URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2011, 16:01

Instituţia condusă de Mircea Matei impune Consiliului Local Oradea să aplice un singur tarif pentru energia termică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Printr-un comunicat de presă impersonal, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, instituţie condusă de orădeanul Mircea Matei, anunţă că a convocat la discuţii şefii Electrocentrale Oradea, dat fiind că fuseseră identificate aspecte neclare privind alimentarea cu energie termică din Oradea.

Aceste aspecte fuseseră, de altfel, expuse chiar de Matei într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea în urmă cu două săptămâni, când PDL-istul a declarat că practicarea de tarife diferite pentru populaţie privind energia termică este ilegală. Tarifele diferenţiate sunt cauzate de faptul că o parte din locuitorii cartierului Ioşia plătesc mai puţin pe gigacalorie, întrucât le este dată de Transgex, firma care exploatează resursa de apă geotermală a oraşului.

Prin comunicatul de joi, ANRSC anunţă că, deşi au fost convocaţi directorul general, Dragoş Gligor, cel tehnic, Daniel Ţigan, şi cel economic, Marcela Rus, la Bucureşti s-a dus doar Rus şi doi angajaţi.

"Dintre documentele solicitate de ANRSC, nu au fost puse la dispoziţie schemele tehnologice din care să reiasă toţi consumatorii de energie termică racordaţi la gardul centralei şi toate punctele termice alimentate din reţeaua de transport. Neprezentarea acestor documente poate reprezenta o încălcare a condiţiilor asociate licenţei", se arată în comunicat.

În urma discuţiilor, reprezentanţii ANRSC au identificat mai multe probleme la Electrocentrale: existenţa a două preţuri pentru energia termică facturată populaţiei, existenţa a două preţuri pentru energia termică facturată agenţilor economici racordaţi la reţeaua de distribuţie, dar şi existenţa unui preţ care include cheltuielile distribuţiei pentru energia termică facturată agenţilor economici racordaţi direct la reţeaua de transport.

Totodată, ANRSC susţine că Electrocentrale Oradea aplică eronat cota de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 2%, respectiv practică un tarif diferit pentru energia termică facturată agenţilor economici faţă de cel stabilit prin contractul de finanţare a proiectului de modernizare şi retehnologizare.

Astfel, ANRSC a impus companiei şi Consiliului Locale să rezolve problemele depistate. Mai precis, trebuie să ceară avizarea unui nou tarif, care să fie unic pentru populaţie, respectiv pentru agenţii economici, şi să nu mai cuprindă, în cazul firmelor racordate direct la reţea, costuri de distribuţie.

"ANRSC consideră că luarea acestor măsuri va însemna respectarea cadrului legal existent şi va conduce la o reducere a preţului pentru energia termică facturată atât populaţiei, cât şi agenţilor economici", se mai arată în comunicat. În final, ANRSC se arată deschisă faţă de Consiliul Local pentru orice clarificări, astfel încât modificările să fie cât mai rapid aplicate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@o oarecare
Citeam dimineata in presa centrala ca ungurii au 2000 (doua mii !!!) de sonde pt. apa geotermala iar noi vreo 100 ! Beiusul ,,merge'' pe geotermala , vorba aia, duduie. Ok, e mai mic, etc, etc. Sunt sigur ca in spatele acestei ,,crize'' provocata, se ascund mari interese banesti ! Ce zice DNA-ul, dezleaga sarada ?!
Postat 17 Decembrie 2011, 10:59 de .
@cinecine
Corect, sunt de aceeasi parere - e absurd sa avem, in continuare, un intermediar gigant pe care sa-l sustinem cu preturi aberante, sa cautam furnizori cu combustibil la care pretul explodeaza... (vezi intentia de trecere pe gaz) cand sub orasul nostru este apa geotermala - o comoara pe care altii ar sti s-o valorifice la maxim! Ma mira ca ca pana acum nu s-a facut nimic in acest sens... De fapt, interesul lor nu este sa ne faca viata mai usoara ci sa traiasca ei bine si sa ne bage mana, cat mai adanc, in buzunare... CET-ul este pe moarte si ei il tin in brate... :(
Postat 17 Decembrie 2011, 02:15 de o oarecare
vai vai
nu ati prea inteles mare lucru,mai pe "babeste" sau ar trebuii mai detaliat ca sa inteleaga toata lumea despre ce e vorba,cei din iosia primeau caldura de la transgex pe un tarif mai mic pt. ca nu era caldura de la cete ci era de la o firma privata si dintrt-o sursa mult mai ieftina (apa geotermala),primaria a fortat transgex-ul sa vanda la cet caldura care la randu ei sa o vanda la cei din iosia,adica cet-ul sa fie doar intermediar,de aicia a si pornit problema cu pretul,cei din iosia nu le convine sa plateasca o sursa ieftina la un tarif mare,chiar si eu daca nu stau in iosia si nu beneficiez de apa aia geotermala vad ca nu e corect ce fac cu ei,probabil este o oare care teama sa nu se piarda cet-ul ca nu cumva apa geotermala sa acapareze intreg orasul? astfel adio cet? nu stiu zic si eu asa ca o probabilitate ca altfel nu inteleg de unde atata incapatanare,ca oricum cet-ul pierde la greu pe retea caldura si apa implicit,ceva ceva tot e la mijloc,altfel nu se explica.
Postat 16 Decembrie 2011, 09:54 de cinecine
@unu
ce te`astepti de la @marius. doar e pe aceeasi minte cu vuscan, impart acelasi neuron amandoi. s-au trezit mai cu motz, sa faca scandal si revolutie in oras. Doamne da sa plateasca iosia nord, fara sa aiba beneficii din partea lui bolojan, cum zice PDLul de la bucuresti, pretul maxim, la fel ca toti oradenii. oricum, inca mai trebuie sa multumeasca primarului ca le-a pus blocurile in primele 2-3 loturi de anvelopari termice. si eu as vrea sa`mi izoleze primaria blocu, pe gratis si sa platesc apoi mai putin pt caldura, dar dc stau in rogerius, n`am noroc..
Postat 16 Decembrie 2011, 01:43 de unu, altu
abcd
@marius: nu ai inteles nimic! matei zice toata lumea trebuie sa plateasca 235 lei! inclusiv cei din iosia nord. Chiar a accentuat in conferinta de presa ca CL a gresit cand a facut gigacaloria pentru cei preluati de la transgex 190 lei. Trebuia facuta 235 lei, PENTRU CA ASA E LEGEA: acelasi pret in tot orasul! Deci s-ar parea ca matei va batjocoreste si el in pic, macar cat e diferenta dintre 190 si 235.
Postat 15 Decembrie 2011, 22:02 de unu
S-a trezit Matei?
Iaca pozna. S-a trezit Matei ca nu-s bune tarifele :)))). Pai domnu presedinte ANRSC, autoritatea dvs. nu avizeaza tarifele de azi, de ieri ci de cativa ani buni( sa tot fie vreo 8). Acum v-ati trezit ca nu sunt bune? :))). De toata jena.
Postat 15 Decembrie 2011, 21:20 de dan
comentariu
dumnezeu sa va dea tot ce va doriti domnule MIRCEA MATEI, NU NE LASATI SA NE BATJOCOREASCA ACEST PRIMAR BOLOJAN
Postat 15 Decembrie 2011, 18:43 de marius
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON