URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Sportive

Baschet: CSM CSU Oradea joacă luni de la ora 19, la Bucureşti, cu Dinamo
Știri Sportive
Echipa de baschet CSM CSU Oradea revine la jocurile oficiale din acest an luni seară, când va evolua la Bucureşti, pe terenul echipei Dinamo, în etapa a 4-a din TOP 10 Liga Naţională. Conform clasamentului, bihorenii, care ocupă locul 2, sunt marii favoriţi ai acestui joc, întrucât adversarii ocupă ultima poziţie. Partida va debuta la ora 19 şi va fi televizată.
04 Martie 2024, 08:43
Echipa de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European (VIDEO)
Știri Sportive
Echipa națională a României s-a calificat din nou la Campionatul European de handbal feminin. Handbalistele antrenate de Florentin Pera au învins duminică, la Koprivnica, reprezentativa Croaţiei, scor 25-23 (11-11), în cea de-a patra partidă din Grupa 1 preliminară a Campionatului European din 2024.
03 Martie 2024, 20:15
FC Bihor a încheiat seria amicalelor cu o victorie clară pe teren propriu (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor au încheiat sâmbătă seria jocurilor amicale cu o victorie clară, obţinută pe teren propriu în faţa celor de la CS Diosig. În jocul care s-a desfăşurat la Stadionul Iuliu Bodola, la pauză scorul a fost egal, 0-0, însă în partea a doua orădenii s-au dezlănţuit, marcând gol după gol.
03 Martie 2024, 08:15
Rezultate spectaculoase pentru echipele de la ACS SuperVolei 2017 Oradea 
Știri Sportive
Echipele de volei ale generaţiilor de U13 şi U17 de la ACS SuperVolei 2017 Oradea au obţinut rezultate frumoase în ultimele zile ale lunii februarie. Echipa de U13, pregătită de Marius Drăgan, a dominat şi turneul al patrulea interjudeţean şi s-a calificat la turneul semifinal, în timp ce fetele de la U17, antrenate de Cătălin Mihăescu, au învins într-o dublă echipa CNNT Craiova şi s-au calificat în grupa ,,Elite".
01 Martie 2024, 21:36
FC Bihor revine pe Stadionul Iuliu Bodola pentru ultimul amical, cel cu CS Diosig
Știri Sportive
Fotabaliştii de la FC Bihor încheie sâmbătă seria jocurilor amicale cu o partidă pe care o au programată la Stadionul Iuliu Bodola, cu începere de la ora 15, în compania celor de la CS Diosig. Va fi primul joc din 2024 pe gazonul stadionului municipal din Oradea, care a fost recent remenajat. Intrarea spectatorilor este liberă.
01 Martie 2024, 20:12
Număr record de echipe participante la ediţia din acest an a turneului de fotbal juvenil dotat cu Cupa Crişana (FOTO)
Știri Sportive
Desfăşurată la terenurile sintetice acoperite de la Nojorid, cea de-a doua ediţie a turneului de fotbal juvenil dotat cu Cupa Crişana a reunit la start nu mai puţin de 43 de echipe de la 20 de cluburi din ţară şi din Ungaria. După un adevărat maraton fotbalistic, echipele învingătoare au reprezentat cluburile Juventus Oradea, CSC Diosig, Viitorul Oradea şi Academia Progresul Bihor.
29 Februarie 2024, 18:45
CSM Oradea s-a impus cu 25-9 în derby-ul local la polo, cu CSU Oradea (FOTO)
Știri Sportive
Poloiştii de la CSM Oradea au câştigat la o diferenţă de 16 goluri jocul cu concitadina CSU Oradea din cadrul Superligii Naţionale. Partida, care s-a desfăşurat la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, s-a încheiat cu scorul de 25-9 pentru vicecampioni, care au ajuns la cea de-a patra victorie din patru posibile în acest an, în campionatul intern.
29 Februarie 2024, 17:35
După ce s-a despărţit de Erick Neal, CSM CSU Oradea a adus un jucător nou
Știri Sportive
După ce s-a despărţit de Erick Neal, conducerea echipei CSM CSU Oradea a anunţat deja o nouă achiziţie. Astfel, vicecampioana României l-a transferat pe americanul Abdul Gaddy, un jucător în vârstă de 32 ani care vine de la Oklahoma City Blue, din G-League. Înalt de 1.91 metri, Abdul evoluează pe poziția 1.
29 Februarie 2024, 11:07
Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” a fost lansat la Oradea, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Emerich Ienei! (FOTO)
Știri Sportive
Mult aşteptat de microbişti, filmul care prezintă cea mai bună perioadă a fotbalului românesc, „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, a fost lansat miercuri seară la Oradea, în prezenţa lui Emerich Ienei, antrenorul cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc, alături de Zsolt Muzsnay, Alexandru Boc, Ovidiu Lazăr, Viorel Vancea şi Zeno Bundea, dar şi de întreaga echipă a clubului FC Bihor.
29 Februarie 2024, 10:44
Victorii clare pentru poloiştii de la Crişul Oradea în cel de-al doilea turneu final al Campionatului Naţional U15
Știri Sportive
Tinerii poloişti de la CS Crişul Oradea domină cu autoritate în acest sezon Campionatul Naţional de U15. Astfel, în turneul final cu numărul 2, desfăşurat la Bucureşti, elevii antrenorilor Antonio şi Adrian Alexandrescu şi-au învins categoric toate cele trei adversare şi s-au distanţat considerabil în fruntea clasamentului.
28 Februarie 2024, 18:00
Trei medalii pentru atletul Cristian Mehes la Campionatele Naţionale de aruncări lungi de la Bucureşti
Știri Sportive
Tânărul atlet orădean Cristian Mehes s-a întors cu alte trei medalii de la întrecerile de la Bucureşti. De această dată, sportivul clubului Crişul a concurat la Campionatul Naţional de aruncări lungi pentru seniori şi U23. La aruncarea ciocanului, el a cucerit argintul atât la seniori, cât şi la U23, în timp ce la aruncarea discului s-a clasat al III-lea la U23.
28 Februarie 2024, 16:37
CSM CSU Oradea se desparte de Erick Neal, unul dintre cei mai buni jucători ai echipei!
Știri Sportive
O veste surprinzătoare a venit miercuri din partea echipei de baschet CSM CSU Oradea, care a anunţat că se desparte, pe cale amiabilă, de jucătorul Erick Neal. Vestea este surprinzătoare, întrucât Neal era unul dintre cei mai îndrăgiţi jucători ai echipei bihorene. Antrenorul Cristian Achim recunoaşte pierderea suferită şi susţine că va fi greu de găsit un înlocuitor în această perioadă
28 Februarie 2024, 15:34
CSU și CSM Oradea se întâlnesc miercuri seara într-un meci din Superliga Națională de polo
Știri Sportive
Cele două formații din poloul orădean, CSM și CSU, se vor întâlni miercuri seara într-un meci ce va conta pentru returul Superligii Naționale și care se va desfășura la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, cu începere de la ora 19:30. Cu acest prilej, în lotul vicecampioanei CSM vor reveni cei trei poloiști aflați cu echipele naționale la Europene și Mondiale.
27 Februarie 2024, 19:31
Baschetbalistele de la CS Crişul Oradea au cucerit medaliile de bronz la Campionatul Naţional U19 (FOTO)
Știri Sportive
Echipa orădeană de baschet feminin a clubului Crişul s-a clasat pe locul III şi, implicit, şi-a adjudecat medaliile de bronz, la turneul final al Campionatului Naţional U19, care a avut loc la Târgovişte. După ce a pierdut în semifinale cu Sportul Studenţesc, în finala mică, elevele antrenorilor Ioana şi Daniel Anica s-au impus într-un meci de mare luptă în faţa timişorencelor de la Politehnica, cu scorul de 49-48.
27 Februarie 2024, 15:24
Clasări pe podium pentru orădencele Maia Mureşan şi Daria Ioana Pop, la Campionatele Naționale Şcolare de Taekwondo WT (FOTO)
Știri Sportive
Cele două sportive din Oradea care au participat la Campionatele Naţionale Şcolare la Taekwondo WT, competiţie care s-a desfăşurat la Bucureşti, au avut evoluţii foarte bune şi s-au clasat pe podium. Maia Mureşan a ocupat locul al II-lea, în timp ce Daria Ioana Pop s-a situat pe poziţia a III-a.
26 Februarie 2024, 22:04
O nouă performanţă internaţională pentru Giulia Popa: A câştigat turneul de tenis J100 The Hague din Olanda!
Știri Sportive
Jucătoarea orădeană de tenis Giulia Safina Popa a obţinut o nouă performanţă internaţională, după ce a câştigat turneul J100 The Hague din Olanda, turneu rezervat sportivelor sub 18 ani. Sportiva legitimată la clubul CSM Oradea a pierdut un singur set în acest turneu, marea majoritate a disputelor câştigându-le destul de clar. Este cel de-al cincilea turneu din circuitul ITF Tennis câștigat de Giulia Popa.
26 Februarie 2024, 17:50
Rezultate de egalitate pentru Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei în amicalele de sâmbătă
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a, Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei, au disputat sâmbătă noi jocuri de verificare. Ambele au încheiat meciurile cu rezultate de egalitate. Lotus Băile Felix a terminat cu 2-2 jocul de acasă cu FC Olimpia MCMXII Satu Mare, iar Crișul Sântandrei a remizat cu scor alb, 0-0, pe terenul echipei arădene Șoimii Lipova.
24 Februarie 2024, 22:20
FC Bihor a câștigat clar penultimul amical: 5-1 cu CSM Victoria Carei (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliștii de la FC Bihor au obținut sâmbătă cea de-a treia victorie din seria meciurilor amicale ale acestei ierni. Pe terenul sintetic al Bazei Sportive Transilvania Academy, orădenii au arătat o bună poftă de gol și s-au impus cu scorul de 5-1 în fața celor de la CSM Victoria Carei, după ce la pauză conduceau deja cu 3-0. Sergiu Jurj, Csaba Preklet, Adrian Gîdea, Florin Chitaș și Răzvan Săutiuț sunt autorii celor cinci goluri ale roș-albaștrilor.
24 Februarie 2024, 17:36
Handbaliştii de la CSM Oradea au suferit o nouă înfrângere în play-off-ul Diviziei A
Știri Sportive
Formaţia de handbal masculin CSM Oradea a pierdut un nou joc în cadrul play-off-ului Diviziei A. Vineri, la Reşiţa, bihorenii au trebuit să se recunoască învinşi cu scorul de 25-33, după ce şi la pauză erau conduşi clar, scor 9-17. Este a doua înfrângere clară pe care trupa orădeană o înregistrează în acest început de an, după ce a avut trei victorii consecutive.
24 Februarie 2024, 11:53
CSM Oradea va întâlni acasă CSM Focşani, în optimile de finală ale Cupei României la handbal
Știri Sportive
Echipa de handbal masculin CSM Oradea şi-a aflat adversarul din optimile de finală ale Cupei României. În urma tragerii la sorţi, care a avut loc la sediul Federaţiei Române de Handbal, roş-albaştrii au aflat faptul că vor întâlni echipa de pe locul 8 în Liga Zimbrilor, CSM Focşani, într-un joc ce se va desfăşura pe data de 20 martie, la Oradea.
23 Februarie 2024, 17:25
Orădenii sunt invitaţi în weekend la volei, dar şi să susţină cauza lui Andreas, un copil bolnav din Oradea
Știri Sportive
Patru săli de sport din Oradea vor găzdui sâmbătă şi duminică un turneu de volei cu caracter caritabil, prin care se doreşte susţinerea unui copil diagnosticat cu dipareză mixtă. Intitulat "VolleyforHope", turneul reuneşte 19 echipe din şase oraşe.
23 Februarie 2024, 10:31
Handbal: CSM Oradea încearcă vineri reabilitarea la Reşiţa
Știri Sportive
Handbaliştii de la CSM Oradea susţin vineri la Reşiţa un nou joc din play-off-ul de promovare din Divizia A. După eşecul usturător din etapa precedentă, elevii antrenorului Cosmin Liberţ speră să se  reabiliteze de această dată, în faţa echipei de pe ultimul loc în play-off, dar care în Seria A a ocupat locul 2. Jocul CSM Reşiţa – CSM Oradea este programat de la ora 17.
23 Februarie 2024, 07:52
Bihorenii au dominat ediţia din acest an a turneului de tenis pentru copii dotat cu Cupa CSM Oradea
Știri Sportive
Sportivii bihoreni au dominat întrecerile ediţiei din acest an a turneului de tenis rezervat categoriilor de vârstă de 10 şi 12 ani şi dotat cu Cupa CSM Oradea, turneu care s-a desfăşurat la baza sportivă de lângă Arena Antonio Alexe. Probele de la categoria de 10 ani au fost câştigate de orădeni, în timp ce la 12 ani s-au impus tenismeni din Timişoara şi Salonta.
22 Februarie 2024, 16:00
Două medalii pentru orădeanul Cristian Mehes la întrecerile atletice de la Bucureşti
Știri Sportive
Sportivul clubului Crişul Oradea Cristian Mehes a obţinut două medalii de la întrecerile atletice desfăşurate la Bucureşti în perioada 17-19 februarie. Astfel, la Naţionalele de sală pentru seniori şi U23, orădeanul a cucerit bronzul la aruncarea greutăţii, în timp ce la Campionatul Municipal al Capitalei, el s-a situat pe primul loc în cadrul probei de aruncarea ciocanului.
22 Februarie 2024, 14:59
Turneu de minifotbal pentru copii în Oşorhei: Încasările de la prima ediţie a 'Cupei Mărţişorul' vor fi donate unor copii cu nevoi speciale
Știri Sportive
Clubul sportiv CS Oșorhei organizează prima ediție a Cupei Mărțișorului. Turneul se va desfășura în data de 2 martie 2024 la categoriile de vârstă 2009-2010 respectiv 2011-2012, iar meciurile vor avea loc în noua sală de sport din comuna Oșorhei. Toate încasările vor fi donate unor copii cu nevoi speciale.
22 Februarie 2024, 13:50
Nagy Talida de la Viitorul Borş, campioană naţională la judo U18
Știri Sportive
Sportiva bihoreană Nagy Talida, de la clubul ACS Viitorul Borş, a avut o evoluţie foarte bună la etapa finală a Campionatului Naţional de judo U18, competiţie ce s-a desfăşurat la Satu Mare. Talida şi-a adjudecat medalia de aur la categoria de greutate 40 kg, iar prin această performanţă a plasat clubul din Borş pe locul 11 în ierarhia finală a cluburilor participante.
22 Februarie 2024, 10:09
Salbă de medalii pentru sportivii CSU Oradea la etapa a 3-a a Campionatului Naţional de tir sportiv (FOTO)
Știri Sportive
Sportivii clubului CSU Oradea şi-au adjudecat nu mai puţin de 26 de medalii la întrecerile etapei cu numărul 3 din cadrul Campionatului Naţional de tir sportiv, rezervată probelor de pistol şi puşcă aer comprimat, etapă pe care au găzduit-o. Dintre acestea, elevii antrenorilor Adriana Floruţa şi Vasile Leţ au cucerit 10 medalii de aur, 10 de argint şi 6 de bronz.
21 Februarie 2024, 18:32
Oradea va găzdui şi în 2024 competiţii importante din minifotbalul românesc
Știri Sportive
Oradea va găzdui şi în acest an două competiţii importante din minifotbalul românesc. Este vorba mai întâi de o premieră, Campionatul Național de Socca, o variantă a minifotbalului cu mici modificări de regulament, ce va debuta în luna mai, iar mai apoi de Superliga Regională a României, care va avea loc în luna iunie la Baza Tineretului şi Baza AEK.
21 Februarie 2024, 17:59
FC Bihor a pierdut cu 0-1 amicalul de la Şimleu, cu SCM Zalău (FOTO)
Știri Sportive
Jucătorii de la FC Bihor au pierdut amicalul de miercuri desfăşurat la Şimleu Silvaniei, în compania liderului Seriei a 10-a a Ligii a III-a, SCM Zalău, cu scorul de 0-1. Rezultatul nu reflectă însă situaţia din teren, întrucât în primele 60 de minute orădenii au controlat partida. În ultimele 30 de minute antrenorul Florin Farcaş a efectuat şapte schimbări, iar acest aspect s-a simţit în joc.
21 Februarie 2024, 17:00
FC Bihor joacă miercuri cu SCM Zalău, iar sâmbătă cu Victoria Carei
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor vor disputa în această săptămână două partide de verificare. Mai întâi, miercuri, de la ora 12, roş-albaştrii vor evolua la Şimleu Silavniei, în compania liderului din Seria a 10-a a Ligii a III-a, SCM Zalău, iar apoi, sâmbătă, de la aceeaşi oră, 12, vor evolua la Baza Sportivă Transilvania Academy, în compania echipei CSM Victoria Carei.
20 Februarie 2024, 17:37
  1 2 3  5  7 8 9  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON