URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Opinii

Votaţi, că nu-i de râs!
Opinii
E campanie electorală. Ne uităm la candidaţi şi râdem de ei şi de inepţiile pe care le debitează. Nişte proşti. După alegeri vor ajunge parlamentari, îşi vor vota salarii şi pensii nesimţite, îşi vor pune loazele, amantele şi neamurile în posturi bine plătite. Atunci, vă întreb, cine-i prostul?
08 Decembrie 2016, 11:38
Politizare şi despăduchere
Opinii
Şi-l închipuie cineva pe Cioloş avându-l ministru de Externe pe Titus Corlăţean? Pe Ponta colaborând cu un ministru al Justiţiei pe nume Monica Macovei? Sunteţi de acord, ar fi de neînchipuit! E ca şi cum ai amesteca un Moet cu poşircă de Vaslui ori ca o tentativă de a îmbunătăţi spirt de pufoaică prin cupajare cu Hennessy. Probabil aceeaşi senzaţie aţi avea, însă, la altă poznă a imaginaţiei: Bolojan edil şef şi Andrei Luncan arhitect şef, ori Adelina Coste primăriţă şi Eduard Florea city-manager...
07 Decembrie 2016, 10:07
Trei culori cunosc pe lume
Opinii
Dragostea de ţară e imposibilă fără o ţâră de îndoctrinare. Eu fac parte dintr-o generaţie care şi-a luat doza încă din grădiniţă: cântece, poezii, steguleţe, uniforme, cravate, portrete, poveşti, legende, lecţii de istorie... Fiinţa naţională era extrem de prezentă în jurul meu. Ah, şi mai era ceva: "Trei culooori cunoooosc pe luuuumeee...", imnul naţional de dinainte de '89.
05 Decembrie 2016, 10:25
Inerţia originalului şi vioiciunea clonei
Opinii
După trei decenii de democraţie post-revoluţionară, actualul PSD continuă să fabrice clone care au misiunea ca în campanie să evolueze distinct, luând voturi şi din dreapta, şi din stânga, pentru ca după alegeri să le verse în aceeaşi tolbă a formaţiunii tutelare.
30 Noiembrie 2016, 17:55
De ce pleacă tinerii din Oradea
Opinii
Cred că un tânăr foarte talentat este chiar obligat să plece din Oradea dacă vrea să se împlinească profesional. Ce poate face aici un specialist în astrofizică sau un cercetător în genetică? Vă imaginaţi că un universitar tânăr stă la Sorbonica lângă sfertodocţii creaţi de Unchiul Maghiar? De ce ar sta un muzician la Filarmonica din Oradea dacă ar fi dorit de Opera din Viena? 
29 Noiembrie 2016, 11:13
Înghiţitorii de păianjeni
Opinii
Trăim vremuri în care excesul de informaţie şi de canale de comunicare loveşte masele în moalele capului, le alterează judecata şi discernământul, le amputează capacitatea de a distinge între informare şi dezinformare, între bine şi rău, între adevărat şi fals. Faptul că utilizatorii de internet, atât cei cu identitate asumată, cât şi jalnicii anonimi, pot deveni comunicatori de idei şi opinii a eliminat filtrele de verificare a unei informaţii, a seriozităţii sursei sau a emiţătorului, pe care presa clasică, de bine-de rău, le are.
28 Noiembrie 2016, 10:05
Ciuperca, o prăbuşire măreaţă?
Opinii
Evenimentul anului este, clar, distrugerea amenajării Ciuperca, finalizată cu bani UE şi locali în 2015. Un semn rău premonitoriu pentru ultimul mandat al primarului Ilie Bolojan, un accident poate previzibil încă de la începutul proiectului, când unii cereau ca zona să rămână cum era, un balast pentru edilul ale cărui reuşite pot fi şterse, acum, de un eşec. 
23 Noiembrie 2016, 10:53
Greu cu faţadele!
Opinii
Mi se pare aberant ca Primăria Oradea să le dea 18 luni la dispoziţie constructorilor pentru renovarea unor clădiri care, acum mai bine de un secol, au fost ridicate de la zero într-un an. Le place slujbaşilor să fim veşnic cu şantierul în casă?
22 Noiembrie 2016, 10:23
Partidul, Biserica şi Familia
Opinii
Rolul de bază al unei religii nu este să cureţe lumea de păcate şi nici de agenţie imobiliară pentru Rai sau Iad, ci să aibă cât mai mulţi membri, să fie cât mai puternică şi mai potentă economic, iar liderii ei să o ducă cât mai bine şi să fie cât mai influenţi...
21 Noiembrie 2016, 16:19
Concurenţa este bună
Opinii
Face Bolojan un drum care să ne lege de viitoarea Autostradă? Pasztor nu are decât să ducă la bun sfârşit reabilitarea drumurilor turistice! Se construiesc în Oradea încă două parcuri industriale? Judeţul să facă cinci!
16 Noiembrie 2016, 09:36
Nimic despre Trump
Opinii
Cea mai mare provocare pentru un comentator din presă în momentul acesta este să nu scrie despre Donald Trump. Nu e ușor, credeți-mă. Să scrii, spre exemplu, despre faptul că ai caloriferul rece în timp ce planeta e cu ochii pe votul din America pare dovadă clară de autism jurnalistic și de desuetudine. Deci, nimic despre Trump...
14 Noiembrie 2016, 11:01
Bihorul sub politruci
Opinii
Înscăunat de o majoritate neputincioasă, remarcată doar prin acapararea tuturor comisiilor de specialitate ale CJ, comitetelor directoare şi consiliilor de administraţie ale instituţiilor subordonate, Pasztor practică schizofrenia din primele zile. Înfometat de imagine, în pofida pretenţiei că ar fi "tehnocrat" decent şi nu aparatcic de partid, după primele 100 de zile şi-a făcut un bilanţ pompos, însuşindu-şi şi munca predecesorilor...
08 Noiembrie 2016, 13:42
O după-amiază cu Bodog
Opinii
Pentru că am arătat că i-a fost retras dreptul de a avea doctoranzi, senatorul Florian Bodog spune despre BIHOREANUL că are o reputaţie îndoielnică. Mă rog, nu-i nicio supărare, că şi noi l-am făcut brancardier. Ce mă miră e că neprihănitul Bodog a dorit, în perioada campaniei pentru rector, să-şi facă imagine într-un ziar cu asemenea "reputaţie".
08 Noiembrie 2016, 09:30
Adoptă un prost!
Opinii
Mai e puţin şi începe campania. În curând ni se va proiecta pe toate ecranele minţii filmul "România Perfectă", produs de partidul X, cu candidatul Y în rol principal şi cu sforarul Z în rol de regizor. Va fi o combinaţie mortală de zâmbete seducătoare, bătăi prietenoase pe spate cu prostimea, vise erotice cu reîntregirea teritorială, erecţii economice şi happy-enduri lăcrimoase.
07 Noiembrie 2016, 11:01
Oradea sufocată
Opinii
Oradea a devenit un oraş neprietenos - ca să uzez şi eu un şablon drag amatorilor de "mijloace de transport alternative - cu şoferii. A pătrunde în centru înaintea orei 8.00, când toată suflarea se îndreaptă spre birouri şi şcoli, a devenit un calvar. Şi nu ne ajută faptul că în alte oraşe situaţia e chiar catastrofală...
01 Noiembrie 2016, 11:33
Târgul de iarnă
Opinii
Nu înţeleg de ce nu se face un târg de Crăciun şi în Cetate, şi în Piaţa Unirii. Cine va ieşi în Piaţă sigur va băga un ochi şi în Cetate, trecând prin Parcul 1 Decembrie care, obligatoriu, ar trebui să arate feeric...
01 Noiembrie 2016, 10:44
Un accident neobișnuit
Opinii
Duminică seara, ora 9. Cartierul se pregătește de culcare. Mă plimb pe un trotuar liniștit, flancat la stânga de tufișuri, iar la dreapta de mașini aliniate la bordură, luminat vag de o lună zgârcită și de câteva becuri stradale. „Să știi că vine iarna azi sau mâine”, îmi zic și parcă mă străbate o undă de frig. E liniște.
31 Octombrie 2016, 13:59
UDMR Bihor caută duşmani
Opinii
Fostul şef al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, rămâne în memoria colectivă ca un delapidator al contractelor publice, nărav pentru care acum riscă ani grei de puşcărie. Omul nu era însă nici şovin, nici agresiv, ceea ce nu se poate spune despre succesorii săi, Pasztor Sandor, Szabo Odon şi Cseke Attila, care dau semne tot mai vizibile că suferă de aceste tare, doar exhibarea lor făcând-o în moduri diferite.
25 Octombrie 2016, 10:07
Despre importanţa sexului la români
Opinii
Cam 8 din 10 români spun că pentru ei sexul nu e foarte important (statistica îmi aparţine). Ciudat, pentru că la cel mai mic semn de infidelitate sexuală în cuplu se spune "pa pa" şi se intentează divorţ. Când îţi taie unu' calea în trafic fără să se asigure, tot sexul (cu el sau cu o parte din rudele sale, indiferent dacă-s în viaţă sau nu) e prima sancţiune. Chiar şi Prea-Supremul e pomenit în anumite acte. Sexul e dovadă de iubire, de posesiune şi de pedeapsă în acelaşi timp.
24 Octombrie 2016, 11:59
Intoleranţă şi nesimţire
Opinii
Coaliţia pentru Familie, care reprezintă cultele creştine, a făcut un miting la Oradea pentru modificarea Constituţiei, în sensul interzicerii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. E bine că societatea iese în stradă, dar e regretabil când se cade în fundamentalism şi agresivitate. Mi se pare anormal ca, într-un stat laic, un pastor să-l someze pe preşedintele ţării să se pronunţe în această privinţă. El poate, cel mult, să-i ceară un punct de vedere; de somat nu are decât să-şi someze enoriaşii să-i burduşească cutia milei.
24 Octombrie 2016, 09:53
My name is Bryan
Opinii
Fiecare concert mă impresionează într-un mod aparte. Unele mă lasă cu gura căscată, altele mă emoţionează, de la altele ies mut şi răvăşit. Se mai întâmplă şi să mă lase rece anumite cântări. De la concertul lui Bryan Adams de la Budapesta din 9 octombrie am ieşit entuziasmat. Motive, cu duiumul: politeţe, bun simţ, eleganţă pe scenă, decenţă în volumul sonorizării, naturaleţe în comunicare, muzicieni excepţionali şi o droaie de hituri.
18 Octombrie 2016, 17:56
Între Tavi Bot şi Pavel Coruţ
Opinii
Pe Cristian Bodea îl ştiu, ca majoritatea colegilor de breaslă, de când eram amândoi cu caş la gură. Pornise ca jurnalist, talentat, iar când s-a băgat în politică şi a început să-şi contrazică şefii şi colegii, fără totuşi a-i invidia, antipatiza, ponegri ori dori pieirea, i-am apreciat buna credinţă. Poate nu e corect pentru unul rămas de partea astalaltă a "baricadei", dar de-a lungul anilor i-am şi ţinut pumnii, sperând că tinerii neatinşi de lăcomie - iar el aşa era şi cred că a rămas - vor înlocui politicienii hârşiţi în rele spre câştigul întregii societăţi.
18 Octombrie 2016, 12:19
Dictatorul Bolojan
Opinii
Nu cred că sunt partide în care nu există dictatură. E aproape imposibil să conduci o gaşcă de veleitari, care mai de care mai isteţi, unde toţi se visează parlamentari. Nici Ioan Mang nu poate lăsa la voia turbulenţilor primari alcătuirea listelor cu viitori parlamentari, nici Szabo Odon nu lasă alegerile interne la voia întâmplării, ba mai mult, are chiar drept de veto, iar Ilie Bolojan cu atât mai puţin.
18 Octombrie 2016, 10:18
Nelson Mandela de Marghita
Opinii
După ce l-au înlăturat pe Sanyi Kiss, lupii tineri din UDMR Bihor au planificat o "diviziune a muncii" care să ia ochii naivilor. Pasztor Sandor, care zicea că nu-şi doreşte şefia Judeţului, a dobândit-o jucând rolul "tehnocratului" de la Ape, dispus să-şi sacrifice temporar profesia. S-a retras ostentativ din negocierile politice, dar special pentru ca ele să se finalizeze exact aşa cum ştim, în beneficiul său.
13 Octombrie 2016, 08:17
Povestea centurii
Opinii
Minunată vestea că vom avea o supercentură de 150 milioane de euro şi, odată cu ea, speranţa unui trafic rutier civilizat! Cum orice poveste de succes îşi găseşte numeroşi părinţi, e cazul să ne-o reamintim şi pe cea a centurii orădene.
11 Octombrie 2016, 11:11
Stupizenia Pământului
Opinii
Cineva a fost foarte optimist când a crezut că banii pentru Cuminţenia Pământului se vor aduna prin subscripţie publică. Da, intenţia şi planul au fost frumoase, aproape poetice, dar finalitatea nu era greu de ghicit. M-a amuzat şi m-a întristat deopotrivă programul "Brâncuşi e al meu". M-a amuzat naivitatea celor care l-au conceput, m-a întristat eşecul său previzibil.
10 Octombrie 2016, 19:12
Probleme cu circulaţia
Opinii
Atunci când ai probleme cu circulaţia, te duci la medic. Ori la Poliţie, dacă e vorba de circulaţia rutieră. Când însă e vorba de circulaţia prin Piaţa Unirii, cel mai indicat e să te adresezi primarului Bolojan. Recunosc din start că sunt un fan înfocat al interzicerii totale a circulaţiei auto în Piaţă. Edilii, mai prudenţi, au zis că mai întâi trebuie să experimentăm, să numărăm, să vedem unde se gâtuie, unde sunt probleme...
05 Octombrie 2016, 09:29
Porumbelul lui Frunză şi câinele lui Pricop
Opinii
Ultima carte pe care am abandonat-o înainte de final, "Ghidul nesimţitului", de Radu Paraschivescu, m-a enervat atât de tare cu descrierea specimenelor umane de care mi-e groază în viaţa de zi cu zi, încât i-am făcut vânt cu uşurarea unui suflet evadat din iad. O senzaţie similară am avut la finalul spectacolului "Domnul Jurdan", de Victor Ioan Frunză, care a deschis FITO 2016...
03 Octombrie 2016, 09:50
Artiştii noştri şi publicul
Opinii
De la înălţimea doctoratului pe care îl posedă, distinsa scenografă Vioara Bara a ironizat îndrăzneala jurnalistului de a fi părăsit „plaja politică” şi de a fi văzut cu ochiul liber ceea ce vede orice orădean, profan ori expert, şi anume că operele artiştilor noştri rămân între patru pereţi.
27 Septembrie 2016, 19:05
Momeala lui Bolojan
Opinii
La Primărie s-a ţinut o dezbatere publică pe seama planului de mobilitate urbană. Un plan pe termen lung, până prin 2030, în valoare de 80 milioane euro, cu 24 de proiecte ce configurează viitorul transportului prin oraş. Unul dintre ele vorbeşte şi de posibila demolare a unor case pe străzile Avram Iancu şi Sucevei. Implicaţiile aruncării pe piaţă a acestui subiect s-au dovedit a fi perverse...
27 Septembrie 2016, 10:55
 < Pagina precedentă 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)
 • Omagiu şi miting: Protestatarii orădeni l-au comemorat pe Regele Mihai, iar apoi au manifestat împotriva Guvernului PSD-ALDE (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON