URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 MARTIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Nişte spirite libere din Marghita au constatat că urbea e ocolită de trupele importante din ţară. Nu s-au dus să se plângă primarului că în târgul lor nu se întâmplă nimic. Au pus mână de la mână şi au adus ei cântăreţi în oraş. I-au cazat în casele lor, le-au dat din bucatele gătite de ei, şi-au chemat concetăţeni gratis la concert şi toată lumea a fost mulţumită.
Zic şi eu
Majoritatea primăriilor din Bihor nu se descurcă din veniturile proprii, dezvăluia în ianuarie Camera de Conturi. Nu-i o noutate. De două decenii cifrele spun că, din cele 91 de comune bihorene, doar 6 ar funcţiona fără bani de la Bucureşti.
Cum a fost?
De 8 Martie, cetăţeanul din mine a trimis câte un "mărţişor" Primăriei şi Poliţiei Rutiere, cu trei propuneri de modificări legate de circulaţia auto prin oraş. Prima: verde intermitent pentru maşinile care circulă dinspre strada Menumorut/Piaţa Creangă şi virează la dreapta, spre Parcul Petőfi. A doua: instalarea unui semafor cu buton pentru pietoni în dreptul staţiei de tramvai de după podul Decebal, pe sensul de mers înspre Hotelul Ramada.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aveți încredere în noul Guvern al României?


De stiut
Avocatul Bihoreanului
În foarte multe situaţii, după parcurgerea unui proces, partea care câştigă litigiul (creditorul) se vede în imposibilitatea de a obţine sumele acordate prin hotărârea judecătorească datorită faptului că partea care a pierdut procesul (debitorul) şi-a înstrăinat între timp toate bunurile. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, codul de procedură civilă pune la îndemâna părţii interesate instituţia sechestrului asigurător.
Bihoreanul la medic
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la bărbaţi).
Psihologul Bihoreanului
Mulţumită Hollywood-ului şi conştiinţei comune, în mintea oamenilor din ziua de azi s-au instalat o serie de mituri legate de psihologie. În acest articol vom discuta despre câteva dintre ele şi vom vedea cum părerea lumii diferă de realitate.
Burta pe carte
Zeci de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi de la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sînmartin au descins, vineri, pe malurile pârâului Peţa, pentru o lecţie interactivă în aer liber. Şcolarii au luat probe de apă geotermală, pe care le vor analiza pentru a afla cum se "simte" acest ecosistem unic în lume.
25 Martie 2017, 18:28
Premiile lui Bihorel
De Ziua Poliţiei, Bihorel a notat câteva observaţii: 1. Mai mult de jumătate dintre poliţişti sunt convinşi că de Ziua Poliţiei nu trebuie să-i ureze "La mulţi ani!" clădirii în care funcţionează instituţia. 2. Când un poliţist e transferat de la un serviciu la altul, se cheamă transplant de organe. 3. Şefii inspectoratelor le cer guvernanţilor să nu mai permită subalternilor să se pensioneze înainte de a absolvi Academia de Poliţie.
25 Martie 2017, 17:17
Magazin
Actorul Teatrului Regina Maria, Şerban Borda, a trecut de audiţiile emisiunii "Românii au talent" de la PRO TV după ce a prezentat, în faţa juraţilor – Florin Călinescu, Andra, Mihaela Rădulescu şi Andi Moisescu – cu un moment artistic în care a mimat trăirile pe care le au cititorii unui ziar. "Şerban, îmi pare rău dacă ţi-am încurcat calculele, dar ne mai vedem şi în etapa următoare. Şi salutări la Oradea!", a transmis Andi Moisescu, a cărui soţie, Olivia Steer, este orădeancă.
25 Martie 2017, 16:01
Bihor
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune a transmis, sâmbătă dimineaţă, un comunicat prin care acuză firma Cristesim SRL, care deţine Hotelul Caro din centrul oraşului, de furt intelectual deoarece a creat un site, un blog şi o pagină de Facebook cu denumirea Visit Oradea City, care creează confuzie prin asemănarea cu pagina oficială de turism a oraşului, ba mai mult ar fi folosit şi însemnele oficiale ale asociaţiei de turism a Oradiei.
25 Martie 2017, 15:11
Sport
Fotbaliştii de la CS Oşorhei şi-au vândut scump pielea, vineri, în deplasare, pe terenul liderului clasamentului Seriei a V-a din Liga a III-a. Chiar dacă au pierdut la Cugir cu scorul de 1-3, elevii antrenorului Gheorghe Silaghi au făcut un joc bun, dar au greşit nepermis. Bihorenii au condus cu 1-0, iar mai apoi au alergat după egalare, la scorul de 1-2, dar în final, tot pe greşeli în apărare, au mai primit un gol.
25 Martie 2017, 14:31
Burta pe carte
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat că, din cele 4.646 de cereri de înscriere în învăţământul primar depuse în judeţ, 4.628 au fost admise în prima etapă a repartizărilor. Cele 18 cereri rămase nesoluţionate vor fi distribuite în săptămânile următoare.
25 Martie 2017, 14:08
Premiile lui Bihorel
Întâi au plecat asistentele, apoi doctorii, iar ulterior şi-au făcut bagajele spre occident şi femeile de serviciu. Astăzi, angajatorii orădeni nu mai găsesc "meseriaşi" nici măcar pentru dat cu mătura. Bihorel a aflat că aquapark-ul Nymphaea îşi aduce zilnic la muncă cu microbusul peste 20 de angajaţi de la 55 de kilometri, tocmai din Cheşereu. 
25 Martie 2017, 13:21
Sport
Arbitrul orădean Octavian Şovre a oficiat la jocul amical internaţional, desfăşurat vineri la Krasnodar, între echipele Rusiei şi Coastei de Fildeş. Partida a fost câştigată de africani cu 2-0, iar orădeanul, care a fost asistentul numărul 1, a făcut parte dintr-o brigadă care l-a avut la centru pe arădeanul Ovidiu Haţegan.
25 Martie 2017, 12:41
Plictis la minim
Orădenii sunt invitaţi din nou la bal spre sfârşitul acestei prime luni de primăvară. De data aceasta, însă, distracţia are un scop caritabil. Cunoscuţi pentru felul în care sprijină comunitatea, membrii clubului Rotaract, toţi cu vârste de până la 30 de ani, au lansat un nou proiect şi se bazează pe ajutorul orădenilor pentru a-l duce la capăt, organizând balul caritabil "Sunetul Talentului". Sumele strânse de la participanţi vor fi folosite pentru a cumpăra instrumentele necesare unor - de ce nu? - viitori muzicieni de seamă.
25 Martie 2017, 11:32
Bihor
Organizată fără mediatizarea obligatorie pentru un proiect de importanţă pentru orădeni, dezbaterea publică privind bugetul pe 2017 a atras doar reprezentanţii a câtorva organizaţii neguvernamentale şi patru consilieri locali, vineri seară, la Primărie. Orădenii veniţi la dezbatere au cerut municipalității să majoreze fondurile alocate ONG-urilor, să asigure burse pentru elevii merituoşi şi să investească în reabilitarea reţelelor de apă din strada Gheorghe Doja care inundă casele locuitorilor din zonă la cea mai mică ploaie.
Sport
Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea s-au impus vineri seară, în Arena Antonio Alexe, în faţa formaţiei BC SCM Timişoara, cu scorul de 82-72, după ce au controlat întreaga partidă. La un moment dat bihorenii au condus şi cu 22 de puncte, însă oaspeţii au evoluat fără doi dintre jucătorii de bază, cum şi la CSM a lipsit însă Zeno. Principalul marcator a fost Sean Denison, cu 17 puncte.
25 Martie 2017, 00:52
Bihor
Fostul sediu al PSD Oradea din Piaţa Unirii a fost închiriat cu destinaţie de local pentru suma record de 2.300 euro pe lună timp de 5 ani. La licitaţia organizată vineri de municipalitate au participat şase firme. Spaţiul a fost închiriat de firma Smart Fusion, care deţine şi cafeneaua Ristretto de pe Corso, la un tarif de 115 lei pe metrul pătrat lunar. Preţul final este dublu faţă de tariful de pornire a licitaţiei.
24 Martie 2017, 20:30
Plictis la minim
Animaţie, thriller şi acţiune într-o săptămână de noutăţi de la Oradea Shopping City. Ştrumpfii prind viață într-o nouă interpretare, plină de culoare, magie și umor în animația Ștrumpfii: Satul Pierdut. Mesajul simpaticelor personaje albastre, pozitiv şi plin de armonie, apare în contrast cu Bye Bye Man: Numele nerostit, un horror care expune originea răului din spatele celor mai teribile fapte omeneşti. Iar aşteptata ecranizare după manga lui Masamune Shirow, Ghost in the Shell, ar putea fi unul dintre cele mai spectaculoase filme ale primăverii, cu un buget gigantic investit în efectele speciale şi în aspectul ultra-stilizat al acestei aventuri din viitorul apropiat.
24 Martie 2017, 15:20
Bihor
Peste 400 de orădeni au luat parte vineri la demonstraţiile tactice susţinute de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale în Piaţa Unirii, cu ocazia Zilei Poliţiei Române. Asistenţa, formată în mare parte din copii, a fost fascinată de maşinile cu girofarurile pornite, de abilităţile trupelor speciale, agilitatea câinilor de urmă şi împuşcăturile cu muniţie de manevră. Punctul culminant al evenimentului l-a constituit simularea unei urmăriri încheiate cu reţinerea suspecţilor şi detonarea unui colet cu explozibil descoperit în portbagaj.
24 Martie 2017, 14:09
Sport
Campania "Din suflet de sportiv", iniţiată de atleta Simona Kadas, a continuat cu o nouă acţiune de donare de sânge pentru micuţa Miruna. De această dată, luptătorii de MMA de la centrul lui Sandu Lungu au fost prezenţi la Centrul de Transfuzii Oradea să doneze sânge, în frunte cu antrenorul lor, Ioan Brânză.
24 Martie 2017, 13:46
De ştiut
În foarte multe situaţii, după parcurgerea unui proces, partea care câştigă litigiul (creditorul) se vede în imposibilitatea de a obţine sumele acordate prin hotărârea judecătorească datorită faptului că partea care a pierdut procesul (debitorul) şi-a înstrăinat între timp toate bunurile. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, codul de procedură civilă pune la îndemâna părţii interesate instituţia sechestrului asigurător.
24 Martie 2017, 12:58
Premiile lui Bihorel
Un preot din Beiuş, care a refuzat să-l pomenească în timpul slujbei pe comandantul suprem de episcopie, pe Preasfinţitul Sofronie Drincec, a fost răspopit. Interesant este că revolta slujitorului altarului se datorează nu faptului că la Episcopie mascaţii vin mai des ca enoriaşii, ci pentru că episcopul a semnat în Creta un protocol care ştirbeşte din autoritatea ortodocşilor radicali. 
24 Martie 2017, 12:10
Bihoreanul tipărit
Obligată să îşi finanţeze singură investiţiile, municipalitatea a redus subvenţiile societăţilor subordonate pentru a aduna cei 246,6 milioane lei necesari unor lucrări precum construcţia unui pod nou peste Criş, refacerea străzii Alecsandri sau reabilitarea faţadelor clădirilor din centrul istoric.
24 Martie 2017, 11:30
Bihor
În avanpremieră la festivităţile prilejuite de Ziua Poliţiei, la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor conducerea instituţiei a premiat cei mai buni ofiţeri şi agenţi. Doi dintre aceştia au fost avansaţi la excepţional, iar unui ofiţer de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice i-a fost înmânat titlul Poliţistul Anului pentru meritul de a fi adus statului o economie de 9 milioane euro în urma unei anchete pe care a făcut-o ireproşabil.
24 Martie 2017, 10:38
Advertorial
Dacă sunteţi în căutarea plantelor perfecte care să vă coloreze grădina, expoziţia cu vânzare permanentă de plante şi articole de grădină Kaluna, deschisă de luni până sâmbătă în parcarea centrului Era Shopping Park Oradea, este locul perfect pentru dumneavoastră. Aici puteţi găsi o gamă foarte bogată de materiale dendrologice, de o calitate asigurată, dar şi sfaturi avizate pentru o grădină prosperă.
24 Martie 2017, 10:19
Premiile lui Bihorel
Bihorel vă mai arată o dovadă despre cum s-au cheltuit degeaba banii europeni. În 2011, Universitatea din Oradea, în parteneriat cu colegii din Debreţin, a câştigat o finanţare de 160.000 euro într-un proiect transfrontalier ce presupunea amenajarea unui studio radio-TV în campusul fiecărei universităţi.
24 Martie 2017, 08:28
Bihoreanul tipărit
Procurorii DIICOT l-au recuzat pe judecătorul care le-a desfiinţat rechizitoriul în dosarul medicilor şi farmaciştilor inculpaţi pentru deconturi de 2,7 milioane lei pe reţete false. În cererea de recuzare adresată Curţii de Apel Oradea, în final respinsă, DIICOT a solicitat anularea soluţiei pronunţate de judecătorul Antik Levente, motivând că e fiu de doctor, cu "afinitate cu domeniul medical" şi deci "imparţialitatea lui este afectată".
24 Martie 2017, 07:39
Magazin
O tânără din Oradea, care studiază jurnalismul în capitala Regatului Unit, și-a împărtășit pe Facebook experiența traumatizantă prin care a trecut în biroul ambasadorului României în Marea Britanie, Dan Mihalache, celebrul fost consilier prezidențial care a adormit în timpul unei întâlniri oficiale. Concluzia? "Nu înţeleg cum o astfel de persoană poate fi numită ambasador!".
23 Martie 2017, 23:35
Actual
Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat joi că nu va intra în USR. El a precizat că a luat această decizie după "primele discuţii avute cu Nicuşor Dan", explicând că intrarea sa în USR în acest moment ar duce la o dezbinare pe care nu şi-o doreşte.
23 Martie 2017, 23:16
Bihor
Fostul subprefect de Bihor Cristian Bitea a fost numit în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Bitea, care conducea interimar instituția, e acum șef plin, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu. Mutarea a fost vehiculată încă de anul trecut, când tânărul a fost convins să renunțe la un loc în Parlament pe listele PSD pentru această funcție.
23 Martie 2017, 22:42
Bihor
În perioada 7-17 aprilie, municipalitatea, prin Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune, organizează prima ediţie a Târgului de Paşte în Piaţa Unirii, care va include căsuţe unde se vor vinde produse specifice, ateliere pentru copii, precum şi un spectacol stradal de teatru care evocă patimile lui Iisus.
23 Martie 2017, 19:00
Bihor
Fost ministru al Sănătăţii în Guvernul PDL-UDMR condus de Emil Boc, funcţie din care a promovat implementarea cardului naţional de sănătate, senatorul bihorean Cseke Attila critică proiectul actual al Ministerului Afacerilor Interne privind „fuziunea” între acest act şi cartea de identitate. Motivele? MAI vrea să elimine informaţii vitale din noul document unic, fără a garanta că sistemul bazat pe acest act nu va avea sincopele în care s-a „poticnit” cardul de sănătate.
23 Martie 2017, 18:39
Bihor
Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel a fost unul dintre laureaţii galei MEP Awards 2017, un eveniment în cadrul căruia sunt premiaţi cei mai activi parlamentari. Pavel a fost desemnat deputatul european al anului, la categoria Angajabilitate şi ocuparea forţei de muncă.
23 Martie 2017, 17:30
Bihor
Preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, cosemnatar al unor proiecte ce vizează păstrarea în funcţii a angajaţilor din administraţie trimişi în judecată şi relaxarea condiţiilor de executare a pedepselor cu închisoarea, motivează demersurile prin nevoia de a decongestiona penitenciarele şi, respectiv, de a nu discrimina funcţionarii faţă de alte categorii de salariaţi. "Ştiu că nu-ţi atragi simpatie cu asemenea demersuri", recunoaşte Cseke.
23 Martie 2017, 16:40
Bihor
Un orădean în vârstă de 28 de ani, poliţist de frontieră al Serviciului Arad, a provocat, joi dimineaţă, un accident rutier pe autostrada Arad-Nădlac. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au constatat că acesta băuse bine, având 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat, şi, mai mult, conducea fără permis. Se pare că acesta i-a fost suspendat, în Oradea, tot pentru conducere sub influenţa alcoolului.
23 Martie 2017, 16:00
Bihoreanul tipărit
În interviul acordat BIHOREANULUI, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, anunţă lucrări spectaculoase, unele începute fără niciun fel de mediatizare, altele programate să fie pornite în această vară. La finalul acestora, spitalul construit acum aproape 32 de ani va arăta şi, mai ales, va funcţiona radical diferit. "Pacienţii au cam renunţat la trenul de Cluj", afirmă Carp.
23 Martie 2017, 15:28
Bihoreanul tipărit
Organizația teroristă ISIS a revendicat atentatul teroist de miercuri, de la Londra. Autoritățile britanice cunosc identitatea atacatorului. În total, bilanțul victimelor se ridică la 4 morți și 40 de răniți, între care doi români. Află aici cine sunt ei!
23 Martie 2017, 15:12
Bihor
Coaliţia pentru Familie îi invită pe bihoreni, sâmbătă, la Marşul pentru viaţă, o adunare publică menită să le arate parlamentarilor că românii îşi doresc modificarea Constituţiei aşa încât căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Manifestarea va începe în Piaţa Unirii, la ora 16, având programat apoi un marş până la Maternitate. Organizatorii estimează că cel puţin 10.000 de bihoreni vor participa.
23 Martie 2017, 14:56
Bihor
În jur de 40 de angajaţi ai operatorului de transport în comun din Oradea au ieşit, joi, la prânz, să protesteze în Piaţa Unirii împotriva conducerii OTL, acuzând-o că ia decizii proaste. Şoferii şi vatmanii spun că, deşi legea le permite şi societatea este pe profit, şefii OTL nu le-au mărit valoarea tichetelor de masă şi a celor cadou, ba mai mult, ar pregăti reduceri de personal comandate de primarul Ilie Bolojan pentru reducerea cheltuielilor.
Bihor
Ca şi cum n-ar fi ajuns că firmele spaniole Corsan – Corviam, angajate în 2013 să încheie finalizeze tronsonul bihorean al Autostrăzii Transilvania, s-au dovedit incapabile să execute lucrările, acestea vor fi întârziate şi din cauza înfiinţării încă unui sit Natura 2000 în localitatea Fegernic. Din acest motiv, senatorul UDMR Bihor Cseke Attila cere autorităţilor să coreleze înfiinţarea ariilor naturale protejate cu proiectele de infrastructură existente.
23 Martie 2017, 14:05
Anunţuri ADP
SC Administrația Domeniului Public SA organizează la data de 28.03.2017, ora 12, la sediul social din Municipiul Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 21, Județul Bihor, o procedură de licitaţie publică - cu strigare, în vederea închirierii de spaţii comerciale şi module în Ştrandul Ioşia Nord.
 
23 Martie 2017, 13:33
Jos pălăria
O angajată a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost desemnată asistentul social al anului în domeniul incluziunii sociale şi economie socială la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială care a avut loc săptămâna aceasta la Ateneul Român din Bucureşti. Este vorba despre Ioana Ostahie, asistent social la cantina Caritas Eparhial, unde oamenii nevoiaşi primesc zilnic o masă caldă.
23 Martie 2017, 12:39
Plictis la minim
Centrul pentru spiritualitate, cultură şi dialog Posticum aduce la Oradea o expoziţie inedită de cultură şi artă persană, care va putea fi vizitată în perioada 30 martie – 2 aprilie. În cadrul expoziţiei, vizitatorii vor putea vedea obiecte de ceramică şi ţesături realizate de meşteşugari persani, precum şi asculta muzică iraniană originală şi viziona filme ce prezintă cele mai interesante locuri din Iran.
23 Martie 2017, 11:48
De ştiut
Mulţumită Hollywood-ului şi conştiinţei comune, în mintea oamenilor din ziua de azi s-au instalat o serie de mituri legate de psihologie. În acest articol vom discuta despre câteva dintre ele şi vom vedea cum părerea lumii diferă de realitate.
23 Martie 2017, 11:01
Burta pe carte
După ce Guvernul a majorat fondul pentru burse studenţeşti, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea cer conducerii instituţiei ca această decizie să se reflecte în mărirea cuantumului burselor, nu doar în majorarea numărului de bursieri. Concret, studenţii orădenii vor să primească burse duble faţă de cele existente în prezent.
23 Martie 2017, 10:13
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.2232 RON
  • 1 EUR = 4.5575 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON