URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2012, 16:46

Trei obiective turistice inedite inaugurate de zilele comunei Roşia (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele două zile de sărbătoare pregătite weekendul trecut de Primăria Roşia, în parteneriat cu de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, s-au dovedit a fi mai mult decât promitea sloganul "Cultură şi aventură".

Mii de turişti care s-au perindat la serbarea câmpenească au avut parte de un spectacol pe toate gusturile: aventuri în subteran şi pe coarda de alpinism, bucate tradiţionale, muzică folk, muzică veche, momente umoristice şi nelipsita muzică populară.

Splendoarea Apusenilor

Evenimentele de sâmbătă au fost consacrate "Zilei Munţilor Pădurea Craiului" şi au debutat cu deschiderea oficială a Peşterii cu cristale - Farcu, amenajată într-o veche galerie de mină pe ai cărei pereţi apa şi calcarul au creat "diamante" de un alb pur şi strălucitor.

În măruntaiele muntelui, la peste 60 de metri adâncime, vizitatorii au pătruns în lumea cristalelor minerale. O localnică din Lazuri de Roşia a fost atât de impresionată de frumuseţea Peşterii Farcu încât a exclamat: "E o minune de la Dumnezeu!".

Includerea în circuitul turistic a Peşterii Farcu, până nu demult vandalizată de hoţii de flori de mină, a fost posibilă datorită proiectului iniţiat de CAPDD Bihor - "Metode inovative de valorificare a capitalului natural în situl Natura 2000, Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului". Proiectul, în valoare de 267.270 lei, are ca obiective principale conservarea biodiversităţii şi punerea în valoare a capitalul natural al zonei, prin utilizarea resurselor naturale existente şi este finanţat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare - Fondul Global pentru Mediu.

La inaugurarea Peşterii Farcu au fost prezenţi, alături de primarul din Roşia, Florian Bonca, Viorel Lascu - preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Moise Iagăr - preşedintele Asociaţiei Peşterilor Turistice din România şi coordonatorul de proiect al CAPDD, Andrei Acs.

"Autorităţile locale ar putea să valorifice în mod similar patrimoniul turistic pe care-l au la dispoziţie", a spus Moise Iagăr. Astfel că de sâmbătă, Peştera Farcu face parte din International Show Cave.

Muzeul mineritului

Într-un tunel auxiliar al vechii mine de bauxită Farcu, Primăria Roşia şi CAPDD Bihor au amenajat un muzeu cu exponate care prezintă cum era în subteran viaţa de miner. Turiştii pot vedea acolo cum arată un vagonet de mină, care erau unelte folosite de mineri, lămpaşe, picamăre, motorul unui lift minier, ba chiar şi cum era organizată camera în care artificierii îşi păstrau explozibilul.

"Mina Farcu e un exemplu de transformare a unui obiectiv industrial abandonat în resursă turistică", declarat Pinter Istvan, şeful Serviciului Salvamont Bihor.

Viorel Lascu, omul carea iniţiat şi a stat spatele acestui ambiţios proiect, a spus că intenţionează să transforme o altă galerie laterală din mina Farcu, cu o acustică de excepţie, în sală de concerte. "Farcu a fost la început o poveste frumoasă, devenită realitate. E una din cele mai frumoase realizări ale speologilor şi comunităţii locale. Localnicii din Roşia nu ştiau pe ce comoară stau", a spus Viorel Lascu.

Tiroliană unică în ţară

După deschiderea oficială a peşterii Farcu şi inaugurarea muzeului mineritului, doritorii de senzaţii tari au vut parte de o doză bună de adrenalină la înălţime. CAPDD Bihor a inaugurat în viitorul parc de aventură ce va fi amenajat la poalele dolinei din imediata apropiere a Peşterii Farcu cea mai lungă tiroliană (coborâre pe coardă) din ţară, lungă de peste 300 de metri. Tiroliana, care coboară de pe balconul cabanei aflată la intrarea în peşteră, a fost încercată de sute de turişti. Acesta a fost cel de-al treilea obiectiv turistic cu care Roşia şi-a înscris sâmbătă coordonatele pe harta turistică din România.

După consumarea momentelor oficiale, toţi cei prezenţi la eveniment au fost omeniţi de gazde cu tradiţionalele plăcinte de casă şi câte un pahar cu vin. Atât sâmbătă, cât şi duminică, doritorii au putut participa şi la concerte folk şi de muzică populară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Florin
Ma bucur ca incercam sa valorificam ce avem. Am o intrebare:cand se poate vizita pestera(sau fosta mina)? care este programul zilnic? se poate intra oricand in ea sau daca nu este un numar de turisti nu poti sa intri? Am auzit ca ar mai fi inca o pestera la Rosia (amenajata desigur),este adevarat? Va multumesc!
Postat 21 August 2012, 09:02 de Lazau
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON