URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Opinii

Sportul e pe ultimul loc
Opinii
Renunţarea la FC Bihor nu a  fost o idee greşită câtă vreme scopul principal al echipei era să umple buzunarele unor şmecheraşi ce roiau în jurul echipei. Dar am greşit grav bătându-ne joc de generaţii întregi de tineri poloişti, preferând să aducem jucători bătrâni de pe alte meleaguri.
14 Iulie 2016, 08:15
O, demon alcool!
Opinii
În România, producerea alcoolului este legală, iar falsificarea sau contrafacerea lui este tolerată. În România se promovează alcoolul pe toate canalele, deşi în toate statisticile apare în topul cauzelor bolilor şi ale mortalităţii. Legea îi pedepseşte pe cei care beau, dar societatea îl consideră bolnav sau ciudat pe cel care nu bea. Statul e de o ipocrizie astronomică - cu o mână produce alcoolul şi cu o alta îi ameninţă pe consumatori. O atitudine duplicitară, pe gustul societăţii de consum...
10 Iulie 2016, 18:23
Puterea şi adevărul
Opinii
Spectacolul constituirii noului CJ nu are a da motive de mândrie nici liberalilor îmbrânciţi spre opoziţie după ce la urne fuseseră fruntaşi, nici noilor triumviri Pasztor Sandor, Ioan Mang, Traian Bodea. Primul impuls al tribunelor a fost să decreteze indistinct că "toţi sunt la fel", ceea ce este nu doar o minciună, ci şi o nedreptate.
05 Iulie 2016, 13:59
Preţul gigacaloriei
Opinii
Era evident că, odată cu trecerea CET-ului pe gaz, preţul gigacaloriei va creşte. Dar în campanie niciun politician nu e dispus să-şi tragă singur gloanţe în picior. Acum, Primăria a anunţat noul preţ dar, ca să îndulcească pilula, subliniază că el va fi subvenţionat, prin urmare orădenii nu vor simţi creşterea la buzunar.
05 Iulie 2016, 10:42
Adio, Piedone!
Opinii
Acum doi ani, într-o cameră de hotel din Viena, pe un canal nemţesc, am dat întâmplător peste un maraton de filme cu Piedone de două zile. Nu m-a deranjat deloc că erau traduse în germană, o limbă din care înţeleg doar "eins zvei polizei". Ziua vizitam oraşul, seara îmi retrăiam copilăria. Aşteptam cu aceeaşi nerăbdare scenele de bătaie ca acum 30 de ani şi recompuneam dialogurile din memorie. Mă bucuram de fiecare secundă, simţeam cumva că sfârşitul se apropie.
04 Iulie 2016, 12:57
Găinării ce nasc porcării
Opinii
Dacă prin 2012 se vorbea despre o "marţi neagră" în care parlamentarii goleau de conţinut legile astfel încât, încălcându-le, să nu ajungă după gratii, după alegerile locale putem vorbi de o săptămână neagră. Ba chiar de mai multe, una după alta.
30 Iunie 2016, 09:13
Consiliul Judeţean, o glumă proastă
Opinii
O analiză a celor care au condus Consiliul Judeţean, cu rezultatele ştiute, ne arată că noi, bihorenii, nu prea am avut noroc în viaţă. Începând din 2000, judeţul a fost condus practic de Kiss Alexandru, când din calitatea de preşedinte, când din cea de vice.
28 Iunie 2016, 07:39
La Londra, în săptămâna Brexit-ului
Opinii
"It won't be any Brexit!*", îmi spunea, în Londra, cu câteva zile înainte de referendumul britanic, soţul unei foste colege de facultate, englez sadea, pe care tocmai îl cunoscusem. Luam cina la un restaurant foarte popular lângă Waterloo Bridge, ticsit de oameni din toate colţurile lumii, cu ospătari de accente diferite şi atmosferă de weekend.
27 Iunie 2016, 10:27
Porcărie sau găinărie
Opinii
Am scris mult despre mirosurile de la Palota. Ideea este că acolo avizul de mediu a fost dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului din Cluj, după principiul politicienilor noştri de a descentraliza administraţia pe hârtie, dar de a centraliza şpăgile efectiv...
22 Iunie 2016, 12:25
Jaful Perfect se întoarce
Opinii
Câţi dintre noi nu ne-am dorit măcar o dată să ne culcăm aici şi să ne trezim altundeva? Ei bine, eroii filmului o păţesc fără să vrea, iar de aici încep nişte aventuri incredibile scornite de mintea odihnită a scenaristului Ed Solomon...
21 Iunie 2016, 10:38
Locul de întâlnire
Opinii
Homo Varadiensis e un tip special. Cu greu poţi să-l urneşti din casă. Se spune că avem noroc că nu locuim într-o zonă seismică, pentru că nici dacă ar fi cutremur orădeanul nu s-ar da dus din faţa televizorului.
14 Iunie 2016, 10:36
Un PSD unguresc
Opinii
Alegătorii şi-au spus cuvântul, voturile au fost numărate, a venit din nou rândul politicienilor să "traducă" vocea poporului. Atâta doar că de o săptămână o fac "pe mute", în culise, unde îşi feliază puterea prin negocieri pentru funcţiile nesupuse votului direct al cetăţenilor.
13 Iunie 2016, 16:56
Lumea, fotbalul și România
Opinii
Abia când ieşi din ţară realizezi ce ambasador imens este fotbalul pentru România şi cât de mult am pierdut din cauză că n-am prea mers la campionatele europene şi mondiale în ultimii ani. Deşi un campionat fără România pare neinteresant, el ne apropie mai mult de fotbalul simplu, cel în care nu contează culorile, ci doar talentul şi performanţa. 
13 Iunie 2016, 10:25
Oradea. Instrucţiuni de folosinţă
Opinii
E lăudabil ca în calitate de slujbaş al Primăriei să ai o idee, să accesezi bani europeni şi să pui în practică planurile de dezvoltare a urbei. Dar greul abia după asta urmează. Degeaba bagi 20 milioane euro în Cetate dacă habar nu ai cum să o pui în valoare.
07 Iunie 2016, 12:34
Jos Popa!
Opinii
Dacă liberalii nu au obţinut singuri - prin ei înşişi! - majoritatea mandatelor în Consiliul Judeţean, iar viitor preşedinte va fi uns PSD-istul Ioan Mang cu ajutorul prietenilor din UDMR, sau dacă Mircea Mălan va căpăta şefia instituţiei doar cu voturile combinagiilor lui Kiss, devenindu-le astfel ostatic pentru următorii patru ani, au a-i mulţumi propriului lider, Cornel Popa!
06 Iunie 2016, 17:49
Autopsia unei imposturi
Opinii
Când un cadru universitar denumeşte şcoala "un vehicul al alienării" şi, pe deasupra, o face din vecinătatea rectorului universităţii, alături de care împarte un prezidiu, reacţia firească este nedumerirea. Faptul s-a petrecut săptămâna trecută, în Aula Magna a Universităţii orădene, la lansarea cărţii "Anatomia unei imposturi". Autorul volumului şi al declaraţiei de mai sus este filozoful orădean Mihai Maci.
06 Iunie 2016, 11:25
Ne vedem duminică!
Opinii
Duminica asta, pe 5 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, ne alegem primarii, consilierii locali şi judeţeni, din rândul cărora vom avea, apoi, alt preşedinte de Consiliu Judeţean. Interesul pentru scrutin se arată scăzut în toată ţara, din multe cauze. În primul rând, o lege care a restrâns exagerat posibilităţile de exprimare ale candidaţilor, aşa încât destui alegători nici nu ştiu că sunt alegeri.
02 Iunie 2016, 12:03
Canci referendum
Opinii
Dar, de fapt, cine nu şi-a dorit unirea? Udemeriştii au fost primii duşmani, pentru că unii din şefii lor nu judecă ce se întâmplă în Oradea decât în cheie etnică. La ei nu mai există conceptul de orădeni, ci acela de unguri orădeni şi români orădeni. Pesediştii de rând nu au nimic cu referendumul. În schimb, conducerea PSD Bihor, care este în siajul UDMR, a jucat cum i-a dictat partidul etnic...
01 Iunie 2016, 10:01
Politica şi masturbarea
Opinii
Simpaticul nostru oraş s-a şocat rău săptămâna trecută când un orădean cu o oarecare notorietate în rândul tinerilor a inaugurat o expoziţie personală în care se înfăţişează în fotografii imense masturbându-se, urinând şi pozând în travesti. Şi mai şocant este că toate acestea le-a făcut ca atac la adresa unui politician local.
30 Mai 2016, 11:06
Desfiinţaţi Aquapark-ul!
Opinii
O persoană care trăieşte din ajutor social mănâncă la cantina săracilor. Un angajat pe salariul minim din Parcul Industrial merge la cantina firmei. Un cetăţean cu salariu mediu, de 436 de euro, cât e la Oradea, îşi permite un meniul zilei la localurile din oraş. Unul cu venituri foarte mari mănâncă unde vrea.
25 Mai 2016, 10:59
Ruşine, sorboneilor!
Opinii
La Universitate, porcii mănâncă nestemate. La o săptămână după ce filozoful Mihai Maci, lăsat de conducerea Sorbonicii să îmbătrânească pe un mărunt post de lector, îşi lansa concluziv, dar şi premonitoriu, tocmai la Cluj, volumul "Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe", la Medicina de pe Peţa, păstorită de "doctorul nedoctor" Florian Bodog s-a derulat încă o conspiraţie, a câta, a imposturii.
24 Mai 2016, 11:10
Bodog minte. Odihnită.
Opinii
Lucrarea de doctorat a lui Florian Bodog e foarte greu de găsit. Omul a recunoscut că nici propriul exemplar personal nu mai ştie unde este, dar a promis că va face tot posibilul ca să ne parvină unul, pentru că el n-are nimic de ascuns.
18 Mai 2016, 10:08
Gratis e prea scump
Opinii
Dacă ar fi fost "normali" la cap, primarul Oradiei şi şeful Administraţiei Domeniului Public, aflaţi în plină campanie electorală, ar fi deschis Aquapark-ul Nymphaea şi ar fi stabilit acces gratuit pentru tot poporul, măcar până după alegeri, aşa încât orădenii să le depună recunoştinţa la picioare şi, pe 5 iunie, votul în urne. 
17 Mai 2016, 14:55
Domnul Ţepeş Doamne
Opinii
Parcă nicicând nu l-au iubit mai mult românii pe Vlad Ţepeş ca în ultimii 26 de ani. În paralel cu dorinţa asumată global de a merge înainte, unii dintre compatrioţii noştri fac periodic o pasională călătorie imaginară înapoi, în acele vremuri în care capetele se tăiau doar pentru că un despot avea o zi proastă, iar planurile pentru ziua de mâine îţi puteau fi brutal anulate pe motiv că tocmai ai fost tras în ţeapă şi expus în piaţa publică.
16 Mai 2016, 11:05
Rămânem mici!
Opinii
Nu mi-am propus să-mi elogiez coechipierii, dar dacă o fac am argumente: ca de cele mai multe ori, în timp ce alte redacţii se mărginesc să plimbe de colo-colo vorbele unui politruc, BIHOREANUL pune lucrurile la punct şi în privinţa celui de-al treilea referendum pentru unificarea Oradea - Sînmartin.
10 Mai 2016, 13:06
Aiurea-n tramvai
Opinii
Nu bine a început campania electorală că deja a şi fost otrăvită de Operaţiunea Tramvaiul. Pesediştii au avut năstruşnica idee de a-şi lansa programul pentru Oradea într-un tramvai. Cum directorul OTL a constatat că legea nu permite să se facă propagandă electorală în mijloacele de transport în comun, lansarea programului s-a făcut într-o staţie de tramvai. De aici, acuze şi insinuări că liberalii şi Bolojan le bagă beţe în roate.
10 Mai 2016, 09:11
Înainte de Gala Premiilor UNITER
Opinii
Ultima gală UNITER pe care am văzut-o de la un capăt la altul a fost cea din 2014. Ţin minte că m-am plictisit îngrozitor. Un generic de trei minute, ca în vremurile de început ale televiziunii, prezentări prea ample ale celor invitaţi pe scenă, speech-uri luuuungi ale premianţilor, ritm lent, leşios, momente artistice ultra-elitiste.
09 Mai 2016, 09:14
Dărăpănăturile de pe Centru
Opinii
Dacă mergi "pe centru" dai peste atâtea clădiri jerpelite că-ţi piere cheful de a te mai mândri cu vocaţia turistică a oraşului. Clădirea fostei Policlinici mari se va surpa cu siguranţă înainte ca Justiţia să dea un verdict în ce priveşte proprietarul.
05 Mai 2016, 09:22
Olimpiada amatorilor
Opinii
Oricât de anostă ar fi o partidă de fotbal, unii comentatori reuşesc s-o "vândă" publicului ca pe o confruntare de Champions League. Deşi se zice că la fotbal şi la politică s-ar pricepe tot românul, în pragul campaniei pentru ediţia 2016 a alegerilor locale, entuziasmul "chibiţilor" e imposibil chiar şi de mimat, de vreme ce "campionatul" politic intern aliniază formaţiunile în cea mai deplorabilă stare din ultimii 26 de ani.
04 Mai 2016, 10:16
Pe Facebook, de Paşti
Opinii
Pe Digi FM, Lucian Mândruţă a avut recent un talk-show cu ascultătorii pe tema dependenţei de telefonul mobil şi de reţelele de socializare, în special de Acea reţea de socializare. Am trimis şi eu un mesaj cu următorul text: "Cum să nu fii dependent de telefonul mobil când într-o singură cutiuţă de 100 de grame ai tot ce ţi-ai dorit o viaţă întreagă - telefon, aparat foto, cameră video, player de muzică şi filme, biblioteci întregi de cărţi, ziare de oriunde, consolă de jocuri, busolă, gps etc?".
01 Mai 2016, 17:00
 < Pagina precedentă 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON