<< eBihoreanul acasa > Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: În secolul XV, Oradea era buricul pământului

22.06.2012, 17:00

1456. Oradea, buricul pământului

În secolul XV, vestitul astronom şi matematician austriac Georg von Peuerbach îşi făcea cercetările despre bolta cerească la... Oradea. Peuerbach a construit aici, într-unul din turnurile Cetăţii, primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României şi unul din primele din Europa.

Mai mult, el a stabilit şi că "meridianul zero", adică linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică, porneşte din cartierul "Steaua" (astăzi Cantemir), care era punctul fix la care se raporta astronomul în calcularea eclipselor solare şi lunare.

Toate calculele au fost adunate în lucrarea "Tabula Varadiensis" (Tabelele orădene), botezată după oraşul care le-a inspirat.

Faptul că Peuerbach a stabilit Oradea "centrul" lumii s-a dovedit şi printr-o scrisoare trimisă episcopului Ioan Vitez de Zredna.

"Am adunat tot ce se poate despre mişcarea corpurilor cereşti şi, ca să avem un punct de reper al acestor corpuri, am desemnat un "meridian zero" cu ajutorul căruia voi face comparaţii între ele şi Pământ. Datorită dragostei dumneavoastră pentru ştiinţă, am ales ca acesta să fie Oradea", îi scria astronomul episcopului Oradiei.

2012. Monument pentru trecut

Oradea a avut meridianul zero până în anul 1667, iar lucrările lui Peuerbach au fost folosite şi de marii navigatori ai lumii.

Legendele spun că în 1504 tabelele făcute la Oradea ar fi fost folosite de Columb pentru a convinge băştinaşi din Jamaica să îi dea alimentele necesare echipajului său, prezicând eclipsa de Lună din data de 29 februarie a acelui an.

De asemenea, Amerigo Vespucci a scris în memoriile sale că a învăţat să măsoare longitudinea din "Tabula Varadiensis".

Aceleaşi tabele au stat la baza cercetărilor lui Tycho Brahe şi ale lui Johannes Kepler pentru a stabili legile mişcărilor planetelor. Meridianul zero a fost mutat apoi, pe rând, la Nurnberg, la Paris şi, în 1851, la Greenwich, lângă Londra, unde se află şi în prezent.

Faptul că Oradea a fost în urmă cu mai multe secole "buricul pământului" l-a amintit în campania electorală candidatul UDMR la Primărie, Cseke Attila propunând realizarea şi amplasarea în incinta Cetăţii a unui monument în stil renascentist care să-i reprezinte pe episcopul romano-catolic Vitez Janos de Zredna şi pe astronomul vienez Georg von Peuerbach.

Cseke a şi prezentat macheta viitorului monument, în care cele două personaje ar fi despărţite de linia meridianului 0, ce ar porni dinspre cer şi s-ar continua pe pământ.Ascunde comentarii

Completari
De la: gyorgy tozser | 27/06/2012 16:17:29
Peuerbach (Purbach) l-a avut drept discipol pe Regiomontanus (Johannes Muller) din Nurnberg.,oras in care-de asemenea-s-a construit un observator astronomic..."Almagesta" lui Ptolemeu sigur ca era lectura comuna preferata a acestor astronomi/matematicieni/filosofi,dar si Geometria lui Platon (Timaios,53,54,55),invatata de Pitagora in Egipt.Pe aceleasi "carari" au umblat Durer,Brancusi si Dali. Articolul acesta e binevenit pentru ca prezinta cateva valori spirituale locale,niciodata nu suficient promovate.

PISTIKE DRAGA
De la: TEUTONUL | 26/06/2012 23:54:24
dragul meu PISTIKE eu sunt un om educat desi am trait multi ani in Bucuresti dar observ din pacate ca exista si in ORADEA oameni orbiti de ura fara cultura care cotropesc bunul simt. Fiind etnic german iti string mina ca un cavaler ca sa-ti arat ca la provocari eu raspund cu prietenie si bun simt si iti doresc multa sanatate.

@lo, @teutonul
De la: pistike cotropitorul | 25/06/2012 12:18:09
@lo: Am ras cimitirul ca să vă ştergem urmele murdare, ai ghicit. Decât o adunătură de asimilaţi ca mongoloizii, mai bine geto-daco-roman în orice caz. Tupeul şi nesimţirea fără margini se vor dilua substanţial odată cu dispariţia ultimului asimilat unguresc. @TEUTONUL: Auzi Teutoane, cum spuneţi voi acolo la Bucale, e clar că te-ai contaminat după atâta vreme printre fanarioţi. Altfel nu puneai botu la prostiile astea cu Iohanis şi cu germanitatea în general. La Oradea avem un primar de 10x mai bun decât alogenul ăla cu retardul la vedere. În rest toate bune....Cum mai staţi cu căpuşele ?

Ha
De la: Io | 24/06/2012 23:39:59
@ady - nici un roman in Oradea pe secolul XV-a. De acea ati ras cimitirul Olosig, nici un mormint roman - neam de contropitori.

negationism
De la: ady | 24/06/2012 22:47:29
IO - treaba ta ce crezi numai ca vezi ca esti complet pe langa subiectul articolului. daca vrem sa ridicam orasul trebuie sa o facem impreuna - desi dupa ultimele alegerei cared ca ne putem descurca si fara idioti ca tine :-) ! du-te si da-ti palme de ciuda. doar ce ai aflat ca erau romani si pe la oradea.

ORADEA ORAS SUPERB
De la: TEUTONUL | 24/06/2012 00:32:31
M-am nascut si am copilarit in Oradea . De 36 ani locuiesc in CACATUL DE BUCURESTI dar Oradea mea o iubesc enorm.Cred ca si in Oradea trebuie creata o elita de oameni entuziasti culti si de bun simt care sa o puna unde e locul ei .Oradea are enorme posibilitati de a se ridica exact ca Sibiul dar trebuie si un om de talia lui Johannis.

NU!
De la: io | 23/06/2012 20:51:34
In secolul XV nu era nici un roman in Oradea!

trasare
De la: ady | 23/06/2012 06:24:14
poate suna un pic sf dar ar fi interesant pe langa un monument (cantemir sau de ce nu in centrul civic sau mijlocul tubo-giratiei - aici cel putin il vad toti strainii) sa se si traseze efectiv linia meridianului - material, vopsea etc nu conteaza - ar fi fun. pe de alta parte e mult mai ok un monument modern *gen modelul atomului la Buxelles" decat chestia aia cu aspect de icoana. Pana la urma celebram meridianul si nu neaparat oamenii. Monumentul din imagine mi se pare ca scoate in evidenta exact pe dos. Prietenii stiu de ce?

M.0
De la: 401 | 22/06/2012 19:00:19
Erata: Trecea.

M.0
De la: 401 | 22/06/2012 18:58:45
Un monument care sa ateste acest lucru ar trebui in oras, dar nu neaparat in cetate, ci pe unde acest meridian trece (zona Cantemir).