URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2013, 09:21

Nou scandal etnic în Mureş: Absolvenţii de liceu primesc diplome bilingve

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul PDL de Mureş Marius Paşcan a cerut, joi, într-o conferinţă de presă, demisia inspectorului şcolar general al judeţului, Ştefan Someşan (PSD), care, potrivit senatorului, "a scăpat demult lucrurile de sub control", astfel că adjunctul acestuia, Ilyes Ildiko (susţinută de UDMR - n.r.) "procedează după cum îi dictează interesele politice şi etnice".

Potrivit Mediafax, senatorul a precizat că ISJ Mureş a transmis diplome bilingve pentru absolvenţii de liceu, prezentând o astfel de diplomă - scrisă în română şi maghiară, fără stemă şi fără tricolor -, care a fost distribuită Liceului Tehnologic "Ion Vlasiu" din Târgu Mureş.

Potrivit lui Paşcan, documentele respective nu au "niciun fel de legătură cu legislaţia în vigoare a României" şi sunt ilegale, încălcând articolul 10, alineatul 4 din Legea 1/2011, care prevede că "în sistemul naţional de învăţământ documentele şcolare şi universitare oficiale nominalizate prin Ordinul Ministrului Educaţiei se întocmesc numai în limba română".

Paşcan a mai spus că există directori care au acceptat astfel de diplome şi le-au înmânat absolvenţilor, însă nu are idee de câte exemplare ar fi vorba.

De cealaltă parte, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, a declarat că diplomele respective au fost distribuite de adjunctul său, Ilyes Ildiko, "dar nu în calitate de inspector general adjunct".

"Diplomele au fost făcute în afara instituţiei noastre, nu au avut nicio legătură cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, au fost făcute de UDMR - ca să mă exprim foarte clar - şi nu conţin însemnele statului, nu conţin nici sigla ISJ, sunt practic nişte diplome care se pot face şi într-un garaj, dacă ai o aparatură de minimă performanţă. Deci directorii de şcoli nu au primit nicio adresă de a le utiliza, dimpotrivă, o parte însemnată dintre directori le-au returnat la ISJ. E adevărat că difuzarea lor s-a făcut de către doamna inspector general adjunct Ilyes Ildiko, dar nu în calitate de inspector general adjunct", a spus Someşan.

El a arătat că "în mod normal, aceste diplome nu au un caracter oficial". Întrebat ce măsuri va lua, Someşan a răspuns că diplomele respective nu se vor utiliza, fiind "pur şi simplu maculatură, fără niciun fel de valoare".

"S-a făcut un model, la cererea părinţilor. Nu Inspectoratul, ci UDMR Mureş. Cred că nu ar trebui făcut un scandal mediatic, ci trebuie să ne respectăm reciproc, iar faptul că sunt diplomele bilingve duce la normalitate. Ştiam de aceste diplome, am fost consultată, eu răspund şi de minorităţi. Am susţinut să fie bilingve, nu numai în limba maghiară, cum se cerea la unele şcoli, ci să fie perfect traduse. Până acum, fiecare şcoală dădea de care voia, dacă s-a făcut model tradus corect, nu văd care e problema", a spus şi Ildiko Ilyes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
udemerista si maculatura
pe astia ii arde cand vad si aud de Romania, Statului Roman, tricolor, insemnele nationale si de romanii majoritari. individa mai are si tupeul sa vorbeasca de "normalitate si respect reciproc"
Postat 14 Iunie 2013, 16:51 de Land
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON