URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2017, 14:22

Fetişuri mai puţin cunoscute

Fetişuri mai puţin cunoscute foto: flickr.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul (atracţia faţă de provocarea durerii în alţii), masochismul (atracţia sexuală faţă de durerea fizică proprie sau umilirea sinelui), zoofilia (atracţia sexuală faţă de animale), pedofilia (atracţia sexuală faţă de copii) şi voyeurismul (atracţie sexuală faţă de asistarea vizuală la un act sexual al altor persoane, de cele mai multe ori fără consimţământul respectivilor).

Există însă parafilii mai puţin răspândite care sunt consemnate totuşi de psihologie. Somnofilia de exemplu descrie atracţia sexuală faţă de persoane care dorm. Mecanofilia e un fetiş sexual care descrie atracţie faţă de maşini sau diferite tipuri de aparatură. Mecanofilia este şi subiectul central al unei cărţi celebre semnată de J. G. Ballard şi intitulată "Crash", roman ecranizat în 1996 de faimosul regizor David Cronenberg.

O altă parafilie mai puţin răspândită este acrotomofilia şi constă în atracţie sexuală faţă de persoane care au suferit amputări. Nu prea departe de acelaşi palier se situează apotemnofilia care presupune excitaţie sexuală la gândul de a fi schilod. Persoanele cu apotemnofilie pot merge până într-acolo încât simulează accidente pentru a forţa chirurgii să le amputeze membre.

Hematolagnia se manifestă prin excitaţie sexuală la gândul sau vederea sângelui ori atracţie sexuală la gândul de a înghiţi sânge. Agalmatofilia presupune atracţie sexuală faţă de manechine ori statui ori persoane aflate în deplină imobilitate.

Există chiar şi atracţie sexuală faţă de muzică (melolagnie) sau atracţie sexuală faţă de persoane care prezintă diformităţi sau au o înfăţişare monstruasă (teratofilie). Microfilia e un fetiş care implică excitare la gândul sau prezenţa persoanelor de dimensiuni mărunte, iar macrofilia e reversul medaliei presupunând atracţie sexuală faţă de fiinţe umane gigantice.

Atracţia sexuală faţă gândul de a fi acoperit de gândaci poartă numele de formicofilie, iar atracţia sexuală faţă de piercing-uri ori tatuaje se numeşte stigmatofilie. Până şi mirosurile pot provoca excitaţie sexuală, oflactofilii fiind cei traşi de mirosuri specifice sau (mai rar) de către mirosuri în general.

O altă parafilie mai rar întâlnită este antropofagia - excitarea produsă de consumarea cărnii umane. Sthenolagnia presupune atracţia sexuală faţă de persoanele cu muşchi sau de cele care îşi afişează puterea fizică. Menofilia se manifestă prin impulsuri sexuale derivate din atracţie faţă de sângele menstrual sau perioada menstruaţiei în general. Atracţia sexuală a unui bărbat mai tânăr faţă de o femeie mai în vârstă poartă numele de anililagnie, iar podofilia (a nu se confunda cu "pedofilia") reprezintă atracţie sexuală faţă de picioare, degetele de la picioare ori talpa piciorului. Naratofilia reprezintă un fetiş ce implică folosirea unor cuvinte obscene în timpul actului sexual. Erotofonofilia presupune atracţie sexuală faţă de crimă, în special de uciderea unor străini.

Dar ce-i determină pe unii oameni să simtă atracţie sexuală faţă de lucruri pe care media le respinge? Se pare că există o legătură între parafilii şi dezvoltarea neuronală prenatală. Un alt factor comun persoanelor cu parafilii se pare că este numărul mai mare de fraţi mai în vârstă, conform altor studii. O altă ipoteză susţine că anumiţi stimuli din copilărie pot declanşa atracţii sexuale precum cele de mai sus dacă copilul atribuie cumva conotaţii sexuale unor obiecte sau situaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Unora le place popa, altora preoteasa
Exista si alte parafilii foarte populare pe aici: pesedefilia, penelefilia, postacofilia, etc. Odata cu venirea caldurii, primaria se gandeste sa ofere spatii extinse, in centrul orasului, pentru numarul tot mai mare a celor ce sufera de berofilie. In ciuda aparentelor, totusi exista si o veste buna, acest popor nu sufera de muncofilie.
Postat 14 Iunie 2017, 07:42 de FaBULA
@SM
Imaginea atașată articolului nu a fost aleasă de mine ci de cei din redacția săptămânalului Bihoreanul. Eu doar scriu textele, de restul se ocupă ei.
Postat 13 Iunie 2017, 18:38 de Razvan_T_Coloja
>?
Nuva suparati, domnule Coloja, da' totusi imaginea pe care ati atasat-o articolului nu vi se pare cu un prea puternic impact emotional ptr. cititor din perspectiva dvs de psiholog ? Mie, care nu ma consider deloc o fire sensibila, mi se pare ca da , deci nu ma consider bine sau ce ?
Postat 13 Iunie 2017, 17:48 de SM
mda...
Toate aceste lucruri sunt acceptate de Coalitia pentru Familie?
Postat 13 Iunie 2017, 14:31 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON