URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2012, 16:13

Condamnat iniţial la 7 ani de închisoare, Ioan Lascău, fostul şef al Finanţelor bihorene, a fost achitat pentru "inexistenţa faptelor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat, miercuri, în procesul fostului şef al Direcţiei Finanţelor Publice (DFP) Bihor, Ioan Lascău, trimis în judecată în 2007 de către procurorii DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Dosarul deschis pe numele lui Lascău, şi în care acesta a fost condamnat, în ianuarie 2010, la 7 ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Bucureşti, se afla în fază de rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti după ce, în mai 2010, magistraţii acestei instanţe au dispus casarea primei sentinţe şi retrimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa care a emis-o, adică la Tribunalul Bucureşti.

Soluţia de condamnare a fost considerată nelegală atât de fostul director al DFP Bihor, cât şi procurorii DNA, care au criticat faptul că magistraţii au judecat fără să ia în considerare anumite probe, motiv pentru care au atacat-o, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cea mai înaltă instanţă a dispus, însă, pe 26 ianuarie 2011, reluarea procesului la Curtea de Apel Bucureşti.

La loc comanda

Procesul a reînceput pe 6 aprilie 2011 şi a durat până pe 4 ianuarie 2012, când magistraţii au decis achitarea lui Lascău, pe motiv că fapta de care acesta a fost acuzat nu există. Soluţia nu e definitivă, totuşi, existând posibilitatea ca ea să fie atacată de procurorii DNA, prin recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Eu consider că ne apropiem de ceea ce poate fi numit dreptate într-un proces care durează de peste 6 ani şi la baza căruia a stat un denunţ calomnios iresponsabil", a declarat BIHOREANULUI fostul şef al Finanţelor Bihor, Ioan Lascău.

Probe omise

Lascău susţine că achitarea sa e întemeiată pe unele probe omise iniţial de judecătorii Tribunalului Bucureşti. "Aceste probe au fost prezentate şi cu ocazia procesului de la Înalta Curte şi au constituit principalul motiv pentru care s-a dispus rejudecarea procesului la Curtea de Apel Bucureşti", a explicat fostul şef al Finanţelor.

Între respectivele probe se numără faptul că denunţătorul său, Mircea Nistreanu, proprietarul firmei Repcon, nu s-a prezentat la niciun termen de judecată pentru a-şi susţine declaraţia făcută în faţa procurorilor, iar denunţul acestuia nu se corobora cu nicio altă probă din dosar. "Din acest motiv, această probă a procurorilor a şi fost înlăturată de instanţă. Totodată, înregistrările de convorbiri telefonice pe care DNA le-a menţionat ca mijloace de probe împotriva mea au fost de asemenea înlăturate, pentru că nu au fost certificate de judecători şi ar fi fost obţinute în condiţii ilegale", spune Lascău.

Acesta mai susţine că magistraţii Curţii de Apel au avut în vedere şi răspunsul înaintat de autorităţile austriece în legătură cu omul de afaceri Marius Vizer, acuzat de complicitate, şi care a fost exonerat de vină de către Tribunalul din Viena.

Condamnare pentru "comision"

Ioan Lascău a fost trimis în judecată în 22 decembrie 2006 de procurorii DNA după ce, cu doi ani în urmă, fusese reţinut chiar din biroul său de consilier ministerial de la Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului, în decembrie 2003, ca director general adjunct al DFP Bihor, Lascău ar fi pretins 18,5 miliarde de lei vechi de la directorul Repcon, Mircea Nistreanu, pentru a interveni pe lângă funcţionari din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Agriculturii pentru decontarea preferenţială a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde de lei vechi pentru lucrări efectuate pentru Administraţia Naţională Apele Române.

Pe 29 ianuarie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Lascău la 7 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, plus plata către stat a 10.000 lei cheltuieli judiciare, soluţie atacată de Lascău.

Judecat şi la Braşov

Lascău mai are un proces pe rolul Curţii de Apel Braşov, într-un dosar în care a fost trimis în judecată tot de DNA, în 2005, împreună cu afaceristul Ranyak Ambro-Zoltan.

În acest caz, i s-a imputat, printre altele, că i-ar fi pretins lui Jan Podilă, proprietarul hotelului President din Băile Felix, să-i achite contravaloarea unor materiale de construcţie necesare casei sale pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare a TVA, precum şi pentru ca hotelul să nu fie controlat.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că în 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL, a cumpărat un spaţiu comercial în Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DFP Bihor), cu 2,5 miliarde lei, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania, cu 10 miliarde lei.

În fine, procurorii l-au acuzat că în primăvara anului 2003 a împiedicat urmărirea unei creanţe de 1 miliard de lei de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care această firmă o avea faţă de o alta, determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma ar fi fost restituită în anul 2002.

Doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov, care l-a condamnat pe Ranyak la 15.000 lei amendă penală şi pe Lascău la 30.000 de ei amendă penală.

În rest, instanţa a dispus achitarea lui Lascău, apreciind că fiecărei fapte de corupţie îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Sentinţa a fost atacată, prin apel, şi se află pe rolul Curţii de Apel Braşov.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Lasati-l, e baiat bun
In 2000 a venit la Campionatul european in Belgia, era cu alt smecher, Cornel AGUD. Spargea asta la bani cum sparg altii seminte, AGUD il asmutea, e caine batran, stie cum se fac fraierii ! Era fara tuta aia de muiere, aveau doua japite, tocmai ce le angajase la finante si acum dadeau proba orala. Una ma ajutat in 2008 cu o inmatriculare. Maritata, copii nu stie sotu ce curba are in casa.
Postat 08 Ianuarie 2012, 13:41 de balalau
:D
are fata de om cinstit. nu? :D
Postat 06 Ianuarie 2012, 16:39 de titi
e cel mai bun OM din UNIVERS
traieste bine manca bine si va fuuuxxx bine ei na si anii vi s au dus si ironie va mai trage in kkuur si statul :))
Postat 06 Ianuarie 2012, 10:19 de LASCAU
dreptate e un FUM DE TIGARA
ha, ha, ha, ha, ei nu va necajiti banii sa aveti sa i dati POLITICI :)) oricum nu va raman voua logic ca si jutitia trebuie sa unga rotiile su ce credeti ca ii tine Basescu asa in functii:)) idioti va facut natura, pacat! nu se va permite distrugerea castelor voi credeti ca medicii sunt medici:))))))) sunteti nebuni atunci cum e justitia e orice casta :))
Postat 05 Ianuarie 2012, 23:10 de ha, ha, ha, ha
Justitie chioara.
Aceasta este justitia regimului Basescu. Sa va fie de bine la toti fraierii care l-ati adus si mentinut la putere!
Postat 05 Ianuarie 2012, 22:29 de SAFE
schengen
credeti ca degeaba nu ne au primit in schengen pe motivul coruptiei din justitia rromana?
Postat 05 Ianuarie 2012, 21:57 de DAN
Justitia
N-am mai auzit de mult de madam Macovei ,ce mai invirte asta,ca Justitia a aranjat-o bine. Cum de nu o invita NASUL in emisiunea lui pe aceasta doamna desteapta sa o intrebe cite ceva ...Nu primeste aprobare de la Base?
Postat 05 Ianuarie 2012, 21:22 de anonim
cind coruptia e in floare pe Base nici in p nu-l doare
Peste 3 ani si Govoreanul va fi achitat pentru lipsa de probe doar a cotizat serios la Ministerul justitiei.Ce coruptie fratilor....nemaipomenit
Postat 05 Ianuarie 2012, 21:18 de anonim
legal
nici nu ma mai intereseaza rechizitoriul sau prezumtia de nevinovat,e de ajuns sa ma uit la functia sau anturajul personajului cercetat si imi fac o imagine de ansamblu prin care vad verdictul,adica LIBERTATE pt. care multi au murit si au crezut ca schimba ceva,BAsescu se lupta cu moriile de vant cand pomeneste de justitie,e atat de bine increnguita fraiiele justitiei incat nu cred ca va fi cineva in stare sa le desfaca,poate o noua era politica de gen nationalist sau altceva decat democratie fiindca comunism a fost,or..poate o justitie chiar oarba asa cum e prin tariile sud-americane in plina strada,zau ca nu ar fi rau,atuncia "cinvea" i-ar fi teama sa aplice o lege incorecta.concluzia finala e ca avem legii,poate chiar mai bune ca in unele state mai vechii in democratie,doar ca nu sunt aplicate numai in unele cazuri in care se vrea caderea unui "cap" restu e un fel de "can-can",adica eu si cu tine sau eu cu mine.
Postat 05 Ianuarie 2012, 18:45 de eucumine
niic de adaugat
made in romania,legi sunt, judecatii sunt,judecatorii nu sunt,adica sunt dar nu-i vedem ca pe legiile care le avem.Un fel de stat in stat,face cine cum vrea si considera ca e bine,de aceea isi permit \"multi\" sa comita fapte cu \"profit\" personal,fie ei politicieni sau afaceristi.
Postat 05 Ianuarie 2012, 18:32 de eucumine
România
Ai bani, ai parte...
Postat 05 Ianuarie 2012, 18:23 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON