URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2009, 00:54

Cine sunt cei zece pentru România?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Traian Băsescu a fost urmat la categoria "Politicieni", în ordine, de: Mircea Geoană, Crin Antonescu, Corneliu Vadim Tudor, Sorin Oprescu, George Becali, Emil Boc, Ion Iliescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Adrian Năstase.

Un alt trofeu "Zece pentru România", la categoria "Jurnalişti", a fost câştigat de Mircea Badea. El a fost urmat, la această categorie, în ordine de: Andreea Esca, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Robert Turcescu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Moraru, Marius Tucă, Mihai Gâdea şi Emil Hurezeanu. Mircea Badea nu a fost prezent la ceremonie pentru a-şi ridica premiul. "Câştigătorul validat de votul publicului afirmă că nu este, nu se consideră ziarist, iar noi îi respectăm opinia", a explicat Melania Medeleanu, cea care a moderat Gala "Zece pentru România" alături de Mihai Tatulici.

La categoria "Actori", câştigător a fost Florin Piersic, care a obţinut acest trofeu pentru a treia oară. Piersic a fost urmat în top de: Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Jean Constantin, Adela Popescu, Draga Olteanu Matei şi Gheorghe Visu. Înainte de acordarea trofeului a fost prezentată o înregistrare cu Gheorghe Dinică, premiat la Gala "Zece pentru România" din 2007, publicul de la Ateneul Român ridicându-se în picioare şi ţinând un moment de reculegere în amintirea cunoscutului actor.

Piersic şi-a prezentat o parte dintr-un monolog în limba rusă pregătit pentru Mihail Gorbaciov, invitatul special al galei din acest an, care nu a mai participat la eveniment, din cauza unor probleme medicale.

La categoria "Interpreţi vocali" câştigătoare a fost Andra. Ea a fost urmată în clasament de Irina Loghin, Ştefan Bănică Jr, Fuego, Maria Ciobanu, Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian şi Ionuţ Dolănescu.

Lucian Bute şi Marian Drăgulescu au împărţit trofeul "Zece pentru România" la categoria "Sportivi". Ei au primit această distincţie la dorinţa organizatorilor, deşi Adrian Mutu a fost câştigătorul acestei categorii în urma votului publicului. Clasamentul publicului a fost astfel: Adrian Mutu, Cristian Chivu, Marian Drăgulescu, Lucian Bute, Bănel Nicoliţă, Cătălin Moroşanu, Mirel Rădoi, la egalitate cu Camelia Potec, Andrei Pavel, Rareş Dumitrescu şi Victor Hănescu.

Mihai Tatulici a anunţat, însă, în timpul Galei, că, prin regulamentul concursului "Zece pentru România", organizatorii îşi rezervă dreptul de a da trofeele altor personalităţi, care au avut performanţe în acest an. "Decizia a fost luată din cauză că şi Mutu şi Chivu au mai primit acest trofeu şi pentru că anul ăsta pentru fotbal a fost catastrofal", a spus Tatulici.

La categoria "Oameni de afaceri", câştigătorul trofeului a fost Ion Ţiriac. În clasament au urmat: George Becali, Silviu Prigoană, Ilie Năstase, Dinu Patriciu, Cristian Ţânţăreanu, Adrian Porumboiu, Irinel Columbeanu, Dan Voiculescu şi George Copos. Camelia Şucu a făcut laudatio pentru Ion Ţiriac.

În cadrul galei au mai fost acordate trofee de excelenţă "Zece pentru România" pentru întreaga carieră, unor personalităţi precum: istoricul Lucian Boia, sportivul Ivan Patzaichin, actriţa Olga Tudorache, sportiva Iolanda Balaş-Soter, Ion Diaconescu, fost preşedinte al PNŢCD, Ioan Savu şi Dumitru Dincă, eroi ai Revoluţiei din 1989.

Totodată, competiţia "Zece pentru România" a introdus trei categorii noi în acest an, "în concordanţă cu priorităţile actuale şi cu evoluţia societăţii româneşti": "Oraşe", "Licee" şi "Branduri româneşti". Astfel, la categoria "Oraşe" au fost premiate Cluj-Napoca şi Constanţa, care oferă cele mai ridicate standarde de viaţă. La categoria "Licee" a fost premiat Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa. Categoria "Branduri româneşti" a fost câştigată de Borsec.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON