URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2011, 14:05

Toxiinfecţiile alimentare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni.

Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară e determinată de salmonele. Izvorul principal de infecţie este reprezentat în special de păsări şi ouă (mai ales de raţă), porci, bovine, peşti şi crustacee, rozătoare, dar şi de omul bolnav sau cel în convalescenţă care încă elimină salmonele. Boala apare la ingerarea unui aliment contaminat cu salmonele, care se multiplică în intestin şi produc o inflamaţie locală, putând evolua până la şoc şi chiar deces. Cei mai expuşi sunt copiii, bătrânii şi cei cu imunitate scăzută. Debutul bolii e brusc, cu dureri abdominale, greţuri, uneori vărsături, dureri de cap, febră (1-3 zile) şi diaree frecventă. Bolnavul vindecat poate elimina salmonele între câteva zile şi 2-3 săptămâni, foarte rar câteva luni.

Toxiinfecţia stafilococică e determinată de enterotoxina stafilococică. Este rezistentă la căldură (30 de min. la 100 gr. C) şi poate fi ingerată cu alimente contaminate, de obicei sărate, produse lactate sau preparate cu lapte. Izvorul de infecţie este uman. Persoanele cu infecţii stafilococice ale pielii (panariţii, furuncule etc.) sau respiratorii, ori purtători sănătoşi de stafilococ (nazal, faringian etc.) pot contamina alimentele prin contact direct, tuse, strănut. Mai rar boala se poate transmite direct prin ingerare de lapte infectat sau carne de la porcine sau ovine infectate. Simptomele sunt reprezentate de cefalee, greţuri, vărsături, crampe abdominale şi, mai rar, diaree şi febră moderată. Forma acută durează câteva ore, iar vindecarea, 1-2 zile. În formele severe, vărsăturile sunt abundente şi numeroase, putând surveni starea de şoc.

ATENŢIE! Salmonelozele sunt boli de circulaţie mondială, fiind favorizate de răspândirea largă a rezervorului animal. Transmiterea se face fie prin alimentele contaminate, fie de la om la om: în mediul familial sau în unele colectivităţi de copii. Depistarea purtătorilor umani de salmonele e obligatorie în zonele cu risc de contaminare, precum spitale, unităţile de alimentaţie publică, etc. Focarele epidemice din colectivităţi şi cele care depăşesc 5 cazuri se anunţă instituţiilor abilitate.

REŢINEŢI! Tratamentul toxiinfecţiilor alimentare e individualizat, în funcţie de manifestările clinice şi etiologie, cazurile severe, copiii mici şi bolnavii cu afecţiuni cronice fiind internate în spitalele de boli infecţioase. E important repausul la pat în perioada acută, regimul bazat pe lichide iniţial, apoi diversificare treptată, cu scopul de combatere a deshidratării. Antibioticele nu se utilizează în salmoneloze şi toxiinfecţiile stafilococice. Excepţie fac formele invazive de salmoneloze, cu tendinţă de diseminare la nou-născuţi şi copii, vârstnici şi bolnavi cu boli asociate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON