URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Ce facem cu brazii? Află care sunt regulile de colectare de către RER
Oradea noastră
Ca în fiecare an după sărbătorile de iarnă, compania RER Vest colectează separat brazii naturali folosiți de orădeni, în cadrul unei campanii realizate în colaborare cu administrația locală.
18 Ianuarie 2024, 16:08
Ne enervează: Trotuarul spart de săptămâni bune pe Șirul Canonicilor (FOTO)
Ne enervează
De săptămâni bune, pe strada Șirul Canonicilor, trotuarul din apropierea Catedralei Romano-Catolice pare o cursă cu obstacole pentru orădeni. Un șanț săpat pentru rețelele de utilități n-a mai fost acoperit și nici trotuarul n-a fost refăcut, astfel că trecătorii trebuie să ocolească zona mergând pe șosea.
Bani la gunoi: Anul 2024 aduce scumpiri în salubritatea bihoreană, determinate de obligația de a separa mai bine deșeurile
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă sunt sătui să audă de scumpiri, bihorenii primesc încă o veste proastă: din acest an, și facturile de salubritate vor crește. Pentru descurajarea depozitării deșeurilor la halda de gunoi și încurajarea sortării lor, taxa de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de resturi reziduale, s-a dublat. Această creștere se va resimți în facturi încă din luna februarie, dar s-ar putea și să nu fie singura...
16 Ianuarie 2024, 13:01
Școala de pe mal: La plimbare, orădenii pot învăța despre viața acvatică a Crișului Repede (FOTO)
Oradea noastră
La o simplă plimbare pe malul drept al Crișului Repede, în zonele Sovata, Libertății și Silvaș, orădenii pot învăța despre viața acvatică a râului. Cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și al Asociației Aqua Crisius, Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni a amplasat mai multe panouri cu informații despre peștii care trăiesc în Criș, scrise atât în limba română, cât și în maghiară.
De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor
Oradea noastră
Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător este unul în care deșeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligație pentru toţi orădenii, iar RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. Iar pentru cei care nu și-au găsit încă motivația, le oferă și câteva argumente pro-sortare.
04 Ianuarie 2024, 12:43
Pescari cu carte: Povestea celor doi specialiști care au scris prima carte dedicată peștilor din Oradea
Bihoreanul tipărit
Râul Crișul Repede este, de departe, cea mai importantă atracție naturală a Oradiei. Străbătând orașul de la est la vest, le oferă orădenilor un loc prielnic pentru relaxare și plimbare în aer liber, dar este și casă bună pentru numeroase viețuitoare. În premieră, doi specialiști în ihtiologie, adică studiul peștilor, au făcut o radiografie la zi a apelor municipale ale râului și au publicat o carte intitulată sugestiv „Peștii Crișului Repede în Oradea”. Andrei Togor și Mihnea Moraru au făcut și o descoperire importantă: în râul orașului viețuiesc 35 de specii de pești, adică jumătate din toate speciile din Ardeal.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurta istorie a parcărilor etajate din oraș
Oradea noastră
În anii 2000, numărul mașinilor din Oradea a crescut mult mai repede decât cel al locurilor de parcare. Cea mai simplă soluție a fost amenajarea unor zone de staționare pe terenurile virane, dar nu și în zona centrală, unde disponibilitățile erau limitate. În 2006, Oradea avea 8.000 de locuri de parcare și peste 50.000 de mașini.
02 Ianuarie 2024, 09:23
Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor!
Oradea noastră
Anul 2023 a adus o schimbare importantă pentru orădeni: deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le împartă pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă. Regulile de colectare separată rămân valabile și în anul 2024, așa că RER Vest le reamintește tuturor clienților săi care este locul fiecărui deșeu.
Bugetare fără căutare. Orădenii, cârcotași, dar dezinteresați: bugetarea participativă a fost decisă de o mână de oameni
Oradea noastră
Ediția din 2023 a bugetării participative, programul prin care Primăria le dă orădenilor puterea să decidă investiții din oraș, s-a încheiat așa cum s-a desfășurat: aproape fără să fie sesizată de locuitorii urbei. Prin vot, orădenii au decis ideile câștigătoare, dar numărul electorilor a fost atât de mic, încât un proiect a prins lozul câștigător susținut de doar 15 oameni! „Pentru ediția de anul viitor, trebuie să facem mai multă publicitate”, recunoaște viceprimarul Marcel Dragoș.
30 Decembrie 2023, 18:31
Spre 2024, cu încredere
Oradea noastră
2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 
30 Decembrie 2023, 16:23
Ne enervează: Tabelele de afișaj care nu funcționează în stațiile OTL
Ne enervează
Tehnica modernă pare că este o nucă tare pentru OTL. După ce, zile la rând, n-au funcționat aparatele de validare a biletelor din tramvaie și autobuze, de vină fiind sistemul informatic care le gestionează, nici tabelele de afișaj din stații nu o duc prea bine.
27 Decembrie 2023, 10:00
Sărbători cu bine, nu cu deșeuri!
Oradea noastră
Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care vrem liniște și clipe frumoase alături de familie. Dar și multe, multe cadouri, fără de care magia sărbătorilor nu este completă! Toate jucăriile și darurile vin ambalate, de multe ori cu 2-3 straturi de hârtie și carton, plastic, folie de aluminiu și alte materiale, care cresc cantitatea de deșeuri pe care o generăm. În perioada sărbătorilor de iarnă, RER Vest colectează aproape de două ori mai multe deșeuri decât în mod obișnuit. 
10 Decembrie 2023, 14:28
Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile termoficării blocurilor din oraș
Oradea noastră
Oradea fiind un oraș în cea mai mare parte de case, desigur că iarna încălzirea se făcea cu lemne, existând și o piață de unde localnicii se puteau aproviziona. Despre termoficarea centralizată a început să se discute în timpul construirii apartamentelor de lângă Parcul 23 August (azi 1 Decembrie)...
Casă, udă casă! Cum scăpăm de igrasie și de mucegai? Sfaturile unui specialist cu vastă experiență din Oradea
Oradea noastră
Indiferent că stau la casă sau la bloc, orădenii nu sunt „imuni” la o problemă serioasă, care afectează nu doar aspectul locuinței, ci și starea de sănătate a locatarilor: mucegaiurile. Specialist cu vastă experiență în domeniul hidroizolațiilor, inginerul Alexandru Péter explică de ce ajung construcțiile victime ale „exploziilor biologice”, cum numește el problemele legate de igrasie și mucegai, tocmai pentru a sublinia riscurile asupra stării de sănătate, arătând totodată cum se poate scăpa de ele definitiv.
07 Decembrie 2023, 13:20
Iarna nu-i ca vara! Recomandările RER Vest pentru colectarea eficientă a deșeurilor în timpul iernii
Oradea noastră
Indiferent de anotimp, oamenii produc deşeuri. Şi tot indiferent de anotimp, RER Vest le va colecta după calendarele stabilite, fără întreruperi, atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în Zona Metropolitană Oradea. Iarna este însă un sezon aparte, când clienţii operatorului de salubritate ar trebui să ţină cont de anumite reguli, pentru a înlesni procesul de ridicare a deşeurilor.
07 Decembrie 2023, 10:00
Ne enervează: Primăria Oradea nu s-a sinchisit să repare stricăciunile din Parcul 1 Decembrie (FOTO)
Ne enervează
Devastat de furtuna puternică care a „măturat” Oradea în vară, Parcul 1 Decembrie are un aspect părăginit. Pentru că anul viitor va intra în reabilitare, Primăria nu s-a obosit să repare stricăciunile, dar nici curățenie n-a făcut: aleile sunt „decorate” cu stâlpi de iluminat doborâți, fiare vechi și trunchiuri de copaci
Programul RER Vest în mini-vacanță: Ridicarea deșeurilor se face fără întrerupere
Știri Bihor
În mini-vacanța de patru zile de care se vor bucura mulți bihoreni, muncitorii RER Vest vor continua să lucreze. Operatorul de salubritate își anunță clienții că va ridica deșeurile conform graficelor obișnuite. În schimb, din 30 noiembrie până pe 3 decembrie inclusiv, vor fi închise punctele de colectare separată a deșeurilor din Oradea.
29 Noiembrie 2023, 12:53
Oradea ieri, Oradea azi: Care erau doleanțele orădenilor în anii ’50 și care sunt azi
Oradea noastră
Acum aproape 60 de ani, nevoile Oradiei erau multe și greu de rezolvat. O anchetă a ziarului România liberă la Sfatul popular (Primăria de atunci) arată cum erau tratate unele necesități. Locuitorii cartierului Ioșia, de pildă, aveau probleme cu drumurile din cartier, pline de gropi, fără trotuare, impracticabile la orice ploaie mai mare.
26 Noiembrie 2023, 17:45
Povești revigorate: Ai cărți vechi și nu știi ce să faci cu ele? Află cum se pot recicla volumele în Oradea!
Oradea noastră
Într-o lume care pune un accent tot mai mare pe sustenabilitate și reducerea deșeurilor, orădenii, ca toți „cetățenii” lumii, ar trebui să opteze pentru refolosire ori de câte ori au ocazia. Inclusiv când au nevoie să-și golească locuințele de cărți care nu le mai sunt de folos. Orădenii au şi soluţii la îndemână, vezi care sunt!
26 Noiembrie 2023, 09:20
Separă și câștigă! Elevii din 18 școli orădene învață lecția colectării selective, la a doua ediție a concursului „10 cu felicitări”
Oradea noastră
Primăria a dat startul celei de-a doua ediții a concursului „10 cu felicitări”, prin care provoacă elevii orădeni să colecteze separat deșeuri în cantități cât mai mari, școlile cu rezultatele cele mai bune urmând să fie premiate cu bani. 
25 Noiembrie 2023, 09:49
Cum va arăta Oradea viitorului?
Oradea noastră
Nimeni nu poate spune cum vor arăta orașele în viitor, când vor trebui să dovedească reziliență în fața schimbărilor climatice. Pare clar, însă, de pe acum, că nimeni nu e ferit de fenomene extreme. Chiar Oradea a experimentat, în vară, o furtună cum rar s-a mai văzut aici și care a doborât sau rupt câteva mii de copaci.
24 Noiembrie 2023, 18:01
Vulturi pe teren: Fostul rugbist Valentin Dat și soția lui încearcă să reînvie pasiunea orădenilor pentru rugby (FOTO)
Oradea noastră
A trecut aproape un deceniu de când Oradea nu mai are o echipă profesionistă de rugby, care să joace în competițiile dedicate seniorilor, realitate cu care Valentin Dat, fost jucător al sportului cu balon oval, nu s-a putut acomoda. Susținut de soție, a pus bazele singurului club orădean care acum pregătește viitorii rugbiști, învățându-i pe copii nu doar regulile sportului, ci și pe cele de viață.
Curățenie de toamnă: Până la finalul lunii noiembrie, orădenii pot scăpa gratuit și fără efort de deșeurile vegetale
Oradea noastră
După ce în prima parte a lunii noiembrie au derulat o campanie de colectare a deşeurilor voluminoase şi periculoase din locuinţele orădenilor, Primăria şi RER Vest continuă să le ofere cetăţenilor soluţii simple pentru curăţenia de toamnă. Până la 1 decembrie, orice client al operatorului de salubritate poate solicita ridicarea gratuită, de la domiciliu, a resturilor vegetale.
20 Noiembrie 2023, 14:21
Agente pentru Grivei: Cine sunt orădencele care salvează de la moarte câinii ce ajung în singurul adăpost public din Bihor (FOTO)
Oradea noastră
Singurul adăpost public pentru câinii fără stăpân din Bihor, Grivei, este pentru multe patrupede ultima casă. Pentru că legea permite eutanasierea animalelor din adăpost după doar 14 zile, mulţi căţei abandonaţi de stăpâni pier fără a avea ocazia de a-şi găsi o familie iubitoare. Deşi este obligată să promoveze adopţia câinilor abandonaţi, Administraţia Domeniului Public Oradea se achită formal de această sarcină.
Oradea ieri, Oradea azi: Căminele studențești, o problemă de o sută de ani (FOTO)
Oradea noastră
În anii 1920, în Oradea funcționa, deja de 140 de ani, o Academie de Drept, care pregătea specialiști pentru domeniul juridic și administrația publică, având câteva sute de studenți anual, unii veniți din afara orașului și a județului. În 1927, Academia era într-un vârf de activitate, discutându-se chiar de transformarea ei în universitate.
11 Noiembrie 2023, 09:50
Crișul cel bogat: Tronsonul din Oradea al Crișului Repede este casă bună pentru multe specii ocrotite (FOTO)
Oradea noastră
În centrul Oradiei, plimbăreţii se pot simţi ca-n mijlocul naturii. Primul "inventar" al speciilor care vieţuiesc pe malurile Crişului Repede sau în apa râului arată că locul are astăzi o biodiversitate de invidiat, atrăgând numeroase animăluţe, insecte, păsări sau nevertebrate. 
10 Noiembrie 2023, 08:01
Un Ecomuzeu al Țării Moților
Invitații Bihoreanului
Astăzi, comunitățile locale din Apuseni, cele care dau farmecul peisajului caracteristic, sunt mai expuse ca oricând pericolului unei degradări ireversibile. De aceea, este nevoie ca aceste comunități să fie sprijinite să își păstreze identitatea, iar ideea unui Ecomuzeu al Țării Moților a apărut în urma colaborărilor internaționale ale Administrației Parcului Natural Apuseni.
09 Noiembrie 2023, 14:23
Ambalaje de preț! Începem să plătim ambalajele băuturilor: 50 de bani pentru fiecare PET, sticlă sau doză
Oradea noastră
Amânat de mai multe ori în ultimii ani, sistemul de garanție-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanție pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie. Fiecare ambalaj îi va costa pe cumpărători 50 de bani, sumă pe care o vor recupera ulterior din orice magazin. Cel puțin teoretic...
08 Noiembrie 2023, 09:35
Sunați și aruncați! RER Vest a demarat ultima campanie din 2023, pentru colectarea obiectelor voluminoase
Oradea noastră
Orădenii au ultima ocazie din 2023 să cheme echipele RER Vest acasă, pentru a le preda deșeuri voluminoase și periculoase. Între 6 și 18 noiembrie, toți clienții firmei de salubritate pot solicita, telefonic, să li se colecteze de la domiciliu obiecte vechi de mobilier, covoare, uși, geamuri, saltele sau alte deșeuri similare.
06 Noiembrie 2023, 11:31
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a evoluat iluminatul public din oraș în ultimii 70 de ani (FOTO)
Oradea noastră
Tehnologia iluminării spaţiului public din Oradea s-a schimbat de mai multe ori în deceniile trecute. În anii 1950, pe străzile principale şi în parcuri erau montate corpuri de iluminat cu tuburi fluorescente, aşezate pe stâlpi de tip "banană" şi lampadare.
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON