungar în cazuri de acest fel (s-ar aduna peste 100.000 euro).
Postat 28 Octombrie 2013, 19:39 de Strattera
secui
Sincer, eu ii admir pe secui, si asta pentru ca ei macar stiu ce vor, si se pot uni pentru un tel comun. Din pacate, la noi treaba sta diferit - marsurile impotriva proiectului Rosia Montana nu au avut niciun efect, iar atunci cand boc a marit TVA-ul, nu a iesit nimeni in strada, desi ne-a furat peste noapte 5% din tot ceea ce se cumpara/vinde in tara asta. Acum, guvernul nostru de national-socialisti ne va mari impozitul pe salar cu 6%. Pariez ca nimeni nu va iesi in strada din cauza asta...
Postat 28 Octombrie 2013, 17:19 de cetatean oarecare
pt bleont
inainte sa-i condamni pe altii ca vor o viata mai buna, ar trebui sa produci si tu ceva... si aici nu ma refer la comentariile tale tampite pe net
Postat 28 Octombrie 2013, 16:13 de eu
100
100 de mii sînt cu toţii dacă îi numărăm de 2 ori, cu ţigani cu tot. Ordinarii ăştia care nu reprezintă nimic, economic sau altfel, fac cel mai mare scandal. Deci 100 de mii de hoţi de lemne nenorociţi, falimentari, al căror aport la bugetul României e practic 0, sînt nedreptăţiţi de Bucureşti. Lucrurile trebuie puse la punct odată pentru totdeauna. Bozgoru tot ****.........
Postat 28 Octombrie 2013, 14:32 de bleonţ
Ei cu cine voteaza ? Hac!
Ati gresit numaratoarea. De toti prezenti au fost 15.000 la care trebuia sa se alature trenu cu inca 1500(??) . Voi numarati ca Pristanda steagurile. Ceea ce nu pricep eu cine pentru cine a marsaluit ca ungurii nu sunt secui si secuii sunt 500-800 de indivizi!!!??? Pace voua uraciosilor !!!
Postat 28 Octombrie 2013, 09:45 de scortosul
Ba iar esti beat...
..au fost 10000,ca de obicei maninci *,si tu si ei...!pardon dinsii,daca vrei toti cei 10000!Pofta buna!
Postat 28 Octombrie 2013, 08:31 de gheorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON