URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 18 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, fostul ministru Cseke Attila a rostit câteva fraze cu referire directă la primarul Ilie Bolojan. Citez: "Suntem pregătiţi să ajutăm, dar nu ca slugi, ci ca orădeni maghiari dornici de a face ceva constructiv".
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut, în martie, Pásztor şi secunzii săi, Ioan Mang şi Traian Bodea, se înghesuiau în poză cu directorul Aeroportului şi cu un oficial Ryanair, împăunându-se cu deschiderea primelor zboruri din Oradea spre Europa, către Barcelona şi Milano. Pásztor chiar se lăuda că a rezolvat personal contractele, într-o noapte, cu reprezentantul în România al companiei. Din toamnă, Oradea rămâne fără nicio cursă externă, revenind la situaţia anterioară, cu 0 (zero) legături europene.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prietenii mei iubesc folclorul românesc și portul popular și dansează cu orice ocazie. A început el, ca fost dansator profesionist într-un ansamblu. După ce și-a cunoscut jumătatea, a molipsit-o și pe ea cu patima jocului. Acum dansează împreună ca o pereche de dănțăuși profesioniști. Privindu-i de pe margine, jocurile de Bihor, de Banat, din Maramureș sau din Cluj par floare la ureche. Dar oricine știe că nu e chiar așa.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Opinii

Războiul lui Bolojan
Opinii
S-a supărat Ilie Bolojan. Pentru că sfânta treime UDMR-PSD-ALDE și-a bătut joc de primarii liberali, Bolojan le-a spus pe față că nu le mai votează la Consiliul Județean niciun proiect care are nevoie de două treimi pentru adoptare.
20 Decembrie 2016, 09:52
La meci, în frig
Opinii
Sângele încă mai curge din rănile nevindecate ale iubitorilor de fotbal orădeni. Dispariția FC Bihor i-a lăsat în vrie și le va trebui o veșnicie să înțeleagă cum s-a putut întâmpla așa ceva. De o vreme, stadionul municipal are tristețea unui copil ce și-a pierdut un părinte. Și, totuși, copilul acesta trist a uitat azi de necazuri pentru câteva ceasuri.
19 Decembrie 2016, 16:15
Drumurile noastre toate
Opinii
În sfârșit o veste bună din partea Guvernului! Sectorul de autostradă din Bihor se va împărți în două tronsoane, ca să poată participa și companiile românești la licitaţii. Chiar eram de râsul lumii. Veneau firme de doi bani din Vest, ba unele și în insolvență, cum au fost spaniolii care au renunțat la contract. Aceștia oricum lucrau în subantrepriză cu români, dar își luau partea leului, iar noi rămâneam cu un drum prost și cu firmele autohtone neplătite.
13 Decembrie 2016, 09:26
Spovedanii în viteză
Opinii
Pe la sfârşitul anilor 90, pe vremea când făceam autostopul în ploaie sau vânt, bătut de soare ori ninsoare, înjurându-i în gând pe toţi cei care treceau nepăsători fără să oprească, mi-am făcut o promisiune: ca atunci când voi avea maşină să nu fac la fel. De atunci, mi-au trecut prin maşini sute de oameni. Aş putea scrie o carte întreagă despre poveştile pe care le-am adunat de-a lungul şi de-a latul ţării. Poveşti amuzante, absurde, triste sau chiar tragice.
12 Decembrie 2016, 19:42
Opt kile de cârnaţi
Opinii
Mulţi români au umblat prin lume, au sute de programe TV şi internet nelimitat, dar mulţi au rămas totuşi la credulitatea (sau lăcomia?) prostească a anilor ’90. Credem tot că "partidul", "statul", ne "dă" salarii, pensii, ajutoare, şi tot ce trebuie să facem e să nu-l deranjăm, iar în particular să ne rugăm ca noul Caritas, întreaga Românie de azi, să nu crape pe generaţia noastră, să nu moară înainte să ne luăm noi cele opt kile de cârnaţi...
12 Decembrie 2016, 09:32
Votaţi, că nu-i de râs!
Opinii
E campanie electorală. Ne uităm la candidaţi şi râdem de ei şi de inepţiile pe care le debitează. Nişte proşti. După alegeri vor ajunge parlamentari, îşi vor vota salarii şi pensii nesimţite, îşi vor pune loazele, amantele şi neamurile în posturi bine plătite. Atunci, vă întreb, cine-i prostul?
08 Decembrie 2016, 11:38
Politizare şi despăduchere
Opinii
Şi-l închipuie cineva pe Cioloş avându-l ministru de Externe pe Titus Corlăţean? Pe Ponta colaborând cu un ministru al Justiţiei pe nume Monica Macovei? Sunteţi de acord, ar fi de neînchipuit! E ca şi cum ai amesteca un Moet cu poşircă de Vaslui ori ca o tentativă de a îmbunătăţi spirt de pufoaică prin cupajare cu Hennessy. Probabil aceeaşi senzaţie aţi avea, însă, la altă poznă a imaginaţiei: Bolojan edil şef şi Andrei Luncan arhitect şef, ori Adelina Coste primăriţă şi Eduard Florea city-manager...
07 Decembrie 2016, 10:07
Trei culori cunosc pe lume
Opinii
Dragostea de ţară e imposibilă fără o ţâră de îndoctrinare. Eu fac parte dintr-o generaţie care şi-a luat doza încă din grădiniţă: cântece, poezii, steguleţe, uniforme, cravate, portrete, poveşti, legende, lecţii de istorie... Fiinţa naţională era extrem de prezentă în jurul meu. Ah, şi mai era ceva: "Trei culooori cunoooosc pe luuuumeee...", imnul naţional de dinainte de '89.
05 Decembrie 2016, 10:25
Inerţia originalului şi vioiciunea clonei
Opinii
După trei decenii de democraţie post-revoluţionară, actualul PSD continuă să fabrice clone care au misiunea ca în campanie să evolueze distinct, luând voturi şi din dreapta, şi din stânga, pentru ca după alegeri să le verse în aceeaşi tolbă a formaţiunii tutelare.
30 Noiembrie 2016, 17:55
De ce pleacă tinerii din Oradea
Opinii
Cred că un tânăr foarte talentat este chiar obligat să plece din Oradea dacă vrea să se împlinească profesional. Ce poate face aici un specialist în astrofizică sau un cercetător în genetică? Vă imaginaţi că un universitar tânăr stă la Sorbonica lângă sfertodocţii creaţi de Unchiul Maghiar? De ce ar sta un muzician la Filarmonica din Oradea dacă ar fi dorit de Opera din Viena? 
29 Noiembrie 2016, 11:13
Înghiţitorii de păianjeni
Opinii
Trăim vremuri în care excesul de informaţie şi de canale de comunicare loveşte masele în moalele capului, le alterează judecata şi discernământul, le amputează capacitatea de a distinge între informare şi dezinformare, între bine şi rău, între adevărat şi fals. Faptul că utilizatorii de internet, atât cei cu identitate asumată, cât şi jalnicii anonimi, pot deveni comunicatori de idei şi opinii a eliminat filtrele de verificare a unei informaţii, a seriozităţii sursei sau a emiţătorului, pe care presa clasică, de bine-de rău, le are.
28 Noiembrie 2016, 10:05
Ciuperca, o prăbuşire măreaţă?
Opinii
Evenimentul anului este, clar, distrugerea amenajării Ciuperca, finalizată cu bani UE şi locali în 2015. Un semn rău premonitoriu pentru ultimul mandat al primarului Ilie Bolojan, un accident poate previzibil încă de la începutul proiectului, când unii cereau ca zona să rămână cum era, un balast pentru edilul ale cărui reuşite pot fi şterse, acum, de un eşec. 
23 Noiembrie 2016, 10:53
Greu cu faţadele!
Opinii
Mi se pare aberant ca Primăria Oradea să le dea 18 luni la dispoziţie constructorilor pentru renovarea unor clădiri care, acum mai bine de un secol, au fost ridicate de la zero într-un an. Le place slujbaşilor să fim veşnic cu şantierul în casă?
22 Noiembrie 2016, 10:23
Partidul, Biserica şi Familia
Opinii
Rolul de bază al unei religii nu este să cureţe lumea de păcate şi nici de agenţie imobiliară pentru Rai sau Iad, ci să aibă cât mai mulţi membri, să fie cât mai puternică şi mai potentă economic, iar liderii ei să o ducă cât mai bine şi să fie cât mai influenţi...
21 Noiembrie 2016, 16:19
Concurenţa este bună
Opinii
Face Bolojan un drum care să ne lege de viitoarea Autostradă? Pasztor nu are decât să ducă la bun sfârşit reabilitarea drumurilor turistice! Se construiesc în Oradea încă două parcuri industriale? Judeţul să facă cinci!
16 Noiembrie 2016, 09:36
Nimic despre Trump
Opinii
Cea mai mare provocare pentru un comentator din presă în momentul acesta este să nu scrie despre Donald Trump. Nu e ușor, credeți-mă. Să scrii, spre exemplu, despre faptul că ai caloriferul rece în timp ce planeta e cu ochii pe votul din America pare dovadă clară de autism jurnalistic și de desuetudine. Deci, nimic despre Trump...
14 Noiembrie 2016, 11:01
Bihorul sub politruci
Opinii
Înscăunat de o majoritate neputincioasă, remarcată doar prin acapararea tuturor comisiilor de specialitate ale CJ, comitetelor directoare şi consiliilor de administraţie ale instituţiilor subordonate, Pasztor practică schizofrenia din primele zile. Înfometat de imagine, în pofida pretenţiei că ar fi "tehnocrat" decent şi nu aparatcic de partid, după primele 100 de zile şi-a făcut un bilanţ pompos, însuşindu-şi şi munca predecesorilor...
08 Noiembrie 2016, 13:42
O după-amiază cu Bodog
Opinii
Pentru că am arătat că i-a fost retras dreptul de a avea doctoranzi, senatorul Florian Bodog spune despre BIHOREANUL că are o reputaţie îndoielnică. Mă rog, nu-i nicio supărare, că şi noi l-am făcut brancardier. Ce mă miră e că neprihănitul Bodog a dorit, în perioada campaniei pentru rector, să-şi facă imagine într-un ziar cu asemenea "reputaţie".
08 Noiembrie 2016, 09:30
Adoptă un prost!
Opinii
Mai e puţin şi începe campania. În curând ni se va proiecta pe toate ecranele minţii filmul "România Perfectă", produs de partidul X, cu candidatul Y în rol principal şi cu sforarul Z în rol de regizor. Va fi o combinaţie mortală de zâmbete seducătoare, bătăi prietenoase pe spate cu prostimea, vise erotice cu reîntregirea teritorială, erecţii economice şi happy-enduri lăcrimoase.
07 Noiembrie 2016, 11:01
Oradea sufocată
Opinii
Oradea a devenit un oraş neprietenos - ca să uzez şi eu un şablon drag amatorilor de "mijloace de transport alternative - cu şoferii. A pătrunde în centru înaintea orei 8.00, când toată suflarea se îndreaptă spre birouri şi şcoli, a devenit un calvar. Şi nu ne ajută faptul că în alte oraşe situaţia e chiar catastrofală...
01 Noiembrie 2016, 11:33
Târgul de iarnă
Opinii
Nu înţeleg de ce nu se face un târg de Crăciun şi în Cetate, şi în Piaţa Unirii. Cine va ieşi în Piaţă sigur va băga un ochi şi în Cetate, trecând prin Parcul 1 Decembrie care, obligatoriu, ar trebui să arate feeric...
01 Noiembrie 2016, 10:44
Un accident neobișnuit
Opinii
Duminică seara, ora 9. Cartierul se pregătește de culcare. Mă plimb pe un trotuar liniștit, flancat la stânga de tufișuri, iar la dreapta de mașini aliniate la bordură, luminat vag de o lună zgârcită și de câteva becuri stradale. „Să știi că vine iarna azi sau mâine”, îmi zic și parcă mă străbate o undă de frig. E liniște.
31 Octombrie 2016, 13:59
UDMR Bihor caută duşmani
Opinii
Fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, rămâne în memoria colectivă ca un delapidator al contractelor publice, nărav pentru care acum riscă ani grei de puşcărie. Omul nu era însă nici şovin, nici agresiv, ceea ce nu se poate spune despre succesorii săi, Pasztor Sandor, Szabo Odon şi Cseke Attila, care dau semne tot mai vizibile că suferă de aceste tare, doar exhibarea lor făcând-o în moduri diferite.
25 Octombrie 2016, 10:07
Despre importanţa sexului la români
Opinii
Cam 8 din 10 români spun că pentru ei sexul nu e foarte important (statistica îmi aparţine). Ciudat, pentru că la cel mai mic semn de infidelitate sexuală în cuplu se spune "pa pa" şi se intentează divorţ. Când îţi taie unu' calea în trafic fără să se asigure, tot sexul (cu el sau cu o parte din rudele sale, indiferent dacă-s în viaţă sau nu) e prima sancţiune. Chiar şi Prea-Supremul e pomenit în anumite acte. Sexul e dovadă de iubire, de posesiune şi de pedeapsă în acelaşi timp.
24 Octombrie 2016, 11:59
Intoleranţă şi nesimţire
Opinii
Coaliţia pentru Familie, care reprezintă cultele creştine, a făcut un miting la Oradea pentru modificarea Constituţiei, în sensul interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. E bine că societatea iese în stradă, dar e regretabil când se cade în fundamentalism şi agresivitate. Mi se pare anormal ca, într-un stat laic, un pastor să-l someze pe preşedintele ţării să se pronunţe în această privinţă. El poate, cel mult, să-i ceară un punct de vedere; de somat nu are decât să-şi someze enoriaşii să-i burduşească cutia milei.
24 Octombrie 2016, 09:53
My name is Bryan
Opinii
Fiecare concert mă impresionează într-un mod aparte. Unele mă lasă cu gura căscată, altele mă emoţionează, de la altele ies mut şi răvăşit. Se mai întâmplă şi să mă lase rece anumite cântări. De la concertul lui Bryan Adams de la Budapesta din 9 octombrie am ieşit entuziasmat. Motive, cu duiumul: politeţe, bun simţ, eleganţă pe scenă, decenţă în volumul sonorizării, naturaleţe în comunicare, muzicieni excepţionali şi o droaie de hituri.
18 Octombrie 2016, 17:56
Între Tavi Bot şi Pavel Coruţ
Opinii
Pe Cristian Bodea îl ştiu, ca majoritatea colegilor de breaslă, de când eram amândoi cu caş la gură. Pornise ca jurnalist, talentat, iar când s-a băgat în politică şi a început să-şi contrazică şefii şi colegii, fără totuşi a-i invidia, antipatiza, ponegri ori dori pieirea, i-am apreciat buna credinţă. Poate nu e corect pentru unul rămas de partea astalaltă a "baricadei", dar de-a lungul anilor i-am şi ţinut pumnii, sperând că tinerii neatinşi de lăcomie - iar el aşa era şi cred că a rămas - vor înlocui politicienii hârşiţi în rele spre câştigul întregii societăţi.
18 Octombrie 2016, 12:19
Dictatorul Bolojan
Opinii
Nu cred că sunt partide în care nu există dictatură. E aproape imposibil să conduci o gaşcă de veleitari, care mai de care mai isteţi, unde toţi se visează parlamentari. Nici Ioan Mang nu poate lăsa la voia turbulenţilor primari alcătuirea listelor cu viitori parlamentari, nici Szabo Odon nu lasă alegerile interne la voia întâmplării, ba mai mult, are chiar drept de veto, iar Ilie Bolojan cu atât mai puţin.
18 Octombrie 2016, 10:18
Nelson Mandela de Marghita
Opinii
După ce l-au înlăturat pe Sanyi Kiss, lupii tineri din UDMR Bihor au planificat o "diviziune a muncii" care să ia ochii naivilor. Pasztor Sandor, care zicea că nu-şi doreşte şefia Judeţului, a dobândit-o jucând rolul "tehnocratului" de la Ape, dispus să-şi sacrifice temporar profesia. S-a retras ostentativ din negocierile politice, dar special pentru ca ele să se finalizeze exact aşa cum ştim, în beneficiul său.
13 Octombrie 2016, 08:17
Povestea centurii
Opinii
Minunată vestea că vom avea o supercentură de 150 milioane de euro şi, odată cu ea, speranţa unui trafic rutier civilizat! Cum orice poveste de succes îşi găseşte numeroşi părinţi, e cazul să ne-o reamintim şi pe cea a centurii orădene.
11 Octombrie 2016, 11:11
  3 4 5  7  9 10 11  

FOTO BIHOREANUL

 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)
 • Pentru Oradea: Voluntari de la Congregaţia Don Orione au tuns corect cireşii japonezi din Piaţa Unirii (FOTO)
 • Imagini devastatoare de la accidentul cu două TIR-uri din Ungaria. Unul dintre şoferi e din Bihor! (FOTO / VIDEO)
 • e-Profa: De ce a devenit orădeanca Mirela Tanc unul dintre cei mai inovativi profesori din lume (FOTO / VIDEO)
 • Lecţie de antreprenoriat cu Dragoş Pîslaru: Fostul ministru le-a explicat studenţilor de ce să înceapă o afacere (FOTO)
 • #VăVedem: Protest în faţa APM Bihor, unde se analizează situaţia Nutripork (FOTO)
 • Preşedintele Ungariei, Áder János, a descuiat Turnul Ciunt din Salonta (FOTO)
 • Stop! Strada Oneştilor va fi închisă circulaţiei până pe 29 martie, pe direcţia către Ioşia (FOTO)
 • Lecţia lui Săpunel: Rotary construieşte toalete în şcolile de la ţară şi îi învaţă pe elevii bihoreni cum să-şi spele mâinile corect (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON