URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2016, 14:36

Boala Lyme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boala Lyme este o infecţie bacteriană determinată de o spirochetă (Borellia burgdorferi). Aria de răspândire este mondială. Boala este transmisă la om prin înţepătura de căpuşă, în intervalul martie septembrie. Rezervorul de germeni este vast: căpuşe, animale domestice (câini, cai) şi sălbatice (veveriţe, cerbi, diverse rozătoare). După inocularea bacteriei prin înţepătura de căpuşă, boala evoluează în 3 etape separate prin perioade asimptomatice:  

Faza primară, caracterizată printr-un eritem cronic migrator, adică o zonă roşie ce poate să ajungă la un diametru de până la 50 cm, în centrul căreia se află locul înţepăturii. Eritemul nu este pruriginos (nu există senzaţia de mâncărime) şi este localizat cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare şi mai rar pe membrele superioare şi faţă. La acestea se mai adaugă şi dureri de cap, dureri articulare, febră, oboseală şi ganglioni palpabili în vecinătatea înţepăturii. Manifestările apar după un interval de 3 până la 30 de zile, iar eritemul dispare în câteva săptămâni fără tratament.

Faza secundară, este caracterizată prin manifestări cutanate asemănătoare cu cele din faza primară: dureri articulare (cel mai frecvent la nivelul genunchiului), manifestări cardiace (palpitaţii, dureri toracice) şi neurologice (nevralgie la nivelul înţepăturii, atingeri ale nervului facial şi rar meningită). Aceasta survine după câteva săptămâni sau chiar luni de la dispariţia eritemului.

Faza terţiară apare tardiv, după luni sau chiar ani de la debutul bolii. Se caracterizează prin manifestări cutanate (atrofie), articulare (ca în faza secundară) şi neuro-psihiatrice.

ATENŢIE !

Extragerea capului căpuşei este foarte importantă, evitându-se zdrobirea insectei. În caz de eşec, pacientul se va prezenta la medic pentru extracţia totală a capului insectei.

REŢINEŢI!

Diagnosticul bolii se face pe baza examenului clinic şi de laborator (teste serologice specifice bolii Lyme). Evoluţia bolii pâna în faza terţiară este rară, chiar şi în absenţa tratamentului. Leziunile cutanate din faza primară pot fi confundate cu alte înţepături de insecte sau cu diverse micoze. Tratamentul precoce cu antibiotice (amoxicilină, doxiciclină) duce la vindecare în marea majoritate a cazurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON