URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Opinii

Stupizenia Pământului
Opinii
Cineva a fost foarte optimist când a crezut că banii pentru Cuminţenia Pământului se vor aduna prin subscripţie publică. Da, intenţia şi planul au fost frumoase, aproape poetice, dar finalitatea nu era greu de ghicit. M-a amuzat şi m-a întristat deopotrivă programul "Brâncuşi e al meu". M-a amuzat naivitatea celor care l-au conceput, m-a întristat eşecul său previzibil.
10 Octombrie 2016, 19:12
Probleme cu circulaţia
Opinii
Atunci când ai probleme cu circulaţia, te duci la medic. Ori la Poliţie, dacă e vorba de circulaţia rutieră. Când însă e vorba de circulaţia prin Piaţa Unirii, cel mai indicat e să te adresezi primarului Bolojan. Recunosc din start că sunt un fan înfocat al interzicerii totale a circulaţiei auto în Piaţă. Edilii, mai prudenţi, au zis că mai întâi trebuie să experimentăm, să numărăm, să vedem unde se gâtuie, unde sunt probleme...
05 Octombrie 2016, 09:29
Porumbelul lui Frunză şi câinele lui Pricop
Opinii
Ultima carte pe care am abandonat-o înainte de final, "Ghidul nesimţitului", de Radu Paraschivescu, m-a enervat atât de tare cu descrierea specimenelor umane de care mi-e groază în viaţa de zi cu zi, încât i-am făcut vânt cu uşurarea unui suflet evadat din iad. O senzaţie similară am avut la finalul spectacolului "Domnul Jurdan", de Victor Ioan Frunză, care a deschis FITO 2016...
03 Octombrie 2016, 09:50
Artiştii noştri şi publicul
Opinii
De la înălţimea doctoratului pe care îl posedă, distinsa scenografă Vioara Bara a ironizat îndrăzneala jurnalistului de a fi părăsit „plaja politică” şi de a fi văzut cu ochiul liber ceea ce vede orice orădean, profan ori expert, şi anume că operele artiştilor noştri rămân între patru pereţi.
27 Septembrie 2016, 19:05
Momeala lui Bolojan
Opinii
La Primărie s-a ţinut o dezbatere publică pe seama planului de mobilitate urbană. Un plan pe termen lung, până prin 2030, în valoare de 80 milioane euro, cu 24 de proiecte ce configurează viitorul transportului prin oraş. Unul dintre ele vorbeşte şi de posibila demolare a unor case pe străzile Avram Iancu şi Sucevei. Implicaţiile aruncării pe piaţă a acestui subiect s-au dovedit a fi perverse...
27 Septembrie 2016, 10:55
De ce Oprea nu oprea
Opinii
Indiferent de încadrarea penală a faptei sale - omor din culpă sau "doar" abuz în serviciu - Oprea are un păcat şi mai mare pe caschetă: şi-a abandonat un camarad căzut în timpul unei misiuni. Generalul Gabriel Oprea a lăsat în urmă un tovarăş rănit (nu avea cum să ştie la momentul producerii accidentului că era mort)!
26 Septembrie 2016, 13:44
Sânge de vânzare
Opinii
Am primit numărul de ordine 37 şi m-am apucat de completat formularul. "Donaţi pentru cineva?", mă întreabă un bărbat. "Nu, doar aşa". Mă roagă să specific numele unei rude cu o suferinţă gravă, ce urmează să aibă o operaţie dificilă la stomac. "Cum să nu? Cu dragă inimă". Memorez numele pacientului şi mă pun pe aşteptat. Telefonul mobil mi-e, ca de obicei, partener bun. Sunt atât de absorbit încât nu aud când mi se strigă numărul...
21 Septembrie 2016, 09:23
Viniturile care ne conduc
Opinii
Vestea că se vor demola câteva case pe strada Avram Iancu i-a făcut pe liderii UDMR să pregătească o serie de proteste, pe motiv că se pierde din identitatea veche a oraşului, adică cea maghiară. De câte ori apar subiecte sensibile, se aruncă în spaţiul public acuzaţii grave, cum că actualii conducători ai Oradiei se comportă barbar, că nu iubesc oraşul pentru că sunt nişte vinituri.
20 Septembrie 2016, 13:57
Artiştii Oradiei, genii neştiute
Opinii
Zilele trecute, Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la întrecere cu Bucureştii, Clujul şi Baia Mare, adică implicit faimă şi bani. Nu puţini orădeni se întreabă de ce Primăria noastră nici măcar nu ne-a înscris în competiţie? Ce, suntem mai prejos decât băimărenii? Bolojan e mai incapabil decât Cherecheş, care şi-a înnoit mandatul din arest? Sunt Piaţa Unirii şi Cetatea noastră mai naşpa decât centrul mărginit de blocuri din Baia Mare?
20 Septembrie 2016, 10:55
Cseke şi Oradea Mare
Opinii
Domnul deputat Cseke Attila este un luptător înverşunat împotriva regionalizării, cel puţin în varianta prezentată de PSD, cu 8 euroregiuni, care ne-ar transforma într-o colonie a Clujului. Acum se declară total împotriva reclasificării localităţilor, pe motiv că Oradea e trecută în liga a treia, după Capitala Bucureşti şi după cei cinci "poli regionali de importanţă transfrontalieră". Drept urmare, le cere solidaritate domnilor Bolojan, Mang şi Bodea, pentru ca Oradea să-şi recapete locul binemeritat.
13 Septembrie 2016, 10:45
La o îngheţată cu primarul
Opinii
Ne-am întâlnit la aniversarea de un an Digi24 Oradea. Nu se omoară după evenimente sociale, dar are o funcţie ce îl obligă, când şi când, la aşa ceva. În ziua aia părea că se simte în largul lui. Savura o îngheţată şi socializa cu unul, altul. Aşa ne-am pomenit faţă în faţă. Era perioada în care în Oradea se făcea ordine în problema câinilor comunitari, dar şi a celor cu stăpân. Primarul Ilie Bolojan era acuzat de iubitorii de animale că n-are suflet, că e nazist, criminal, ba chiar că e din Aleşd...
12 Septembrie 2016, 08:34
Asistenţi din toate facultăţile, uniţi-vă!
Opinii
Prezentat săptămâna aceasta de BIHOREANUL, rechizitoriul în baza căruia DNA i-a trimis în judecată pe rectorul suspendat al Universităţii orădene, Constantin Bungău, pe decăniţa demisionară a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, pe conferenţiara devenită peste noapte profesoară de psihologie Camelia Dindelegan şi pe ascultătorul ei soţ, preotul Marin Dindelegan, descrie ceea ce de mult, încă de la ctitorirea ei de către răposatul Teodor Maghiar, ştia tot Bihorul: Universitatea din Oradea e o trambulină pentru parvenire şi un adăpost pentru impostură...
07 Septembrie 2016, 12:49
Circ fără pâine
Opinii
La şedinţa Consiliului Judeţean, liberalii au trântit o hotărâre cu privire la Aparegio. Adică un proiect marca Ilie Bolojan. La Consiliul Local, pesediştii şi udemeriştii n-au fost de acord ca municipalitatea să preia de la CJ drumurile care intră în Oradea, deşi băieţii de la Judeţ stau atât de rău cu banii încât trebuie să vină cu hârtia igienică de acasă.
07 Septembrie 2016, 09:39
Doliul naţional, noua sărbătoare naţională
Opinii
Ziua de doliul naţional este instrumentul perfect pentru clasa politică anchilozată emoţional ce conduce ţara asta ghinionistă, unicul mod prin care mai arată că le pasă de pietoni, alegători, prostime sau cum i-o mai fi zicând în gând poporului. Mai e şi o unealtă de coafat imaginea sau de cerut scuze tardive, simplu act de politică externă şi simpatie sau dovadă de fanatism religios într-un stat laic.
05 Septembrie 2016, 11:30
Nană Floare şi datoriile bihorenilor
Opinii
Pătimaşi, la fel ca în toate, şi în politică, românii nu-şi prea uzează raţiunea şi memoria când ajung să-şi judece conducătorii, motiv pentru care din când în când memoria colectivă se cere împrospătată, în speranţa că va repune în funcţiune şi raţiunea.
30 August 2016, 12:40
Pa Moneasa, adio Șuști!
Opinii
Fostul președinte al Consiliului Județean, Cornel Popa, a decis că cel mai important lucru pentru bihoreni ar fi să bage 10 milioane de euro într-un proiect strategic: construirea drumului Șuști-Moneasa. În întreprinderea sa temerară și ridicolă a fost sprijinit de domnii Kiss și Mang, alți doi strategi de răsunet județean. Cum drumul ar fi costat oricum dublu, deci nu putea fi dus la capăt, și nici n-avea vreo utilitate, devenise clar că la CJ nu un curs de management era necesar, ci o doză dublă de sedative.
30 August 2016, 10:38
Un târg cu parlamentari
Opinii
Când un Consiliu Local decide dacă alocă sau nu bani pentru susţinerea unei ONG, alesul care face parte din asociaţie nu are voie să voteze, pentru a nu fi în conflict de interese. Când îşi fixează lefurile, când îşi aprobă delegaţii în ţări exotice cu care nu avem nicio legătură ori în state avansate de unde revin necontaminaţi de civilizaţie, parlamentarii nu au nicio restricţie, fiindcă totul e în "pixul" lor.
24 August 2016, 12:01
Silvaş fuşerit
Opinii
Avem o nouă zonă de picnic. La Silvaş. Contrar obiceiului, edilii au inaugurat oficial zona, cu comunicate, declaraţii, poze... Dar cum arată tradiţionalul loc de grătare al orădenilor?
24 August 2016, 11:00
Plângăciosul din pădure
Opinii
Aveam vreo 10-11 ani şi mă ocupam cu vacanţa de vară. Pe lângă fotbal, cealaltă pasiune majoră a vieţii mele era să-i fiu copilot tatălui în drumurile cu autobuzul. Aveam locul meu în faţă, în dreapta şoferului. De acolo, mastodontul alb-albastru părea gigantic şi îmi dădea impresia că acoperă toată lăţimea drumului.
22 August 2016, 11:11
Untold la Oradea?
Opinii
Vă imaginaţi un fel de Untold la Oradea? Când mă refer la asta nu mă gândesc neapărat să-l văd pe primarul Bolojan cum o cară pe umeri pe nevasta lui Boc. Are el destui pe care-i duce în spate în Primărie. Mă gândesc dacă orădenii au deschiderea de a accepta asemenea manifestări fără să se dea de ceasul morţii că sunt scoşi din tabieturile lor provinciale.
17 August 2016, 13:05
Putoare, populism, manipulare
Opinii
Oradea e împuţită porceşte. De ani buni, în timp ce locuitorii din Ioşia şi Rogerius, cei mai afectaţi, stau cu geamurile închise când firma împrăştie dejecţiile, autorităţile responsabile, cele de mediu, s-au perfecţionat în a explica oamenilor cum nu au, de fapt, nicio responsabilitate. Persistenţa şi intensitatea problemei au acutizat-o aşa încât anul acesta o orădeancă a candidat ca independentă la Consiliul Local, doar pentru că s-a săturat să trăiască nu cum vrea, ci după graficul de răspândit dejecţii al firmei.
17 August 2016, 11:59
După TIFF, Untoldu'!
Opinii
Când Festivalul Internaţional de Film Transilvania a început să-şi întindă tentaculele prin ţară m-am bucurat nespus. Uite, aşa vom avea şi noi ocazia să vedem câteva din filmele prezentate la Cluj, mi-am zis. După cum era de aşteptat, orădenii au dat năvală în faţa marelui ecran mobil. Frustrarea că nu avem şi noi un festival s-a mai îmblânzit, iar gratuitatea vizionărilor a îndulcit experienţa şi a transformat TIFF-ul în succes şi aici.
16 August 2016, 12:20
Politicieni 'în aer'
Opinii
Surprinzător, cred unii, previzibil, consideră alţii, liberalii din fruntea Oradiei şi pesediştii bilingvi de la şefia Bihorului nu au avut nevoie de mult timp pentru a intra în coliziune. Casus belli - conectarea la Occident, prin înfiinţarea de curse internaţionale pe aeroportul orădean.
10 August 2016, 12:31
Plecarea lui Sanyi
Opinii
Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a ales să plece de la conducerea organizaţiei, după ce a păstorit-o aproape două decenii. Vestea bună este că a plecat, cea proastă e că a întârziat decizia cam cu 15 ani.
09 August 2016, 09:59
Alăptaţi! Alăptaţi! Alăptaţi!
Opinii
Ca mascul normal şi iubitor de femei, am fost mai mult decât onorat să primesc o invitaţie la un eveniment din categoria fanteziilor: 100 de femei îşi vor alăpta copiii în public. Ce privelişte, mi-am zis! Ce vibraţii! Câtă energie! Plânsete, chicote şi râsete amestecate.
08 August 2016, 17:31
Golăniile lui Bolojan?
Opinii
Enervat de lentoarea deja proverbială cu care se mişcă hărnicuţii de la Consiliul Judeţean, Ilie Bolojan a propus ca Primăria să se implice, inclusiv financiar, în administrarea Aeroportului, în speranţa că poate totuşi în mileniul ăsta va zbura de pe pista proaspăt reabilitată şi altceva decât un amărât de charter.
02 August 2016, 12:01
Moşierul Bodog
Opinii
Nu trebuie să posezi vreun doctorat în psihologie/psihiatrie ca să constaţi că în cazul lui Florian Bodog - senator PSD, fost decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fost aspirant (poate şi viitor) la scaunul de rector al Universităţii, acum prodecan, chirurg estetician, fost director al Spitalului Judeţean şi mai nou preşedinte al PSD Oradea - "muşchii lui minte nu are"! Şi nici să deţii o diplomă de doctor în antropologie ca să înţelegi că omul e o relicvă feudală.
01 August 2016, 17:40
Cel mai frumos oraş din România?
Opinii
În Oradea s-au făcut multe în ultimii ani, recunoaşte asta până şi un pesedist. Bune, rele, drepte, strâmbe, s-au făcut. Graba, justificată de accesarea fondurilor nerambursabile, de dorinţa de a arăta că se poate sau de prea lunga perioadă de stagnare a oraşului, a dus şi la decizii pripite, la lucrări îndoielnice şi critici vehemente...
01 August 2016, 10:29
Politrucii din CA-uri
Opinii
Dacă aveţi probleme financiare, băgaţi-vă în Consiliul de Administraţie al Distrigaz Vest! Afacerea asta o să vă aducă 10.000 lei pe lună, fără să vă bateţi capul. Ah, nu vă pricepeţi la distribuţia gazului? Păi ce, credeţi că alţi membri se pricep?
27 Iulie 2016, 11:18
Noroc că la Oradea...
Opinii
Cum să-mi omor o oră, cât stă maşina la spălat? Aleg terasa unei cofetării, unde prind, din cinci mese, una liberă, lângă uşă. Cu iz de merdenele şi căldură de cuptor, dar asta e. Mă aşez. Cer o apă tonică şi-o scrumieră. "Scuze, la masa asta nu se fumează", zice proprietarul: "Am doi pereţi şi-mi iau amendă".
25 Iulie 2016, 18:26
  4 5 6  8  10 11 12  

FOTO BIHOREANUL

 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON