URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Sportive

Rezultate de egalitate pentru Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei în amicalele de sâmbătă
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a, Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei, au disputat sâmbătă noi jocuri de verificare. Ambele au încheiat meciurile cu rezultate de egalitate. Lotus Băile Felix a terminat cu 2-2 jocul de acasă cu FC Olimpia MCMXII Satu Mare, iar Crișul Sântandrei a remizat cu scor alb, 0-0, pe terenul echipei arădene Șoimii Lipova.
24 Februarie 2024, 22:20
FC Bihor a câștigat clar penultimul amical: 5-1 cu CSM Victoria Carei (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliștii de la FC Bihor au obținut sâmbătă cea de-a treia victorie din seria meciurilor amicale ale acestei ierni. Pe terenul sintetic al Bazei Sportive Transilvania Academy, orădenii au arătat o bună poftă de gol și s-au impus cu scorul de 5-1 în fața celor de la CSM Victoria Carei, după ce la pauză conduceau deja cu 3-0. Sergiu Jurj, Csaba Preklet, Adrian Gîdea, Florin Chitaș și Răzvan Săutiuț sunt autorii celor cinci goluri ale roș-albaștrilor.
24 Februarie 2024, 17:36
Handbaliştii de la CSM Oradea au suferit o nouă înfrângere în play-off-ul Diviziei A
Știri Sportive
Formaţia de handbal masculin CSM Oradea a pierdut un nou joc în cadrul play-off-ului Diviziei A. Vineri, la Reşiţa, bihorenii au trebuit să se recunoască învinşi cu scorul de 25-33, după ce şi la pauză erau conduşi clar, scor 9-17. Este a doua înfrângere clară pe care trupa orădeană o înregistrează în acest început de an, după ce a avut trei victorii consecutive.
24 Februarie 2024, 11:53
CSM Oradea va întâlni acasă CSM Focşani, în optimile de finală ale Cupei României la handbal
Știri Sportive
Echipa de handbal masculin CSM Oradea şi-a aflat adversarul din optimile de finală ale Cupei României. În urma tragerii la sorţi, care a avut loc la sediul Federaţiei Române de Handbal, roş-albaştrii au aflat faptul că vor întâlni echipa de pe locul 8 în Liga Zimbrilor, CSM Focşani, într-un joc ce se va desfăşura pe data de 20 martie, la Oradea.
23 Februarie 2024, 17:25
Orădenii sunt invitaţi în weekend la volei, dar şi să susţină cauza lui Andreas, un copil bolnav din Oradea
Știri Sportive
Patru săli de sport din Oradea vor găzdui sâmbătă şi duminică un turneu de volei cu caracter caritabil, prin care se doreşte susţinerea unui copil diagnosticat cu dipareză mixtă. Intitulat "VolleyforHope", turneul reuneşte 19 echipe din şase oraşe.
23 Februarie 2024, 10:31
Handbal: CSM Oradea încearcă vineri reabilitarea la Reşiţa
Știri Sportive
Handbaliştii de la CSM Oradea susţin vineri la Reşiţa un nou joc din play-off-ul de promovare din Divizia A. După eşecul usturător din etapa precedentă, elevii antrenorului Cosmin Liberţ speră să se  reabiliteze de această dată, în faţa echipei de pe ultimul loc în play-off, dar care în Seria A a ocupat locul 2. Jocul CSM Reşiţa – CSM Oradea este programat de la ora 17.
23 Februarie 2024, 07:52
Bihorenii au dominat ediţia din acest an a turneului de tenis pentru copii dotat cu Cupa CSM Oradea
Știri Sportive
Sportivii bihoreni au dominat întrecerile ediţiei din acest an a turneului de tenis rezervat categoriilor de vârstă de 10 şi 12 ani şi dotat cu Cupa CSM Oradea, turneu care s-a desfăşurat la baza sportivă de lângă Arena Antonio Alexe. Probele de la categoria de 10 ani au fost câştigate de orădeni, în timp ce la 12 ani s-au impus tenismeni din Timişoara şi Salonta.
22 Februarie 2024, 16:00
Două medalii pentru orădeanul Cristian Mehes la întrecerile atletice de la Bucureşti
Știri Sportive
Sportivul clubului Crişul Oradea Cristian Mehes a obţinut două medalii de la întrecerile atletice desfăşurate la Bucureşti în perioada 17-19 februarie. Astfel, la Naţionalele de sală pentru seniori şi U23, orădeanul a cucerit bronzul la aruncarea greutăţii, în timp ce la Campionatul Municipal al Capitalei, el s-a situat pe primul loc în cadrul probei de aruncarea ciocanului.
22 Februarie 2024, 14:59
Turneu de minifotbal pentru copii în Oşorhei: Încasările de la prima ediţie a 'Cupei Mărţişorul' vor fi donate unor copii cu nevoi speciale
Știri Sportive
Clubul sportiv CS Oșorhei organizează prima ediție a Cupei Mărțișorului. Turneul se va desfășura în data de 2 martie 2024 la categoriile de vârstă 2009-2010 respectiv 2011-2012, iar meciurile vor avea loc în noua sală de sport din comuna Oșorhei. Toate încasările vor fi donate unor copii cu nevoi speciale.
22 Februarie 2024, 13:50
Nagy Talida de la Viitorul Borş, campioană naţională la judo U18
Știri Sportive
Sportiva bihoreană Nagy Talida, de la clubul ACS Viitorul Borş, a avut o evoluţie foarte bună la etapa finală a Campionatului Naţional de judo U18, competiţie ce s-a desfăşurat la Satu Mare. Talida şi-a adjudecat medalia de aur la categoria de greutate 40 kg, iar prin această performanţă a plasat clubul din Borş pe locul 11 în ierarhia finală a cluburilor participante.
22 Februarie 2024, 10:09
Salbă de medalii pentru sportivii CSU Oradea la etapa a 3-a a Campionatului Naţional de tir sportiv (FOTO)
Știri Sportive
Sportivii clubului CSU Oradea şi-au adjudecat nu mai puţin de 26 de medalii la întrecerile etapei cu numărul 3 din cadrul Campionatului Naţional de tir sportiv, rezervată probelor de pistol şi puşcă aer comprimat, etapă pe care au găzduit-o. Dintre acestea, elevii antrenorilor Adriana Floruţa şi Vasile Leţ au cucerit 10 medalii de aur, 10 de argint şi 6 de bronz.
21 Februarie 2024, 18:32
Oradea va găzdui şi în 2024 competiţii importante din minifotbalul românesc
Știri Sportive
Oradea va găzdui şi în acest an două competiţii importante din minifotbalul românesc. Este vorba mai întâi de o premieră, Campionatul Național de Socca, o variantă a minifotbalului cu mici modificări de regulament, ce va debuta în luna mai, iar mai apoi de Superliga Regională a României, care va avea loc în luna iunie la Baza Tineretului şi Baza AEK.
21 Februarie 2024, 17:59
FC Bihor a pierdut cu 0-1 amicalul de la Şimleu, cu SCM Zalău (FOTO)
Știri Sportive
Jucătorii de la FC Bihor au pierdut amicalul de miercuri desfăşurat la Şimleu Silvaniei, în compania liderului Seriei a 10-a a Ligii a III-a, SCM Zalău, cu scorul de 0-1. Rezultatul nu reflectă însă situaţia din teren, întrucât în primele 60 de minute orădenii au controlat partida. În ultimele 30 de minute antrenorul Florin Farcaş a efectuat şapte schimbări, iar acest aspect s-a simţit în joc.
21 Februarie 2024, 17:00
FC Bihor joacă miercuri cu SCM Zalău, iar sâmbătă cu Victoria Carei
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor vor disputa în această săptămână două partide de verificare. Mai întâi, miercuri, de la ora 12, roş-albaştrii vor evolua la Şimleu Silavniei, în compania liderului din Seria a 10-a a Ligii a III-a, SCM Zalău, iar apoi, sâmbătă, de la aceeaşi oră, 12, vor evolua la Baza Sportivă Transilvania Academy, în compania echipei CSM Victoria Carei.
20 Februarie 2024, 17:37
Trei clasări pe podium pentru tinerii judoka de la Olimpikus Oradea la turneul din Serbia
Știri Sportive
Sportivii de la ACS Olimpikus Oradea s-au întors cu trei medalii, dintre care două de aur şi una de argint, de la întrecerile puternicului turneu internaţional de judo din Serbia de la Pirot. Alesia Toma şi Thiruvadi Alesszia au ocupat locul I la categoria de vârstă U13, în timp ce Sofia Taghatine s-a situat a II-a tot la U13.
20 Februarie 2024, 16:58
Andrei Dărăban și Ciprian Filip, protagoniştii celei de-a doua etape din Circuitul Oradea joacă Padel
Știri Sportive
Cea de-a doua etapă a Circuitului Oradea joacă Padel a adus la Padel Arena un spectacol asigurat de jucători de top. Turneul profesioniştilor a fost adjudecat de orădenii Andrei Dărăban și Ciprian Filip, în timp ce Nivelul 2 a fost câştigat de timişorenii Alexandru Dragomir şi Valentin Roșu.
20 Februarie 2024, 10:31
CSM Oradea are trei jucători de polo calificați la Jocurile Olimpice de vară de la Paris
Știri Sportive
Echipa de polo CSM Oradea va avea trei sportivi la turneul masculin al Jocurilor Olimpice, programat în vara acestui an la Paris. După ce portarul Radoslav Filipovic s-a calificat fără probleme cu naționala Serbiei, și jucătorii Levente Vancsik și David Belenyesi au aflat că sunt calificați cu echipa României la Olimpiadă, întrucât Africa de Sud s-a retras de la Paris 2024.
19 Februarie 2024, 18:31
Doi sportivi şi un antrenor reprezintă Oradea la Campionatele Europene de spadă pentru cadeţi şi juniori de la Napoli
Știri Sportive
Oradea va avea doi sportivi şi un antrenor la Campionatele Europene de Spadă pentru cadeţi şi juniori, care vor începe marţi în Italia, la Napoli. Gabriel Popa va concura în proba individuală de cadeţi, iar Alexandra Drăgan va lua startul atât în proba individuală, cât şi în cea pe echipe, la junioare. Cei doi vor fi însoţiţi de antrenorul lor de la LPS Bihorul, Andrei Timoce, care va conduce lotul naţional de cadeţi.
19 Februarie 2024, 12:31
Două medalii de aur, una de argint şi una de bronz, obţinute de pugiliştii bihoreni la turneul internaţional Dracula Open 2024
Știri Sportive
Pugiliştii bihoreni de la cluburile Basti Box şi Crişul Oradea s-au întors cu patru medalii de la întrecerile puternicului turneu internaţional de box Dracula Open 2024, care s-a desfăşurat la Ploieşti. Bihorenii şi-au adjudecat două medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Aurul a fost obţinut de Emilia Tatu de la Basti Box şi de Clarisa Scurt de la CS Crişul.
19 Februarie 2024, 11:31
Handbal: Înfrângere usturătoare pentru CSM Oradea în derby-ul cu CSM Odorhei (FOTO)
Știri Sportive
Handbaliştii de la CSM Oradea au fost întrecuţi fără drept de apel, sâmbătă seară, în Arena Antonio Alexe, de harghitenii de la CSM Odorheiu Secuiesc, în play-off-ul Diviziei A. Deşi porneau încrezători în acest joc, bihorenii s-au văzut depăşiţi total, oaspeţii impunându-se cu 42-29, după ce şi la pauză conduceau cu nouă goluri, 23-14. La final, antrenorul Cosmin Liberţ a catalogat drept dezastruos jocul elevilor săi.
18 Februarie 2024, 11:30
CSM CSU Oradea a pierdut semifinala cu Rapidul. Și-a luat adio şi în acest an de la cupă! (VIDEO)
Știri Sportive
Echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea a ratat calificarea în finala Cupei României, după ce sâmbătă seară a fost întrecută la Cluj Napoca de echipa Rapid Bucureşti, cu scorul de 63-61. Partida a fost extrem de disputată, însă evoluţia roş-albaştrilor bihoreni, în special în ofensivă, a fost surprinzător de slabă, fapt care l-a lăsat la final fară prea multe cuvinte şi pe antrenorul Cristian Achim.
18 Februarie 2024, 10:30
FC Bihor a cedat cu 1-2 amicalul de la Satu Mare, cu CSM Olimpia (FOTO)
Știri Sportive
Jucătorii de la FC Bihor au cedat la limită amicalul pe care l-au susţinut sâmbătă în deplasare, la Satu Mare, cu echipa locală CSM Olimpia. Partida s-a încheiat cu scorul de 2-1 pentru gazde, după ce la pauză situaţia a fost egală, 1-1.
17 Februarie 2024, 19:00
Recital de goluri oferit de poloiştii de la CSM Oradea, la primul joc oficial disputat acasă în noul an (FOTO)
Știri Sportive
Poloiştii de la CSM Oradea au dat recital de goluri, sâmbătă, în prima dispută oficială de acasă din acest an. La Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, vicecampionii au primit replica clujenilor de la CS Politehnica, pe care i-au întrecut cu scorul de 23-7. Filip Gardasevic a fost cel mai eficace jucător al echipei orădene, cu 4 reuşite.
17 Februarie 2024, 17:00
CSM CSU Oradea luptă pentru cea de-a opta finală de Cupa României la baschet
Știri Sportive
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea vor încerca să obţină sâmbătă seara cea de-a opta calificare în finala Cupei României. Roş-albaştrii vor întâlni de la ora 17:30 echipa Rapid Bucureşti, într-un joc programat la BT Arena din Cluj, care va putea fi urmărit la TV pe Prima Sport 5, dar şi online.
17 Februarie 2024, 00:35
Dorinţă mare de victorie pentru handbaliştii de la CSM Oradea în derby-ul de sâmbătă cu CSM Odorhei
Știri Sportive
Handbaliştii de la CSM Oradea vor susţine sâmbătă seară derby-ul cu CSM Odorheiu Secuiesc, în cadrul play-off-ului Diviziei A. După cele trei victorii din primele jocuri oficiale ale acestui an, bihorenii îşi doresc cu ardoare să se impună şi în faţa harghitenilor. Partida este programată de la ora 18, la Arena Antonio Alexe, iar intrarea spectatorilor este liberă.
16 Februarie 2024, 19:20
Echipele de polo CSM şi CSU Oradea susţin sâmbătă primele jocuri oficiale de acasă din 2024
Știri Sportive
Formaţiile ordene de polo CSM şi CSU vor susţine sâmbătă primele jocuri oficiale de acasă din acest an. De la ora 10, CSU Oradea va primi, la Bazinul Crişul, replica echipei Rapid Bucureşti, iar de la ora 11:30 vicecampionii de la CSM Oradea se vor duela, la Bazinul Ioan Alexandrescu, cu Poli Cluj.
16 Februarie 2024, 14:21
CSM CSU Oradea a învins CSM Târgu Mureş şi s-a calificat pentru a zecea oară în semifinalele Cupei României la baschet
Știri Sportive
Echipa de baschet masculin CSM CSU Oradea s-a calificat pentru a zecea oară în semifinalele Cupei României, după ce, joi seara, a întrecut la Cluj Napoca, formaţia CSM Târgu Mureş. Meciul, început bine de orădeni, a fost mai complicat pe parcurs, dar totuşi s-a încheiat cu victoria roş-albaştrilor bihoreni, cu scorul de 77-71. În penultimul act, orădenii vor întâlni Rapid Bucureşti.
15 Februarie 2024, 23:01
FC Bihor a transferat un fost internaţional maghiar, pe Csaba Preklet
Știri Sportive
Formaţia orădeană de fotbal FC Bihor a mai realizat un transfer. Astfel, clubul orădean l-a achiziţionat joi pe jucătorul maghiar Csaba Preklet, care a fost internaţional de juniori şi tineret şi care are 33 de meciuri în prima ligă din Ungaria, dar şi 239 în cel de-al doilea eşalon din campionatul ţării vecine. Csaba Preklet vine la Oradea pentru a întări compartimentul defensiv al echipei roş-albastre.
15 Februarie 2024, 17:09
CSM CSU Oradea întâlneşte CSM Târgu Mureş, la Cluj, în sferturile de finală ale Cupei României
Știri Sportive
Formaţia CSM CSU Oradea participă în partea a doua a acestei săptămâni la turneul final al Cupei României, care este programat la Cluj Napoca. În sferturile de finală, joi de la ora 17:45, roş-albaştrii bihoreni vor întâlni echipa CSM Târgu Mureş, iar, dacă vor trece de acest adversar, vor întâlni sâmbătă Rapidul sau Petrolul Ploieşti.
14 Februarie 2024, 22:15
14 medalii pentru sportivii de la Wolf Oradea, la prima competiţie din noul sezon (VIDEO)
Știri Sportive
Sportivii clubului orădean CS Wolf au deschis noul sezon competiţional cu o evoluţie bună pe care au avut-o la Cupa Prieteniei din Ungaria, de la Battonya, care a reunit 240 de sportivi de la 36 de cluburi. Bihorenii s-au situat de 14 ori pe podium, de 7 ori chiar pe cea mai înaltă treaptă.
14 Februarie 2024, 10:41
  1 2  4  6 7 8  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON