URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2015, 07:27

Taxa de poluare ar putea fi restituită fără proces

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa de Guvern din 26 august 2015, a fost adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se prevede restituirea taxei de poluare printr-o procedură administrativă.

Mai precis, taxa auto va fi restituită integral pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20% din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobânda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.

Restituirea sumelor se face de către organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru Mediu sau bugetul de Stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

În ceea ce priveşte procedura de restituire, proiectul de ordonanţă de urgenţă adoptat prevede că persoana care doreşte restituirea taxei auto pe cale administrativă va trebui să  solicite restituirea taxei prin cerere adresată organului fiscal. Cererile se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere. Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul în care cererea nu a fost soluţionată în termenul legal, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestaţia se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare.

Dacă nici în acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este soluţionată sau soluţia adoptată de organul fiscal este de respingere a cererii ori de admitere doar parţială a acesteia, persoana interesată poate face plângere la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă.

Vor putea recurge la această procedură inclusiv persoanele care au procese pe rol. Dacă va fi soluţionată prioritar procedura administrativă, procesul va rămâne fără obiect. 

Este important de precizat că această procedură va intra în vigoare numai după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern în şedinţa din 26 august 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@scortosul
Pot sa-ti raspund! Potrivit oug 9/2013 cel care va cumpara autovehiculul tau si va vrea sa-l transcrie pe numele lui va trebui sa plateasca timbrul de mediu.Poti sa faci un contract de comodat, etc, sunt metode de a eluda taxa lui ponta.
Postat 31 August 2015, 12:40 de pinonel
INTREBARE :
Acum mai trebuyie platit ceva taxa la prima inmatriculare ? Eu am o masina adusa in 2007 si nu am platit atunci nimic, acum daca vreau sa o vand trebuie sa platesc ceva ??? Poate cineva sa imi raspunda ?
Postat 31 August 2015, 09:01 de scortosul
Ati uitat esenta: CINE ESTE INDREPTATIT SA CEARA RESTITUIREA
Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea.
Postat 31 August 2015, 08:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON