URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Jos pălăria

Cinste voluntarilor! Teatrul şi Universitatea, dotate cu defibrilatoare mobile
Știri Bihor
De acum, Universitatea din Oradea şi Teatrul Regina Maria au în dotare câte un defibrilator mobil automat, care ar putea salva viaţa unei persoane care face un stop cardio-respirator. Cele două aparate au fost cumpărate cu sprijinul actorului Şerban Borda şi a voluntarilor şi angajaţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.
Împreună facem bine! Ajutaţi-l pe Daniel, un orădean cu picioarele amputate, să se mute la parter
Jos pălăria
Vineri seara, orădenii dornici să sprijine o cauză caritabilă pot participa la evenimentul „Împreună facem bine!”. El îşi propune să îl ajute pe Daniel Szilaghi, un bărbat căruia i s-au amputat ambele picioare şi care e nevoit să urce şi să coboare în mâini de la apartamentul său de la etajul 3. Organizatorii îşi propun să strângă banii necesari pentru ca orădeanul să se poată muta la parter.
28 Martie 2017, 15:39
Jos pălăria: Angajaţii florăriei Florius Art înfrumuseţează Parcul Libertăţii (FOTO)
Jos pălăria
Angajaţii florăriei Florius Art din Parcul Libertăţii îşi continuă voluntariatul. După ce în anii trecuţi au plantat lalele în scuarurile din jurul chioşcului, zilele trecute florarii au completat zonele de unde bulbii au dispărut. 
Susţinători de talente: Tinerii din clubul Rotaract organizează un bal caritabil pentru a le cumpăra instrumente muzicale elevilor de la Liceul de Artă
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi din nou la bal spre sfârşitul acestei prime luni de primăvară. De data aceasta, însă, distracţia are un scop caritabil. Cunoscuţi pentru felul în care sprijină comunitatea, membrii clubului Rotaract, toţi cu vârste de până la 30 de ani, au lansat un nou proiect şi se bazează pe ajutorul orădenilor pentru a-l duce la capăt, organizând balul caritabil "Sunetul Talentului". Sumele strânse de la participanţi vor fi folosite pentru a cumpăra instrumentele necesare unor - de ce nu? - viitori muzicieni de seamă.
25 Martie 2017, 11:32
O tânără din Oradea este asistentul social al anului în domeniul incluziunii sociale
Jos pălăria
O angajată a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a fost desemnată asistentul social al anului în domeniul incluziunii sociale şi economie socială la Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială care a avut loc săptămâna aceasta la Ateneul Român din Bucureşti. Este vorba despre Ioana Ostahie, asistent social la cantina Caritas Eparhial, unde oamenii nevoiaşi primesc zilnic o masă caldă.
23 Martie 2017, 12:39
Flori, fete şi băieţi: Zeci de orădeni au plantat crizanteme, muşcate şi panseluţe pe malul Crişului (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Zeci de voluntari, cei mai mulţi dintre ei angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi elevi de şcoală generală din oraş, au animat, marţi la prânz, promenada de pe malul drept al Crişului Repede, între podurile Ferdinand şi Decebal. În urma unui apel pe Facebook, voluntarii au plantat flori în jardinierele de pe mal.
30.000 de lei strânşi la Balul Lions pentru tratamentul copiilor bolnavi din Oradea (FOTO)
Jos pălăria
Membrii cluburilor Lions din Oradea au organizat, la finalul săptămânii trecute, o nouă ediţie a balului anual de caritate în cadrul căruia, în urma unor licitaţii, s-au strâns circa 30.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de camere implantabile pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Municipal şi pentru susţinerea taberei pentru copii cu diabet care reuneşte micuţi din judeţele Bihor, Satu Mare şi Timiş.
21 Martie 2017, 11:47
Cu ochi albaştri şi sânge 'verde': Angajaţi ai SRI Bihor au plantat copaci la Remeţi (FOTO)
Știri Bihor
În prima săptămână a "Lunii Plantării Arborilor" organizată de Direcţia Silvică Bihor, în Bihor au fost sădiţi puieţi pe mai bine de două hectare, în zonele Hidişel şi Remeţi. Voluntarii care au mers la plantări au fost profesori şi elevi orădeni, dar şi 20 de angajaţi ai SRI Bihor.
Cătălina Ponor a câştigat două medalii de aur la Cupa Mondială de la Baku
Știri Sportive
Gimnasta Cătălina Ponor se întoarce cu două medalii de aur de la Cupa Mondială de la Baku. Cătălina, care anul acesta împlineşte 30 de ani, a fost câştigătoare la bârnă şi sol.
19 Martie 2017, 14:00
Înainte de Paşte, Caritas Eparhial colectează alimente pentru oameni aflaţi în situaţii delicate
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Eparhial organizează şi anul acesta colecta de alimente de Paşte în două centre comerciale din oraş. Alimentele strânse în urma acestei acţiuni le vor face sărbătorile mai frumoase familiilor celor peste 80 de copii care frecventează programele asociaţiei greco-catolice, precum şi orădenilor care mănâncă în fiecare zi la cantina socială.
16 Martie 2017, 10:10
Pentru un râu curat: 130 de voluntari au adunat 550 de saci de gunoaie din apa şi de pe malurile Crişului Repede (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
De Ziua Internaţională a Râurilor, aproximativ 130 de voluntari au făcut, voluntar, curăţenie în apa şi pe malurile Crişului Repede, între podurile Decebal şi Densuşianu. În total, voluntarii au umplut 550 de saci, de 100 de litri cei mai mici, semn că râul Oradiei se îneacă în multe gunoaie.
Voluntari pentru natură: Comisarii Gărzii de Mediu şi elevii din Biharia au plantat 100 de copaci (FOTO)
Educatie
Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au sărbătorit ziua instituţiei în care lucrează în avans şi în aer liber. Alături de elevi de clasă primară de la Şcoala Gimnazială Szalardi Janos Sălard, comisarii au plantat 100 de copaci pe un teren aflat în apropierea râului Barcău, între Sălard şi Sântimreu.
13 Martie 2017, 18:09
Marghita Band: O trupă de prieteni animă peisajul gri al evenimentelor culturale din micul orăşel bihorean
Bihoreanul tipărit
O trupă de prieteni din Marghita şi-a asumat misiunea să anime peisajul gri al evenimentelor culturale din orăşelul cu 16.000 de locuitori. În loc să se lamenteze că târgul lor e locul unde nu se întâmplă nimic, melomanii marghiteni - oameni de afaceri, profesori, economişti - organizează pe banii lor concerte cu Iris, Nightlosers ori Mike Godoroja, lăsând intrarea liberă tuturor curioşilor.
12 Martie 2017, 10:07
Larisa Florian a cucerit aurul la Grand Slam-ul de judo de la Baku, din Azerbaidjan!
Știri Sportive
Sportiva orădeană Larisa Florian s-a situat pe primul loc, adjudecându-şi astfel medalia de aur la întrecerile probei feminine de 52 kg de la Grand Slam-ul IJF World Judo Tour, desfăşurat la Baku, în Azerbaidjan. Sportiva de la CSM Liberty a învins-o în finală pe Reka Pupp din Ungaria.
11 Martie 2017, 17:59
ASCO a premiat cei mai dedicaţi voluntari din Oradea, între care şi un tânăr cu autism (FOTO)
Știri Bihor
Câţiva dintre cei mai activi voluntari din domeniul social au fost premiaţi, miercuri seară, de Administraţia Socială Comunitară Oradea. Între premianţi s-a numărat şi un tânăr în vârstă de 25 de ani, cu autism, care de trei ani face voluntariat la Caritas Catolica.
02 Martie 2017, 10:56
Orădeanul Horia Trempe-Cotuna, cel mai tânăr campion naţional de tir cu arcul din România! (FOTO)
Știri Sportive
La numai 6 ani, Horia Trempe-Cotuna, legitimat la Clubul Sportiv "Redpoint" Oradea, a stabilit un nou record naţional: este cel mai tânăr campion naţional din toată istoria tirului cu arcul din România! El a fost desemnat campion naţional la categoria copii compound la recentul Campionat Naţional pentru copii şi cadeţi desfăşurat la Deva.
01 Martie 2017, 09:33
Dragobetele şi iubirea faţă de semeni: Elevii de la Traian Vuia au donat bani pentru o tabără a copiilor sărmani
Educatie
Elevii Colegiului Tehnic Traian Vuia au sărbătorit Dragobetele îmbrăcaţi în costume populare şi confecţionând mărţişoare. Liceenii au cumpărat apoi mărţişoare făcute de colegii lor şi au decis să doneze toţi banii astfel strânşi, 970 de lei, unei fundaţii care va organiza o tabără pentru copiii săraci.
25 Februarie 2017, 17:45
Performanţă istorică la polo: CSM Digi Oradea s-a calificat în finala LEN Euro Cup! (FOTO / VIDEO)
Știri Sportive
Poloiştii de la CSM Digi Oradea au scris istorie sâmbătă seară, după ce au reuşit, în premieră, să se califice în finala unei cupe europene. Este vorba de ultimul act al LEN Euro Cup, unde au ajuns, după ce au învins, la loviturile de departajare, echipa italiană SM Verona.
Jos pălăria: Un orădean mutat în Danemarca a donat asociaţiei Aqua Crisius o cameră similară celei furate de pe Valea Iadului
Jos pălăria
Chiar dacă trăiesc şi muncesc "afară", orădenii dovedesc că sunt atenţi la ce se petrece acasă. După ce ONG-ului Aqua Crisius i-a fost furată o cameră de supraveghere montată pe un copac de pe Valea Iadului, pentru a surprinde animalele sălbatice, tânărul Claudiu Monea, un orădean emigrat în Danemarca, a donat asociaţiei un aparat similar.
17 Februarie 2017, 19:00
În sprijinul vieţii: Pompierii din Aleşd au donat sânge pentru bolnavi (FOTO)
Jos pălăria
Pompierii bihoreni au avut o nouă misiune de ajutorare a semenilor, dar fără a se folosi de autospecialele pentru stins incendii. Militarii din Aleşd au mers, joi dimineaţă, la spitalul din oraş, unde au donat sânge, ajutaţi de o echipă de colectă mobilă a Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.
La mai mare! Elevii de la Ghibu au sărbătorit un milion de vizualizări pe site-ul revistei lor printr-o lecţie despre presă cu jurnaliştii orădeni (FOTO)
Educatie
Singurul ziar electronic al unor elevi din Bihor, Logo Paper, scris de elevii din clasele de jurnalism de la Onisifor Ghibu, a fost sărbătorit, joi. Site-ul a atins cota de un milion de vizualizări, adunate în cei mai bine de cinci ani de existenţă, ocazie cu care în faţa liceenilor au mers jurnalişti din cele mai importante redacţii orădene, de la care învăţăceii au putut afla cum se lucrează în mass-media. Printre invitaţi au fost şi reprezentanţi ai BIHOREANULUI, care au cadorisit redacţia Logo Paper cu un dar folositor elevilor-jurnalişti.
16 Februarie 2017, 18:16
Voluntarii Caritas Catolica, la Gară cu ceai şi pâine cu untură (FOTO)
Jos pălăria
Sărmanii care-şi duc traiul în jurul Gării Oradea, dar şi călătorii care aşteptau, miercuri, în frig sosirea trenurilor, au primit ceai fierbinte şi pâine cu untură de la voluntarii asociaţiei Caritas Catolica. Printre aceştia s-au numărat şi elevi de la Liceul Romano-Catolic Sf. Ladislau.
16 Februarie 2017, 17:40
Bani pentru ştiinţe. Cele 13 proiecte ale elevilor bihoreni care vor fi finanţate cu 27.000 dolari prin Fondul Ştiinţescu
Jos pălăria
13 proiecte din ariile STEM (ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică) vor primi finanţare în cadrul primei ediţii a programului Ştiinţescu lansat de Fundaţia Comunitară Oradea. Între proiectele selectate se numără organizarea de ateliere CoderDojo şi a unui cerc de robotică.
14 Februarie 2017, 12:25
'Unu de unu şi nouă de zero': Ziarul electronic al elevilor de la Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări
Educatie
Singurul ziar electronic realizat de elevi orădeni îşi sărbătoreşte un record. Logo Paper, site-ul claselor de jurnalism de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a atins pragul de un milion de vizualizări, ocazie cu care tinerii au şi scris articole prin care spun cât de mult îi ajută această practică. Totodată, pentru a celebra momentul, profesorul care îi coordonează, Nicolaie Ardelean, le-a pregătit o festivitate specială, unde tinerii se vor întâlni cu jurnalişti orădeni.
12 Februarie 2017, 11:30
Glicemia şi tensiunea arterială, măsurate gratuit de Caritas Eparhial
Jos pălăria
Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco Catolice a Oradiei a anunţat că orădenii sunt invitaţi să-şi măsoare gratuit glicemia şi tensiunea arterială, joi, între orele 8 şi 12, la sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu al organizaţiei situat pe strada Episcop Mihai Pavel nr. 2. 
08 Februarie 2017, 09:11
'Cu mult drag, pentru cine are nevoie…' Voluntarii Caritas Catolica au lăsat fulare şi mănuşi pe copacii din Parcul Brătianu (FOTO)
Jos pălăria
Zilele trecute, Caritas Catolica au agăţat fulare, şepci şi mănuşi în copacii Parcului I.C. Brătianu, articolele de îmbrăcăminte fiind însoţite de mesajul "Cu mult drag, pentru cine are nevoie". Acestea pot fi luate de orice persoană nevoiaşă pentru a-i ţine de cald.
Pompierii din Tinca şi Salonta, la donare de sânge (FOTO)
Jos pălăria
Pompierii bihoreni au dovedit din nou că se preocupă de viaţa semenilor şi în afara orelor de serviciu. Peste 25 de militari din Tinca şi Salonta au mers, joi, la Spitalul din Salonta, să doneze sânge pentru cei bolnavi.
Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari. Episcopul Virgil Bercea: 'Dumnezeu ne provoacă, ne cere să facem ceva...' (FOTO)
Jos pălăria
Sala festivă a Liceului Greco-Catolic a găzduit, joi seară, ediţia a XI-a a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai asociaţiei de pe lângă Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Premiul Voluntarul Anului i-a revenit tinerei Ioana Georgiana Popa, pentru "timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".
Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona
Magazin
Poveste de viață surprinzătoare, în cazul unei tinere din România. Abandonată de părinţi într-un orfelinat, fata a fost salvată de un cuplu care a luat-o acasă şi a avut grijă de ea ca de propriul copil. Dacă atunci când a fost adoptată avea rezultate foarte slabe la învățătură, acum, tânăra este studentă la Sorbona şi lucrează la una din cele mai mari bănci din Franţa.
24 Ianuarie 2017, 22:50
Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor: Elevi şi studenţi orădeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso (FOTO)
Educatie
Ca să marcheze Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor, studenţi de la Psihologie şi elevi ai Liceului Don Orione au ieşit, vineri dimineaţă, pe Corso, unde au împărţit îmbrăţişări gratuite trecătorilor. Iniţiativa au avut-o două liceence, care şi-au convins rapid colegii să le susţină.
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON