URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2009, 13:28

Funeriu promite învăţământ de calitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Daniel Funeriu a declarat că bugetul este marea încercare a acestui guvern, dar că este convins că Educaţia va primi şase la sută din PIB, aşa cum prevede legea.

"Am integrat remarcile dumneavoastră din precedenta audiere şi am introdus explicit cei 6% din PIB pentru Educaţie. Am adus clarificări pe componenta de tineret şi sport. În ceea ce priveşte învăţământul universitar, primul efort este acela de recredibilizare", a spus Funeriu invocând unele principii precum diferenţierea misiunii universităţilor, ierahizarea programelor de studii pentru a aloca bani acolo unde există calitate, dinamizarea rectrutării şi a carierelor universitare, întărirea componentei cercetare, finanţarea multianuală dar şi stoparea unor practici cum ar fi "fabricile de diplome".

Funeriu a prezentat câteva din pricipalele obiective ale mandatului său. El a spus că va aplica Pactul pentru educaţie şi strategia, care a fost elaborată în tot acest timp, care, ulterior, au fost operaţionalizate în noua lege.

"Cred că principiile din acest pact trebuie păstrate şi cred că majoritatea membrilor comisiei sunt de acord cu mine. Cred că de această dată votul va fi diferit în această comisie pentru că situaţia politică s-a liniştit", a spus Funeriu.

El a precizat că există o reaşezare clară a situaţiei politice şi că va milita pentru colaborarea foarte strânsă cu comisiile parlamentare şi cu sindicatele, întrucât urmează un an foarte greu.

"Bugetul este marea încercare a acestui guvern. Am discutat cu premierul şi cu ministrul de Finanţe. Eu sunt optimist în ceea ce priveşte resursele! Sigur, un optimism moderat", a mai spus Funeriu.

El a adăugat că acest buget are două obiective: să nu scadă calitatea actului educaţional, iar profesorii care lucrează în domeniu să-şi primească salariile. "Nimeni nu poate guverna în afara legii, iar legea prevede pentru Educaţie şase la sută din PIB", a adăugat Daniel Funeriu.

Alte obiective sunt organizarea bacalaureatului în cele mai bune condiţii, pentru că are o structură diferită faţă de anul trecut, dar şi pregătirea noului an şcolar întrucât de fiecare dată există instituţii de învăţământ neautorizate.

El a menţionat legat de ciclul preuniversitar că are printre obiective dinamizarea ciclurilor de învăţământ, stabilirea unor reguli foarte precise privind procedurile de evaluare, descentralizarea, depolitizarea resurselor umane, flexibilizarea şi dinamizarea politicilor de resurse umane, prioritizarea educaţiei timpurii şi transformarea educaţiei permanente într-o necesitate.

În privinţa cercetării, Daniel Funeriu a spus că la acest domeniu programul său prevede creşterea bugetului, "distribuţia fodurilor" urmând să se facă "pe criterii de excelenţă ştiinţifică", anunţând şi o debirocratizare a sistemului, dar şi stimularea resurselor umane din diaspora.

Pentru componenta de Tineret, Funeriu a declarat că "tinerii români au nevoie de modele", menţionând că acest lucru cade şi în sarcina Guvernului şi tot ceea ce ţine de domneiul educaţiei prin politicile de tineret şi de educaţie.

"Voi încerca să trag toate avantajele care reies din această comasare a ministerelor pentru a lega politicile de tineret de politicile de educaţie. Primul lucru de care trebuie să avem grijă este ca tinerii să poată să-şi întemeieze o familie şi să fie implicaţi civic, prin proiecte de voluntariat. Un al doilea lucru este să tragem toate avantajele multiculturalismului din România. Avem 18 minorităţi, cred că este un mare avantaj, şi tinerii trebuie să înţeleagă că diversitatea duce întotdeauna la progres", a mai spus ministrul desemnat invocând şi un alt principiu "egalitatea de şanse între rural şi urban", dar şi adoptarea Legii voluntariatului şi internship-ului.

El a adăugat că la capitolul infrastructură se va ocupa de taberele nefuncţionale.

Despre componenta Sport, Funeriu a a subliniat că va încerca din punct de vedere al resurselor umane, să strângă în jurul Minsterului "competenţele campionilor noştri, care doresc să se implice şi în procesul administrativ"- oameni care ar trebui să fie modele şi care nu sunt implicaţi suficient în viaţa publică.

El a invocat întărirea rolului cluburilor sportive locale, menţionând că o prioritate este şi Legea sportului, dar şi inventarierea infrastrcuturii pentru sport, întărirea sportului la nivel local, integrarea persoanelor cu handicap inclusiv prin sport.

"Voi fi un adept al întăririi rolului sportului în şcoală. Şi sportul de performanţă vor găsi în mine un partener", a conchis Funeriu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Am verificat activitatea stiintifica a omului si intr-adevar se gaseste pe Web of Science. Drept sa fie vorba, nu ca angajatul UBB-lui si ca cercetator in diferite alte centre. Problema mea este ca Funeriu reprezinta interesele PDL-lui si nu interesele sistemului de educatie. Cu alte cuvinte, va lua o groaza de masuri dure, sustinut de PDL si Basescu, apoi peste 2-3 ani o sa vedem ca totul s-a facut fara efect. Dar masurile au fost luate....
Postat 22 Decembrie 2009, 17:45 de Stephanos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON