URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2012, 16:54

PNL şi PSD, contra denumirilor bilingve de străzi. PDL doar s-a abţinut faţă de proiectul UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi aliaţi la conducerea oraşului, aleşii PNL şi ai PSD s-au opus, în reuniunea de miercuri a Consiliului Local, propunerii UDMR potrivit căreia toate cele 746 de străzi din oraş ar fi urmat să fie inscripţionate cu plăcuţe bilingve, atât în varianta română, ca acum, cât şi în cea maghiară. În schimb, în unanimitate, toţi consilierii - indiferent de partid - au fost de acord cu amenajarea în Cimitirul Municipal a unui monument în memoria militarilor unguri căzuţi în cele două războaie mondiale.

Exclusiv româneşte

Reprezentanţii UDMR, în frunte cu viceprimăriţa Biro Rozalia, au depus luni, cu două zile înainte de şedinţa Consiliului, un proiect numit "Aprobarea traducerii în limba maghiară a nomenclatorului stradal", invocând Convenţia-cadru de la Strasbourg pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Propunerea a fost considerată, însă, nelegală de Direcţia Juridică a Primăriei. "Convenţia invocată de grupul UDMR este una de tip cadru, care trebuie discutată de fiecare stat în parte, or legislaţia noastră prevede doar inscripţionarea bilingvă a localităţilor, nu şi a străzilor", a argumentat şefa Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei.

În susţinerea proiectului, în plenul şedinţei, viceprimarul Biro a afirmat, totuşi, că propunerea nu este nelegală, o asemenea inscripţionare bilingvă fiind făcută în comuna Crasna din judeţul Sălaj. "Este un neadevăr că nu este legală inscripţionarea bilingvă şi există o mare cerere în acest sens din partea comunităţii maghiare", a pledat Rozalia Biro.

Argumentaţia sa nu a avut succes, toţi consilierii PNL şi PSD votând împotriva propunerii, în timp ce PDL doar s-a abţinut, aşa cum a făcut, surprinzător, şi un consilier UDMR, Fleisz Ioan-Tiberiu. Ulterior, acesta a declarat pentru BIHOREANUL că s-a abţinut deoarece, în opinia sa, nu la nivel local trebuie reglementată inscripţionarea bilingvă a străzilor, ci printr-o legea care să rezolve problema la nivel naţional.

Monument funerar

Dacă în ce priveşte denumirile bilingve ale străzilor consilierii locali nu au putut ajunge la un consens, în schimb au fost cu toţii de acord să aprobe amplasarea în Cimitirul Municipal a unui monument comemorativ pentru militarii maghiari căzuţi în cele două războaie mondiale.

Potrivit hotărârii adoptate de toţi cei 26 de aleşi ai orădenilor prezenţi la reuniunea de miercuri a Consiliului Local, monumentul va fi amplasat în zona cimitirului evreiesc şi va ocupa în total, cu platformă cu tot, o suprafaţă de 68 de metri pătraţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@Horthy Miklos
1. Ca și dualismul austro-ungar, cel regretat ulterior de împărat, sau ca și Horthy Miklos și iredentismul maghiar&Tokes Laszlo vor fi doar trecut/amintiri (urate). 2. Interesele reale ale populației etnic maghiare, ar fi mult mai bine reprezentate de aleși etnici maghiari de buna credință și fideli acestei tari, membri USL, PDL, UNPR, sau ...PRM 3. Vremea formațiunilor politice etnic-revizioniste și segregaționiste (sub umbrela a tot felul de autonomii) ar trebui sa apună. 4. Si etnicii maghiari ar trebui sa aibă lideri politici model Klaus Johannis. 5. Întrebare pentru consilierii USL: a) Pe când asemenea monumente comemorative și în localități ca Ip și Traznea? b) Pe când un monument și pentru Mareșalul Antonescu?
Postat 01 Martie 2012, 21:56 de Anonymus
blondy
Blonda asta schiloada provine de undeva din secuime. De unde si pana unde este ea asa o experta in, problemele etno-culturale ale orasului Oradea? Ca venitura, mai bine sa taca, sau sa mearga acasa. A furat destul impreuna cu tiganul Kiss datorita voturilor, maghiarilor naivi, care au votat udmr-ul. Tampenia asta cu strazile traduse, asa cum a inventat ea, ii intarita pe majoritatea maghiarilor. Cautarea nodului in papura. Populism ieftin, pentru adormit tarani. Vor vedea la alegeri cat au ramas de populari.
Postat 01 Martie 2012, 16:06 de biro
traduceti si imnul :))
acuma primesc ceva de la PDL, apoi de la PNL. asta-i stilul udemereului. ce castiga ungurii de rand? dracu stie! castiga ei ceva daca tot ii voteaza pe astia.... nu am nimic cu ei, dar asta cu traducerea numelor strazilor e penibila rau. nu are nici o legatura cu drepturile minoritatilor, ci este mai degraba o provocare, o dorinta de a crea tensiune inter-etnica. poate daca ne traducem si numele noastre de persoane in maghiara, le va mai trece senzatia de opresiune...
Postat 01 Martie 2012, 14:08 de rossi
Elment a tatár, elment a török, Trianon sem örök !
Elment a tatár, elment a török, Trianon sem örök !
Postat 01 Martie 2012, 03:32 de Horthy Miklos
Inscriptii idioate
De cracat s-a facut si primarul Bolojan cand a acceptat ca pe Stadionul F.C.Bihor sa apara sigla nu numai in romaneste Iuliu Bodola ci si in ungureste Bodola Julius. Nu-i totuna?? Ma doare capul de cate ori trec prin fata stadionului sa vad porcaria asta. Ma intreb se simt ungurii mai unguri ?? Oare cati bani au costat cele doua inscriptii?? Asta nu vede Bolojan ???
Postat 29 Februarie 2012, 22:19 de Ioanea
PDL
Ca de obicei, PDL se face de cracat.
Postat 29 Februarie 2012, 20:53 de stukas
BANI
Nu cheltuiti bani pt aberatiile udmr.
Postat 29 Februarie 2012, 20:48 de lepre udemeriste
FARA COMPROMISURI !
ASA TREBUIE PROCEDAT CU udmr !
Postat 29 Februarie 2012, 20:37 de xyz
prostii udemeriste (tokesiste)
in atari conditii, apar si tiganii cu denumirile lor.... bani dati pe apa Sambetei. LA ACEST CAPITOL, NOTA MAXIMA PT PSD-PNL !
Postat 29 Februarie 2012, 20:25 de nail
replica la articol
Fara nici o ura etnica doar adevarul si dreptatea sa primeze ,dar daca populatia de etnie maghiara nu are 20%dintre locuitori orasului Oradea ,nici sa nu se gindeasca sa puna placute in limba maghiara ,si acest fapt va fi demonstrat cind dintr-o populatie de 180 000 de locuitori de locuitori ai Oradei 20 % sunt de etnie mahiara .Iar UDMR ar fi bine sa adune datele recesamintului si chiar daca sunt sub 20 % sa impuna placute bilingve cu denumirile strazilor !))=)). Acest vot contra al consilierilor PSD si PNL din alianta P USL A se va intoarce impotriva lor ,si sa nu graiesc si scriu in ceas slab ,dintr-un singur tur de scrutin UDMR poate pune primar al orasului Oradea,pentru ca voturile romanilor sunt impartite in 3 PDL ,USL si restul care vor mai fi ,dar UDMR ramine cu multe voturi,asta daca nu se scindeaza in 2 partidul maghiarilor ,si aripa lui Tokes Laszlo va avea si ea pretentii de un loc pe lista electorala la alegerile electorale din Bihor!:))=)) Totul este posibil in ROMANIA.,pentru ca traim aici si asta ne face ca sane pierdem tot timpul!asta-i vorba lui Mircea Badea cel luminat de Antenele lui Felix Voiculescu Beshinescu :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 29 Februarie 2012, 20:22 de Romanul Simplu
OK
In principiu denumirile de strazi ar trebui sa aiba o singura varianta! adica cea in limba romana! daca totusi principala grija a oradenilor obisnuiti(care au exact aceleasi probleme ca si oradenii de etnie romana), OK, sa se traduca! DAR SA NU (MAI)APARA denumirile asa zis istorice9cum s-a mai incercat)si nici sa nu se traduca numele unor personalitati. N-as vrea sa vad scris :Eminescu Mihaly utca sau Balcescu Mikulas utca sau mai stiu eu ce alta traznaie(gen Kalvin Janos)! Mamica celor de mai sus i-a botezat :mihai, nicolae, jean si asa trebuie sa ramana!
Postat 29 Februarie 2012, 19:58 de TDS
ajunge !!!
mai terminati odata cu ''bilingvul" ia vedeti datele de la recensamant cu ponderea populatiei maghiare ... si apoi sa mai vorbiti ceva !!!!!
Postat 29 Februarie 2012, 18:07 de ioana
Placute stradale bilingve = bani aruncati in vant
nu avem bani de aruncat pt tampeniile debitate de udemeristi. cu banii aceia se pot face atatea alte lucruri utile pt societate (strazi, dotari pt spitale, scoli, etc) folosite atat de romani cat si de unguri.
Postat 29 Februarie 2012, 18:01 de street
Foarte bine !
O bila alba pt partidele respective. Traim in Romania, nicidecum in "turnul Babel" sa faca fiecare ce-i trece prin cap.
Postat 29 Februarie 2012, 17:06 de com
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON