URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2011, 09:01

Absolvenţii de liceu ar putea intra la facultate chiar dacă nu şi-au luat Bac-ul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zecilor de mii de absolvenţi de liceu care nu au promovat anul acesta Bacalaureatul li se pregăteşte o nouă şansă pentru a intra la facultate. O iniţiativă de amendare a Legii Educaţiei, depusă în Parlament, prevede posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diplomă de Bac.

Proiectul aparţine senatorului PSD Ecaterina Andronescu şi acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la Bacalaureatul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor. Practic, după parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou Bacalaureatul, iar în caz de reuşită vor avea echivalate creditele de studiu trecând astfel direct în anul II.

Dacă, în schimb, nici în vara anului viitor nu vor reuşi să obţină note de trecere la toate probele Bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decât o variantă: urmarea unei şcoli postliceale.

Pe lângă portiţa pe care o crează celor care au obţinut medii peste şapte, iniţiativa fostului ministru al Educaţiei îi are în vedere şi pe absolvenţii cu rezultate sub-medie. Concret, textul face referire la reînfiinţarea şcolilor postliceale şi la formarea profesională prin ucenicie. Astfel, atât cei care la examenul din acest au obţinut o medie sub şase, cât şi cei care nu vor reuşi la finalul anului pregătitor să treacă de toate probele, ar avea asigurat un loc în respectivul ciclu de studii. Mai mult, documentul prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu care au dobândit competenţe practice să susţină gratuit un examen în urma căruia să dobândească un certificat de calificare, menit să le servească la angajare.

Tot gratuită ar urma să fie şi pregătirea organizată de universităţi. Cel puţin pentru absolvenţii de liceu. Statul ar urma să asigure finanţarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de şomaj respectivilor tineri.

Dacă va deveni lege, iniţiativa Ecaterinei Andronescu va avea şi un efect direct asupra bugetelor universităţilor, afectate simţitor după "recolta" de absolvenţi din acest an. De departe cele mai afectate au fost cele 60 de universităţile private, în unele cazuri numărul celor înscrişi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind redus la jumătate.

Având în vedere traseul proiectului, care va avea drept cameră decizională Senatul (acolo unde diferenţa numerică dintre putere şi opoziţie este de doar doi parlamentari), prevederile au mari şanse să fie adoptate.

Există însă un impediment. Pentru a-şi face efectele în timp util, proiectul ar trebui să intre în dezbaterea parlamentară în regim de urgenţă. Cum Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, acolo unde a fost depusă iniţiativa, are o majoritate PDL-UDMR-UNPR este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ha, ha, ha, ha
acum andronescu recunoaste analfabeti pe cei de la spiruASIIII profesionali ii huiduia:)))) va demonstram in 3 ani suntem ASI :))) in comparatie cu cei care trec ca cainii prin apa si hiberneza ala acelasi spete:))))
Postat 30 Septembrie 2011, 18:32 de un vot pentru PSD
populista
Este aceasta lege ?
Postat 30 Septembrie 2011, 09:59 de p
nu cartea te face om ci flerul idem haina
foarte bine eu le recomand tuturor sa intre in somaj sa faca un cur si obligatoriu un PFA sau SRL, nu mai lucrati ca salariati, incercati sa colaborati si in functie de performante sa sa lucrati si cu straini dar nu ca salariati, nu e usor dar merita sa va acordati sansa de a nu simti iobagia, slugaria avem sansa de a alege in comparatie cu altii care au murit fara sa aiba accesul liber la emancipare.
Postat 30 Septembrie 2011, 09:19 de felicitari!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON