URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Opinii

De ce Oprea nu oprea
Opinii
Indiferent de încadrarea penală a faptei sale - omor din culpă sau "doar" abuz în serviciu - Oprea are un păcat şi mai mare pe caschetă: şi-a abandonat un camarad căzut în timpul unei misiuni. Generalul Gabriel Oprea a lăsat în urmă un tovarăş rănit (nu avea cum să ştie la momentul producerii accidentului că era mort)!
26 Septembrie 2016, 13:44
Sânge de vânzare
Opinii
Am primit numărul de ordine 37 şi m-am apucat de completat formularul. "Donaţi pentru cineva?", mă întreabă un bărbat. "Nu, doar aşa". Mă roagă să specific numele unei rude cu o suferinţă gravă, ce urmează să aibă o operaţie dificilă la stomac. "Cum să nu? Cu dragă inimă". Memorez numele pacientului şi mă pun pe aşteptat. Telefonul mobil mi-e, ca de obicei, partener bun. Sunt atât de absorbit încât nu aud când mi se strigă numărul...
21 Septembrie 2016, 09:23
Viniturile care ne conduc
Opinii
Vestea că se vor demola câteva case pe strada Avram Iancu i-a făcut pe liderii UDMR să pregătească o serie de proteste, pe motiv că se pierde din identitatea veche a oraşului, adică cea maghiară. De câte ori apar subiecte sensibile, se aruncă în spaţiul public acuzaţii grave, cum că actualii conducători ai Oradiei se comportă barbar, că nu iubesc oraşul pentru că sunt nişte vinituri.
20 Septembrie 2016, 13:57
Artiştii Oradiei, genii neştiute
Opinii
Zilele trecute, Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la întrecere cu Bucureştii, Clujul şi Baia Mare, adică implicit faimă şi bani. Nu puţini orădeni se întreabă de ce Primăria noastră nici măcar nu ne-a înscris în competiţie? Ce, suntem mai prejos decât băimărenii? Bolojan e mai incapabil decât Cherecheş, care şi-a înnoit mandatul din arest? Sunt Piaţa Unirii şi Cetatea noastră mai naşpa decât centrul mărginit de blocuri din Baia Mare?
20 Septembrie 2016, 10:55
Cseke şi Oradea Mare
Opinii
Domnul deputat Cseke Attila este un luptător înverşunat împotriva regionalizării, cel puţin în varianta prezentată de PSD, cu 8 euroregiuni, care ne-ar transforma într-o colonie a Clujului. Acum se declară total împotriva reclasificării localităţilor, pe motiv că Oradea e trecută în liga a treia, după Capitala Bucureşti şi după cei cinci "poli regionali de importanţă transfrontalieră". Drept urmare, le cere solidaritate domnilor Bolojan, Mang şi Bodea, pentru ca Oradea să-şi recapete locul binemeritat.
13 Septembrie 2016, 10:45
La o îngheţată cu primarul
Opinii
Ne-am întâlnit la aniversarea de un an Digi24 Oradea. Nu se omoară după evenimente sociale, dar are o funcţie ce îl obligă, când şi când, la aşa ceva. În ziua aia părea că se simte în largul lui. Savura o îngheţată şi socializa cu unul, altul. Aşa ne-am pomenit faţă în faţă. Era perioada în care în Oradea se făcea ordine în problema câinilor comunitari, dar şi a celor cu stăpân. Primarul Ilie Bolojan era acuzat de iubitorii de animale că n-are suflet, că e nazist, criminal, ba chiar că e din Aleşd...
12 Septembrie 2016, 08:34
Asistenţi din toate facultăţile, uniţi-vă!
Opinii
Prezentat săptămâna aceasta de BIHOREANUL, rechizitoriul în baza căruia DNA i-a trimis în judecată pe rectorul suspendat al Universităţii orădene, Constantin Bungău, pe decăniţa demisionară a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, pe conferenţiara devenită peste noapte profesoară de psihologie Camelia Dindelegan şi pe ascultătorul ei soţ, preotul Marin Dindelegan, descrie ceea ce de mult, încă de la ctitorirea ei de către răposatul Teodor Maghiar, ştia tot Bihorul: Universitatea din Oradea e o trambulină pentru parvenire şi un adăpost pentru impostură...
07 Septembrie 2016, 12:49
Circ fără pâine
Opinii
La şedinţa Consiliului Judeţean, liberalii au trântit o hotărâre cu privire la Aparegio. Adică un proiect marca Ilie Bolojan. La Consiliul Local, pesediştii şi udemeriştii n-au fost de acord ca municipalitatea să preia de la CJ drumurile care intră în Oradea, deşi băieţii de la Judeţ stau atât de rău cu banii încât trebuie să vină cu hârtia igienică de acasă.
07 Septembrie 2016, 09:39
Doliul naţional, noua sărbătoare naţională
Opinii
Ziua de doliul naţional este instrumentul perfect pentru clasa politică anchilozată emoţional ce conduce ţara asta ghinionistă, unicul mod prin care mai arată că le pasă de pietoni, alegători, prostime sau cum i-o mai fi zicând în gând poporului. Mai e şi o unealtă de coafat imaginea sau de cerut scuze tardive, simplu act de politică externă şi simpatie sau dovadă de fanatism religios într-un stat laic.
05 Septembrie 2016, 11:30
Nană Floare şi datoriile bihorenilor
Opinii
Pătimaşi, la fel ca în toate, şi în politică, românii nu-şi prea uzează raţiunea şi memoria când ajung să-şi judece conducătorii, motiv pentru care din când în când memoria colectivă se cere împrospătată, în speranţa că va repune în funcţiune şi raţiunea.
30 August 2016, 12:40
Pa Moneasa, adio Șuști!
Opinii
Fostul președinte al Consiliului Județean, Cornel Popa, a decis că cel mai important lucru pentru bihoreni ar fi să bage 10 milioane de euro într-un proiect strategic: construirea drumului Șuști-Moneasa. În întreprinderea sa temerară și ridicolă a fost sprijinit de domnii Kiss și Mang, alți doi strategi de răsunet județean. Cum drumul ar fi costat oricum dublu, deci nu putea fi dus la capăt, și nici n-avea vreo utilitate, devenise clar că la CJ nu un curs de management era necesar, ci o doză dublă de sedative.
30 August 2016, 10:38
Un târg cu parlamentari
Opinii
Când un Consiliu Local decide dacă alocă sau nu bani pentru susţinerea unei ONG, alesul care face parte din asociaţie nu are voie să voteze, pentru a nu fi în conflict de interese. Când îşi fixează lefurile, când îşi aprobă delegaţii în ţări exotice cu care nu avem nicio legătură ori în state avansate de unde revin necontaminaţi de civilizaţie, parlamentarii nu au nicio restricţie, fiindcă totul e în "pixul" lor.
24 August 2016, 12:01
Silvaş fuşerit
Opinii
Avem o nouă zonă de picnic. La Silvaş. Contrar obiceiului, edilii au inaugurat oficial zona, cu comunicate, declaraţii, poze... Dar cum arată tradiţionalul loc de grătare al orădenilor?
24 August 2016, 11:00
Plângăciosul din pădure
Opinii
Aveam vreo 10-11 ani şi mă ocupam cu vacanţa de vară. Pe lângă fotbal, cealaltă pasiune majoră a vieţii mele era să-i fiu copilot tatălui în drumurile cu autobuzul. Aveam locul meu în faţă, în dreapta şoferului. De acolo, mastodontul alb-albastru părea gigantic şi îmi dădea impresia că acoperă toată lăţimea drumului.
22 August 2016, 11:11
Untold la Oradea?
Opinii
Vă imaginaţi un fel de Untold la Oradea? Când mă refer la asta nu mă gândesc neapărat să-l văd pe primarul Bolojan cum o cară pe umeri pe nevasta lui Boc. Are el destui pe care-i duce în spate în Primărie. Mă gândesc dacă orădenii au deschiderea de a accepta asemenea manifestări fără să se dea de ceasul morţii că sunt scoşi din tabieturile lor provinciale.
17 August 2016, 13:05
Putoare, populism, manipulare
Opinii
Oradea e împuţită porceşte. De ani buni, în timp ce locuitorii din Ioşia şi Rogerius, cei mai afectaţi, stau cu geamurile închise când firma împrăştie dejecţiile, autorităţile responsabile, cele de mediu, s-au perfecţionat în a explica oamenilor cum nu au, de fapt, nicio responsabilitate. Persistenţa şi intensitatea problemei au acutizat-o aşa încât anul acesta o orădeancă a candidat ca independentă la Consiliul Local, doar pentru că s-a săturat să trăiască nu cum vrea, ci după graficul de răspândit dejecţii al firmei.
17 August 2016, 11:59
După TIFF, Untoldu'!
Opinii
Când Festivalul Internaţional de Film Transilvania a început să-şi întindă tentaculele prin ţară m-am bucurat nespus. Uite, aşa vom avea şi noi ocazia să vedem câteva din filmele prezentate la Cluj, mi-am zis. După cum era de aşteptat, orădenii au dat năvală în faţa marelui ecran mobil. Frustrarea că nu avem şi noi un festival s-a mai îmblânzit, iar gratuitatea vizionărilor a îndulcit experienţa şi a transformat TIFF-ul în succes şi aici.
16 August 2016, 12:20
Politicieni 'în aer'
Opinii
Surprinzător, cred unii, previzibil, consideră alţii, liberalii din fruntea Oradiei şi pesediştii bilingvi de la şefia Bihorului nu au avut nevoie de mult timp pentru a intra în coliziune. Casus belli - conectarea la Occident, prin înfiinţarea de curse internaţionale pe aeroportul orădean.
10 August 2016, 12:31
Plecarea lui Sanyi
Opinii
Preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a ales să plece de la conducerea organizaţiei, după ce a păstorit-o aproape două decenii. Vestea bună este că a plecat, cea proastă e că a întârziat decizia cam cu 15 ani.
09 August 2016, 09:59
Alăptaţi! Alăptaţi! Alăptaţi!
Opinii
Ca mascul normal şi iubitor de femei, am fost mai mult decât onorat să primesc o invitaţie la un eveniment din categoria fanteziilor: 100 de femei îşi vor alăpta copiii în public. Ce privelişte, mi-am zis! Ce vibraţii! Câtă energie! Plânsete, chicote şi râsete amestecate.
08 August 2016, 17:31
Golăniile lui Bolojan?
Opinii
Enervat de lentoarea deja proverbială cu care se mişcă hărnicuţii de la Consiliul Judeţean, Ilie Bolojan a propus ca Primăria să se implice, inclusiv financiar, în administrarea Aeroportului, în speranţa că poate totuşi în mileniul ăsta va zbura de pe pista proaspăt reabilitată şi altceva decât un amărât de charter.
02 August 2016, 12:01
Moşierul Bodog
Opinii
Nu trebuie să posezi vreun doctorat în psihologie/psihiatrie ca să constaţi că în cazul lui Florian Bodog - senator PSD, fost decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, fost aspirant (poate şi viitor) la scaunul de rector al Universităţii, acum prodecan, chirurg estetician, fost director al Spitalului Judeţean şi mai nou preşedinte al PSD Oradea - "muşchii lui minte nu are"! Şi nici să deţii o diplomă de doctor în antropologie ca să înţelegi că omul e o relicvă feudală.
01 August 2016, 17:40
Cel mai frumos oraş din România?
Opinii
În Oradea s-au făcut multe în ultimii ani, recunoaşte asta până şi un pesedist. Bune, rele, drepte, strâmbe, s-au făcut. Graba, justificată de accesarea fondurilor nerambursabile, de dorinţa de a arăta că se poate sau de prea lunga perioadă de stagnare a oraşului, a dus şi la decizii pripite, la lucrări îndoielnice şi critici vehemente...
01 August 2016, 10:29
Politrucii din CA-uri
Opinii
Dacă aveţi probleme financiare, băgaţi-vă în Consiliul de Administraţie al Distrigaz Vest! Afacerea asta o să vă aducă 10.000 lei pe lună, fără să vă bateţi capul. Ah, nu vă pricepeţi la distribuţia gazului? Păi ce, credeţi că alţi membri se pricep?
27 Iulie 2016, 11:18
Noroc că la Oradea...
Opinii
Cum să-mi omor o oră, cât stă maşina la spălat? Aleg terasa unei cofetării, unde prind, din cinci mese, una liberă, lângă uşă. Cu iz de merdenele şi căldură de cuptor, dar asta e. Mă aşez. Cer o apă tonică şi-o scrumieră. "Scuze, la masa asta nu se fumează", zice proprietarul: "Am doi pereţi şi-mi iau amendă".
25 Iulie 2016, 18:26
Ultima oră de dirigenţie
Opinii
31 mai 1991, zi de vineri în calendar, era ultima zi de şcoală. Mai aveam doar câteva ceasuri, apoi urma să aruncăm uniformele şi genţile, să uităm de teme şi de medii. Din viitorul apropiat ne pândea însă examenul de Bacalaureat, înspăimântător şi abscons, monstrul ce părea hotărât să ne despartă şi să ne împrăştie în cele patru zări.
25 Iulie 2016, 11:59
Duşmanii Universităţii
Opinii
Ne tot plângem de Sorbonica, dar iată că nici la capitolul licee nu stăm mai bine! Din start, la Bacalaureat nu s-au prezentat o grămadă de absolvenţi, conştienţi că, dacă nu se poate copia, nu au nicio şansă. Din cei care s-au încumetat, doar 58% au luat mult râvnita diplomă...
21 Iulie 2016, 11:11
Puşcării şi politicieni
Opinii
Popularul poliţist Marian Godina consemna pe Facebook absurdul protestelor din puşcăriile patriei, cu deţinuţi cocoţaţi pe acoperişuri şi incendiind celule, strigând gardienilor "Hoţii! Hoţii". După ce o mulţime de politicieni şi cele mai rău famate televiziuni de "ştiri" - două cu patronii deja în puşcării, iar una cu mogulul pe cale să intre - au pledat în favoarea lor, poliţistul a pronosticat că n-ar fi exclus ca "îmbunătăţirea condiţiilor de cazare" să-i facă pe locatari să scandeze, curând, refrenul "Noi de-aicea nu plecăăăm, nu plecăăm acasăăă!".
19 Iulie 2016, 10:09
Lecţia de sănătate
Opinii
O voce glumeaţă: "Ai pus şi tu mâna pe tabletă?". Răspuns din partea alteia: "Da, ai văzut ce şmecher m-am făcut?". A treia: "Te-a durut? Uite, şi mie mi s-a făcut o mică umflătură. Dar trece în câteva minute". A patra voce: "Ştiţi ce bine mă simt cu ac nou?". O alta: "Ţi-ai făcut? Eu acum îmi fac!". "Hai să-ţi punem 11, că tu faci hipo noaptea", intervine o voce mai matură.
18 Iulie 2016, 13:00
Unde ne sunt tinerii universitari?
Opinii
Săptămâna trecută, imediat după numirea noului ministru al Educaţiei, rectorii principalelor universităţi din ţară au făcut un gest fără precedent, anunţându-şi public susţinerea faţă de Mircea Dumitru şi propunând trei direcţii de conlucrare: întărirea autonomiei universitare, majorarea finanţării şi impunerea standardelor de calitate...
14 Iulie 2016, 12:00
 < Pagina precedentă 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON