URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2011, 18:02

"Călăul" lui Avram Iancu, mutat disciplinar chiar "acasă" la "Crăişorul Munţilor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Csibi Barna, tânărul maghiar care a spânzurat, simbolic, o păpuşă reprezentându-l pe Avram Iancu, într-o piesă de teatru în centrul oraşului Miercurea Ciuc, de Ziua Maghiarimii, a fost mutat prin ordin al şefului ANAF la Direcţia Finanţe din Abrud, judeţul Alba.

El este angajat al Direcţiei Finaţelor Publice a judeţului Harghita şi va fi cercetat de Comisia de Disciplină a institutiei, urmare a dispoziţiilor preşedintelui A.N.A.F., Sorin Blejnar, care a dispus totodată şi detaşarea pentru 6 luni a funcţionarului public.

"Art. 3 lit. b), din Legea nr. 7/2004, republicata, privind Codul de conduita a functionarilor publici, stabileste ca, printre principiile care guverneaza conduita profesionala a functionarilor publici se numara si prioritatea interesului public, principiu conform caruia functionarii publici au îndatorirea de a considera interesul public mai presus decât interesul personal, în exercitarea functiei publice. De asemenea, art. 7 din aceeasi Lege nr. 7/2004, "Loialitatea fata de autoritatile si institutiile publice" dispune: (1) Functionarii publici au obligatia de a apara în mod loial prestigiul autoritatii sau institutiei publice în care îsi desfasoara activitatea, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia", se arată într-un comunicat ANAF.

În calitate de lider al grupării extremiste Garda Secuiască din Miercurea Ciuc, Csibi Barna e cercetat pentru instigare la discriminare, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita s-a autosesizat în cazul său.

Acesta nu este primul dosar în care tânărul este cercetat, pe rolul Tribunalului Harghita fiind un proces pe rol în care el e cercetat penal, împreună cu alţi doi tineri din Miercurea Ciuc, Szocs Tibor şi Puşkas Andras Miklos, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob. În 6 aprilie 2010, aceştia au amplasat, în faţa unui supermarket din localitate, o pancartă pe era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei" ('Szegyelld magad, mar megint zsidonal vasaroltal!').

Gestul comis cu privire la Avram Iancu este foarte deranjant şi nu trebuie să rămână netaxat de către autorităţile statului, deoarece a reprezentat un gest de incitare la ură naţională, a declarat, miercuri seară, premierul Emil Boc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mare greseala
Nu trebuia mutat in Abrud ,ci in Tebea ca de acolo sigur venea organe acasa si-l vindeau ai lui la kila.Oricum celor de teapa lui le lipseste un head shot dar din pacate nu avem voie sa l facem :))
Postat 19 Martie 2011, 20:09 de Ghimesiii
ungur prost
unguru asta nemernic, sa se spanzure sau sa-si taie venele!
Postat 19 Martie 2011, 19:29 de sun
moarte pt unguru asta jegos
el ar trebui sa atarne in streang si nu simbolul ardelenilor
Postat 19 Martie 2011, 01:24 de roman adevarat
parnaie
gunoiul asta ar fi cazul sa faca ani grei de parnaie.
Postat 18 Martie 2011, 22:18 de vic
detasare
Daca 6 luni de naveta n-o sa-l potoleasca, mai poate inca 6. Si daca nici atunci, poate primeste niste "ani".
Postat 18 Martie 2011, 18:51 de Iancu Avram
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON