URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2010, 11:29

Bacalaureat cu două probe şi liceu cu 3 ani de studiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principalele noutăţi ale noii legi a învăţământului şi confirmate de către Ministerul Educaţiei sunt o nouă procedură în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, care va consta în numai două probe scrise, un nou mod de admitere la liceu şi cel mult patru ore pe zi de cursuri pentru elevii din şcoala primară.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei modifică pentru a patra oară, în ultimii cinci ani, modalitatea de admitere la liceu. Prin proiectul de lege care va fi prezentat în guvern, toţi elevii de gimnaziu vor trece printr-o testare în domeniul ştiinţelor, un examen la limba română, precum şi printr-o probă practică de utilizare a calculatorului.

Noua lege a Educaţiei prevede că liceul va avea trei ani, şi anume clasa a X-a, a XI-a şi a XII-a, aşadar testările elevilor la sfârşitul gimnaziului vor avea loc în cel de-al doilea semestru din clasa a IX-a. "Este vorba despre o testare transdisciplinară, în care elevii vor primi întrebări din matematică şi fizică, de exemplu. Cea de-a doua probă va consta în evaluarea competenţelor la limba română şi comunicare, în timp ce cea de-a treia va viza competenţele digitale", a declarat consilierul ministerial Melania Vergu, pentru ziarul Gândul.

Probele examenului nu vor constitui singurul criteriu pentru admiterea la liceu, evaluarea prin intermediul unui portofoliu pentru fiecare materie în parte fiind o altă noutate a acestei legi. Portofoliul fiecărui elev va cuprinde media obţinută de şcolar, o remarcă scrisă a profesorului, precum şi un punctaj acordat în baza capacităţii elevului de a folosi informaţiile primite la clasă.

Nu se ştie însă când va intra în vigoare noul tip de admitere la liceu. Prevederile se vor aplica fie începând cu promoţia celor care în toamnă vor începe clasa a V-a, fie pentru cei care vor intra în clasa a VI-a, astfel încât să îi excludă pe cei aflaţi în acest moment în gimnaziu.

În cazul examenului de bacalaureat, forma acestuia are şanse să fie înlocuită chiar de anul viitor, noul proiect al legii învăţământului prevăzând două probe scrise în loc de trei. Daniel Funeriu vrea să renunţe la cea de-a treia probă scrisă, adică cea a specializării. Astfel, începând cu anul şcolar 2011-2012, bacalaureatul va avea probe scrise doar la română şi la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului, fiind păstrate testele de competenţe din cursul anului.

O altă modificare adusă de noua lege este diminuarea numărului de ore pe care elevii îl vor petrece la şcoală, orarul şcolar urmând să aibă 20 de ore, la elevii claselor primare, 26 de ore, în cazul gimnaziului şi 30 de ore în cel al liceului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON