URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2012, 16:02

Universitatea din Oradea se pregăteşte de admitere: peste 8.500 de locuri disponibile, majoritatea fără examen

Reunit joi în şedinţă, Senatul Universităţii din Oradea a aprobat metodologia organizării concursului de admitere la licenţă şi la masterat în acest an. Potrivit unui comunicat al Universităţii remis vineri, în acest an vor fi disponibile 5.533 de locuri la studiile universitare de licenţă, respectiv 3.038 pentru masterat, însă nu se ştie deocamdată câte din aceste locuri vor fi bugetate şi câte cu taxă.

În mare măsură, admiterea la facultăţile orădene se va face la fel ca în anii precedenţi, singura modificare fiind cea impusă de Ministerul Educaţiei, care a interzis ca la admiterea pe bază de dosare să se ţină cont şi de notele obţinute în liceu. Astfel, la cele mai multe facultăţi orădene admiterea se va face în funcţie de media de la Bacalaureat. Excepţie fac specializările vocaţionale (unde candidaţii vor trebui să susţină o probă de aptitudini), cele cu predare în limba engleză (unde se va da examen de cunoaştere a limbii engleze), cele de la Litere (unde candidaţii au de trecut peste o probă de competenţă lingvistică), şi, bineînţeles, specializările de la Medicină şi Farmacie (unde candidaţii dau teste grilă).

Înscrierea la admitere se va face între 16 şi 23 iulie la specializările unde se impun probe, respectiv 16 şi 27 iulie la cele unde are loc o selecţie exclusiv în funcţie de mediile de la Bacalaureat. Candidaţii îşi vor depune dosarul de înscriere la secretariatul facultăţii, de luni până vineri între orele 9 şi 16, iar sâmbăta şi duminica între 9 şi 12. Examenele se vor susţine între 25 şi 27 iulie. Rezultatele şi confirmările se vor afişa în funcţie de calendarul propriu al fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere au rămas, în mare parte aceleaşi: 150 de lei pentru înscriere, tot atât pentru contestaţii, 150 de euro pentru procesarea dosarelor studenţilor străini, respectiv 100 de lei taxa de înmatriculare, aceasta fiind singura taxă mărită, de la 80 de lei. Sunt scutiţi de taxe candidaţii care au cel mult 25 de ani şi care sunt orfani de ambii părinţi, care provin din centre de plasament sau case de tip familial, cei ai căror părinţi sunt angajaţi ai Universităţii sau dun cadre didactice în activitate.

Pe de altă parte, senatorii universitari au validat joi şi rezultatul alegerilor de la rectorat, care l-au dat câştigător pe actualul ordonator de credite Constantin Bungău. De asemenea, comisia de analiză a Senatului a respins contestaţia candidatului Gheorghe Ionescu, care a pretins că ceilalţi 5 candidaţi nu aveau dreptul să candideze, întrucât regulamentul de alegeri a fost modificat ilegal prin eliminarea restricţiei de grad didactic a candidaţilor. Ionescu a cerut să se refacă alegerile şi să fie singurul candidat, însă senatorii i-au respins cererea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bicuta
Echipa de prorectori pt. salvarea UO: Le...u...ca, Ma...n...g, Bu...m..bu, Ge...or...gel An...ta...l, Gor...da...n !. Cu ei trebui sa mergem inainte ! ! !
Postat 27 Aprilie 2012, 16:32 de bicuta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON